Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Moras lagbygge

av Anders

Greger Artursson och Mattias Ekholm borta. Tony Lagerström på väg bort. Mikael Simons, Marcus Eriksson och Markus Lilja ställda utan kontrakt. Det börjar bli en del luckor att fylla. Artursson var Moras ryggrad och främste back säsongen som gick och givetvis var förhoppningen att Ekholm skulle bli kvar och axla den rollen. Skulle samtidigt Viktor Amnér, Patrik Eklund, Robin Gartner och Mikael Owilli kunna ta ytterligare ett steg i utvecklingen hade backbesättningen sett åtminstone lika bra ut som den gångna säsongen. Nu blir det ju inte så och istället för att ta över rollen som lagets stöttepelare på backsidan lämnar Ekholm en lucka efter sig som MIK får svårt att fylla. Någon ny Artursson finns inte att hitta ute i Europa. Närmast till hands att passa in i profilen är kanske Jan-Axel Alavaara med förflutet i bland annat Frölunda, men han står under kontrakt ännu en säsong. Att plocka in en utländsk spelare i den aktuella rollen tror jag är ett vågspel även om Växjös Josh MacNevin är ett lysande undantag. Alltför ofta kostar den typen av värvningar mer än de smakar, i synnerhet om man har en tunn plånbok precis som MIK har. Det ska bli riktigt intressant att se om MIK kan hitta någon bra lösning på detta. Peter Nolander, som lämnade MIK för Brynäs för fyra säsonger sedan, är ett namn det ryktas om och skulle han komma så har Mora trots allt lyckats hitta en bra ersättare. Nu tror jag dock att någon annan elitserieklubb lär snappa upp Nolander som förvånande nog inte Brynäs ville behålla.

Försvinner även Lagerström, som tyvärr mycket pekar på, saknar Mora också en förstacenter. För det hade varit Lagerströms roll om han blivit kvar. Övriga centrar i laget håller förvisso ganska bra klass även de men jag ser ändå ingen av dem som förstacenter i ett MIK som siktar mot Kvalserien.

De tre äldre spelarna som fått gå, Simons, Eriksson och Lilja, lämnar även de luckor efter sig. I deras fall är det dock platser i tredjekedjor och tredjebackpar som det är frågan om och tanken är väl där att hitta unga spelare som håller allsvensk klass. Är lite förvånad över att de tre fick lämna på det viset de fick. Tycker att man borde satt sig ned med de tre och varit ärliga och talat om att om de inte höjde nivån till nästa säsong skulle det bli mindre istid än de var vana vid och lönen i det nya kontraktet kommer att justeras därefter. Hade de köpt de villkoren, vilket inte är omöjligt med tanke på deras klubbhjärtan, så hade allt varit gott och väl. Hade de tyckt att erbjudandet varit för dåligt hade de kunnat tackat för sig och lämnat. Att först prata om att man vill ha dem kvar och sedan ge dem beskedet att de trots allt inte får något nytt kontrakt är inte särskilt snyggt.

Anders Nilsson och Martin Jansson, som båda är på väg hem från Frankrike, ratades även de och jag skulle inte bli förvånad om den gamla, hårt jobbande elitseriekedjan Nilsson-Simons-Jansson dök upp i en allsvensk motståndarklubb nästa säsong. Örebro, Bofors eller Västerås är inte helt otänkbara arbetsgivare åt de tre.

Förre Leksandsjunioren, 24-årige Niklas Bröms, har nämnts som ett tänkbart nyförvärv och det känns förvånande. Han uppfyller varken kraven att vara riktigt ung eller etablerad och hans gångna säsong var inte särskilt lyckad. Riktigt svaga -18, delat näst sämst i usla Sundsvall, sticker ut – i synnerhet med tanke på att han inte var någon poängmaskin framåt heller. Både yngre och mer talangfulla bör spelarna som ska fylla luckorna efter Simons, Eriksson och Lilja vara om tendensen, att MIK sakta är på väg att glida tillbaka in i sin gamla roll som plantskola, inte ska förstärkas.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB