Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Moraförlust mot Växjö

av Anders
nygren.PNG
Tung kväll för Magnus Nygren när Mora förlorade mot Växjö borta.

Moras spel den här säsong bygger på en tät defensiv där antalet misstag och bjudningar ska minimeras samtidigt som hög fart och hårt jobb ska stressa motståndarna att ge Mora bra lägen. Mora har inte den slagkraften på laget att man har råd att släppa in ett par billiga mål och ändå vända och vinna tre poäng. Många tränare pratar ofta om ”individuella misstag” och hur kostsamma sådana kan vara. Och för MIK är det väldigt påtagligt. De matcher då man bjuder motståndarna på lägen så förlorar man ofta. Även mot bottenlag.

Därför är det naturligtvis oerhört viktigt att alla i laget inte bara spelar disciplinerat och ödmjukt utan dessutom verkligen håller måttet defensivt. Skulle det vara så att någon i laget helt enkelt inte klarar av att spela utan att stå för den här typen av ödesdigra bjudningar och misstag så räcker inte Moras lag inte till för att kompensera det. Någon sådan överkapacitet finns inte. Marginalerna är så små och motståndet så tufft att en eller två missar av det här slaget kan kosta hela matchen. I fjol kom Ross Lupaschuk in i ett Mora som var på väg mot en tredjeplats i tabellen och han hade just den här typen av problem. Det pratades mycket om hans offensiva kvalitéer men när det inte fungerade framåt var det smärtsamt tydligt att hans defensiva skicklighet var alldeles för låg. Trots det så matchades han friskt i hopp om att han skulle komma igång men det gjorde han aldrig. MIK missade tredjeplatsen och förvann sedan abrupt i playoff-spelets första omgång. Att Lupaschuk utan fungerande offensiv var en ganska svag länk i laget var med facit i hand uppenbart.

Den här säsongen har man lånat i Färjestads Magnus Nygren och en obehaglig känsla av deja-vu börjar infinna sig. Nygren, som innan han kom till MIK mest hållit till i division 1 där han varit poängkung, har, trots att han verkligen fått chansen, tyvärr inte lyckats alls. Hans offensiva skicklighet har, precis som Lupaschuks i fjol, inte märkts utan det är istället hans uppenbara problem att hänga med i tempot defensivt som märkts. Att han har ett riktigt vasst skott är tveklöst men i egen zon är det dessvärre lika otvivelaktigt så att han har det jobbigt. Särskilt mot bättre lag. Ikväll mot Växjö var han på isen vid samtliga Växjös mål, och även om det självklart är så att han inte ensam ska lastas för alla målen så är det tyvärr ingen tillfällighet. Eller ens något unikt för kvällens match. Tendensen har synts tidigare. Och den syns också tydligt i statistiken – han är ensam back att ligga på minus med sina -4 vilket också är sämst i laget.

Och även om en spelare inte gör ett lag så bygger Moras taktik som sagt på att minimera de egna misstagen och då är det jobbigt att ha en spelare på isen som inte riktigt förmår att klara sitt jobb. Att han är offensivt skicklig spelar i detta läge ingen roll. Ikväll så var matchen egentligen ganska jämn men det var tyvärr MIK som gjorde de största missarna och då blev uppförsbacken till sist för brant. Och så små är marginalerna i den här serien.

Nygren har fått en chans att komma till MIK och få känna på spel i Allsvenskan. Han är ung och utvecklingsbar. Men det heter ”chans” just för att det inte är något givet och jag tror att det bästa för MIK och Nygren själv vore att han fick gå tillbaka till Skåre och avsluta säsongen där. På den nivån räcker hans offensiv till och Allettan kan vara en lagom nivå för hans defensiva skicklighet i dagsläget. Med Mattias Ekholm tillbaka i laget har Mora sex klart bättre backar än Nygren – i synnerhet om Alexander Deilert och Robin Gartner fortsätter den positiva tendensen som de uppvisat när de fått vara ordinarie ett par matcher i rad – och att ha Nygren på bänken känns dumt, särskilt med tanke på att Färjestad rimligen vill att han ska spela så mycket som möjligt. Skulle MIK på grund av skador eller sjukdomar behöva en back till så har man dessutom Patrik Eklund att kalla hem ifrån Hedemora. Eklund, som visserligen inte är lika offensivt lagd, har för det mesta varit riktigt stabil tidigare under säsongen och känns som en trygg backup.

Om kvällen match finns egentligen inte mycket att säga. Totalt sett var MIK det sämre laget även om det som sagt inte var enormt mycket som skiljde lagen åt. Men segern var rättvis och odiskutabel. Den gör det dessutom ganska klart att MIK missar direktplatserna till Kvalserien och troligen också får det jobbigt att komma på fjärde plats vilket med betyder tufft motstånd direkt i playoff-spelets allra första omgång. I Mora var Greger Artursson, Viktor Amnér, Alexander Deilert, Robin Gartner och Lars Johansson topparna. Övriga hoppades man att se mer av.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB