Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Moras chanser?

av Anders

Två omgångar är spelade och spektrumet över vilka chanser Mora bedöms ha är så vitt och brett som det kan bli. Några är riktigt pessimistiska och skriker efter nyförvärv omedelbart för annars går det illa. Andra tror fortfarande att MIK kan nå högt, kanske till och med en direktplats till Kvalserien. De flesta ligger ändå i mitten och det är också där mitt tips hamnar.

Redan innan serien drog igång var min bedömning att seriens starkaste kort var Leksand, Malmö och Rögle. I nämnd ordning. Det baserades inte främst på trupperna de hade då, eller har nu för den delen, utan på faktumet att de här är seriens resursstarkaste klubbar och de därmed har möjligheten att spetsa trupperna på ett sätt som ingen annan har ifall de skulle behövas. Därför har mitt tips inte heller förändras av att det gått två omgångar. Där bakom är mitt tips att det blir ett getingbo. Örebro, Växjö, Almtuna, Västerås, Bofors och Mora kommer alla att slåss om den sista kvalserieplatsen. Örebro, Västerås och Växjö tycks ha hyggliga resurser. Almtuna var bra trots små medel förra säsongen under Jonas Rönnqvist, tror inte att Bobo Simonsen kan upprepa det men tillräckligt bra för att hänga med i kampen är de ändå. Bofors var lite av ”Almtuna junior” förra säsongen. Sam Hallam fick då ut mycket av spelarmaterialet och laget överraskade. Kan han upprepa det så kan Bofors på allvar blanda sig i kampen om en kvalserieplats. Övriga lag får finna sig i att utgöra bottenlagen. Och även där kommer det antagligen bli jämnt.

För Moras del finns två frågetecken, och de har definitivt inte rätats ut av de två första insatserna. För det första: Kan tillräckligt många i en ung, talangfull och jämn backbesättning ta ett kliv till i utvecklingen och därmed gemensamt ge MIK en bra backuppsättning trots att både Greger Artursson och Mattias Ekholm försvunnit?
För det andra: Kan nyförvärven framåt prestera så som man hoppas?

Den första frågan finns givetvis inga svar på ännu. Att ta utvecklingssteg går inte över en natt. Men matcher mot tufft motstånd är nödvändigt för att växa. Så ur den synvinkeln har det redan blivit två goda lärtillfällen. Om några veckor, eller kanske en månad, börjar man kunna se om spelarna börjat komma in i sina nya, mer ansvarsfulla roller.

Den andra frågan kanske en del höjer ögonbrynen över. De flesta har noterat de nya läget på backsidan och gärna koncentrerat sig på det. Men hur ser nyförvärven framåt ut? Jag skrev om Marco Tuokko och Niklas Bröms redan när det började ryktas om dem i våras. Och Henrik Eriksson och Alexander Holmberg, som är junioranfallaren som tagit plats, spelade ju lite redan i fjol.

Markus Eriksson, Mikael Simons, Victor Enmalm och Johan Persson är de som försvunnit och tittar man på vilken nivå de fyra höll förra säsongen skulle jag säga att de presterade i ungefär nämnd ordning. Tittar man på åldern på de fyra nya så är det uppenbart att störst krav kan ställas på Marco Tuokko och Niklas Bröms. Henrik Eriksson är en av dem som man hoppas ska kunna ta ett kliv till och Alexander Holmberg är fortfarande ung nog att inte behöva känna alltför mycket press på sig.

Marco Tuokko lämnade Mora för Modo efter att under degraderingssäsongen ha gjort en svag elitseriesäsong och en riktigt svag kvalserie. I Modo gick det inte mycket bättre. Därför är det en Tuokko som har mycket att bevisa som återvänder till MIK. Men att han håller allsvensk klass tror jag inte att det är någon tvekan om. Därmed så är kommer han, om än på ett annat vis och som en annan spelartyp, med stor sannolikhet att kunna fylla den lucka som Markus Eriksson lämnade efter sig.

Niklas Bröms gjorde förra säsongen en riktigt svag säsong i Sundsvall, han var inte särskilt poängstark och därtill spelade han riktigt svaga -18 sett över hela säsongen. Det var delat näst sämst i laget, så att skylla på att han var i en svag omgivning vore att försköna sanningen. Bröms har dessutom kommit upp i en sådan ålder nu att det är dags att prestera. Således har även Bröms en hel del att bevisa. I synnerhet med tanke på att Mikael Simons gick den motvända vägen och har inlett strålande i Sundvall. Frågan är vem som drog vinstlotten i det här ”bytet”.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB