Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Inför Mora-Västerås imorgon

av Anders

Imorgon tar Mora emot Västerås hemma och känslan inför matchen är lite kluven. Å ena sidan är MIK redan klara för playoff-spel och chansen till att nå en fjärdeplats i tabellen – och därmed få möta det antagligen något svagare Bofors i den första omgången – minimal. Å andra sidan finns den chansen fortfarande. Och, om man är en riktigt optimist, kan man faktiskt ännu ett tag drömma om en direktplats. Ur den senare synvinkeln är det bara tre poäng som gäller och med tanke på Västerås säsong är MIK också favorit till att ta segern.

I mina ögon trots allt ändå det viktigaste att den spelmässiga tendensen är positiv. Tror att följande förändringar i laguppställningen skulle främja detta: För det första skulle jag vilja att Mattias Ekholms återkomst i laget gör att han bildar backpar med Alexander Deilert, att förstabackparet även i fortsättningen består av Greger Artursson och Viktor Amnér samt att Markus Lilja och Robin Gartner utgör det tredje backparet. För det andra så skulle jag gärna se Marcus Eriksson tillsammans med Daniel Viksten och Tony Lagerström i andrakedjan för att se om det kan få igång den igen. För den har inte riktigt varit sig lik sedan Viksten försvann ett tag på grund av skada. I tredjekedjan, tillsammans med Mikael Simons och Mikael Zettergren skulle jag vilja testa Henrik Eriksson. Det skulle ge en fjärdekedja bestående av Håkan Bogg, Martin Johansson och Victor Enmalm. På målvaktssidan tror jag att det är viktigt att Lars Johansson fortsatt matchas hårt så han känner att man har fullt förtroende för honom. Börjar man växla för mycket i det här skedet är risken stor att det hela slutar med att man har två målvakter som presterar dåligt snarare än att någon höjer sig.

Jämför man Mora med morgondagens motståndare Västerås så är en sak ganska tydlig. VIK är ett kapabelt lag defensivt. Med tanke på hur tuff deras säsong varit är det imponerande att de släppt in färre mål än Mora – även om det med en match mer spelad bara är ett enda mål det är frågan om. En stor förklaring är ett riktigt bra boxplay – bäst i hela serien – och det betyder att MIK sannolikt kommer att få slita för sina mål. Därmed så blir det åter viktigt att inte bjuda på något bakåt. Får VIK sina mål enkelt och Mora tvingas jobba hårt för sina så blir det givetvis en tuff uppgift imorgon. Tittar man på de enskilda spelarna så kan VIK i princip få ihop två femmor av god klass men sedan blir det tunnare. Det är något som Mora, som kan rulla på fyra stabila kedjor och tre bra backpar, borde kunna utnyttja om man behåller tålamodet matchen ut. Spelskickligen kanadensiske anfallaren Christian Larrivée är kanske Västerås enskilt viktigaste spelre. 27-åringen, som är ny den här säsongen och kom från den danska ligan, har gjort åtta mål och 21 assist och spelat +15 på 36 matcher. I synnerhet +15 är imponerande i ett lag där drygt hälften av medspelarna ligger på minus och närmaste lagkamrat har +8.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB