Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

En poäng mot Malmö

av Anders

Mora fick till sist med sig en poäng mot Malmö borta efter förlust 5-4 i förlängningen. Men det var en match med många ansikten. Först såg det ut att bli Malmös kväll fullständigt med sedan vände det och blev riktigt spännande.

Mora låg under med 3-0 redan efter mindre än åtta minuter av den första perioden efter en provkarta på ödesdigra misstag. Vid 1-0 chansade Mikael Wikstrand och klev in tufft i en närkamp på mittplan för att stoppa upp en spelvändning. Han fick dock bara halvt till det och hamnade istället efter vilket gav en två-mot-en-situation som Malmö kunde utnyttja. Vid 2-0 vänder Daniel Viksten in i blindo framför eget mål efter att ha snappat upp pucken och blir av med den i slottet. 3-0 kommer sedan då Mikael Wikstrand och Erik Lindberg inte kommunicerar tillräckligt bra när Malmöanfallarna i en spelvänding byter position. Resultatet blir att man tappar markeringen och det ger ett nytt baklängesmål.

Efter den inledningen gör Mora det enda rätta och byter in Daniel Hansen. Inte för att något av målet egentligen var Lars Johanssons men för att signalera att man gör en omstart. Att man fortfarande tror att matchen kan räddas. MIK gör också några lite bättre byten men kommer av sig igen när Håkan Bogg åker ut efter att ha kommit lite fel i mittzon och löst det med att haka upp en Malmöspelare.

Att period två ska kunna bli annorlunda får man lite hopp om redan då Viktor Amnér intervjuas innan nedsläpp. Det är sällan man hör en så taggad, besviken spelare. Dessutom pratar han om att man måste få upp farten på laget genom att öka pucktempot, precis det som saknats i period ett. MIK sätter också igång på ett helt annat sätt än tidigare. Man gör exakt som man ska. Man vänder spelet snabbt på en spelare i fart och sedan levererar man pucken vidare framåt. Spelvändningarna går därför plötsligt fort och man får äntligen lite yta att spela på. Även forecheckingen är bättre. Man kliver på istället för att avvakta och utnyttjar snabbhet och skridskoskicklighet till att tvinga fast Malmö i egen zon. Mikael Wikstrand och Håkan Bogg är båda på bänken. Man går på sex backar och har ersatt Bogg med Henrik Olsén som kommit in och visat energi och glöd. 3-1 kommer både rättvist och relativt snart. Mikael Zettergren hittar Henrik Eriksson, som rört sig föredöligt framför mål, och både passen och avslutningen är klockrena. Målet stärker givetvis MIK som fortsätter att spela bra. Man får tryck på Malmö omgående och tack vare att man rör sig och släpper pucken till varandra så hittar man ytor. Till sist är det Daniel Viksten som slänger in pucken till Simon Löf som störtat på mål. Styrningen går otagbart in till 3-2.

Därefter tar Malmö time-out och de lyckas få stopp på raset. MIK hittar inte längre riktigt lika stora ytor och det leder tyvärr till att man tappar fart eftersom passen aldrig kommer. Och eftersom man inte dumpar in pucken i Malmös zon heller som kommer den höga forecheckingen av sig. Malmös 3-2-ledning håller perioden ut och i periodpaus hoppas man att MIK ska kliva ut med samma goda spel som man inledde den andra perioden.

Dessvärre sker inte det. Mora känns aningen försiktiga och mer måna om att undvika att släppa in 4-2 än att våga gå fullt ut för 3-3. Trots det får MIK sin kvittering. Man är åter vassa i powerplay. Denna gång skymmer Henrik Eriksson när Niklas Fogström skjuter ett dragskott stolpe in efter att Mora ägnat sig åt att spela runt-runt-runt och vägrat avsluta en lång stund. Tyvärr leder inte målet till ett ökat mod att kliva upp och att försöka höja pucktempot. Man blir långsamma igen och känslan är att det kommer att bli en vånda resten av perioden. Ändå är det MIK som skapar det vassaste läget, Alexander Hilmersson får chansen att slå in en retur men i samma ögonblick som pucken glider in i Malmös mål bedöms han ha slashat målvakten. Hårt för Mora med tanke på att man strax innan inte fått med sig mer än en tvåa efter en vårdslös tackling av förre Morajunioren Lucas Sandström på Aki Heino. Detta är början på en olycklig svit för MIK. Erik Lindberg blir i boxplayspelet som följer Hilmerssons utvisning offer för sin långsamhet och hamnar hängande och klängande på den Malmöit som vänt bort honom. Spel tre-mot-fem är ett faktum.

Mora inleder dock det numerära underläget bra. Med tur och skicklighet håller Tony Lagerström, Niklas Fogström och Simon Löf tätt tillsammans med Daniel Hansen. Men när andrauppställningen kommer in är det slut på det roliga. Marco Tuokko kliver vare sig på Carl Söderberg som slår passen eller markerar Nichlas Hardt som gör målet och även om tre-mot-fem givetvis är ett svårt läge så känns det lite svagt. Med under fem minuter kvar av perioden känns målet oerhört tungt. Men MIK ger sig inte. Man satsar allt på ett kort och får med sig en utvisning. Och åter är det Henrik Eriksson som är inblandad. Han rakar in en förlupen puck och får in kvitteringen. Matchen går till förlängning. I den är det dock Malmö som får jubla. Niklas Fogström slår en vansinnig backhandflip-pass snett bakåt när han själv är på väg framåt och ställer hela laget. Malmö får två mot en och Patrik Hersley skjuter avgörande 5-4.

Totalt sett så är poängen givetvis skön att få med tanke på den usla inledningen, men efter Moras båda upphämtningar, från 0-3 och 3-4, så hade det känts bättre med två. Det MIK ska ta med sig är dock spelet i den andra perioden, i alla fall hur det såg ut i 12-13 minuter. Då vände man spelet snabbt och vann därmed två stora fördelar: Man hamnade aldrig under tryck och man fick ytor att kontra på eftersom Malmö inte hann samla sig. Dessutom hade man en bra forechecking där man fick fast motståndarna innan de hann få ut pucken ur zon. Kan MIK behålla de spelet i 60 minuter så finns gott hopp om klättring i tabellen.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader