Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Mattias Beck till Mora?

av Anders

Rykten om att Mora har AIK:s Mattias Beck på ingång cirkulerar ganska friskt och att döma av de uttalanden som både Beck själv och Johan Sares gör så ligger det nog ganska mycket sanning i ryktet.

Beck har som nog många känner till haft svårt att ta en plats i AIK den här säsongen och att han skulle lånas ut eller säljas kommer inte som någon överraskning. I Moras fall är det nog i första hand tal om ett lån då de ekonomiska medlen är ganska små. Möjligtvis med någon slags option på köp, för med tanke på att Beck är 27 år gammal så är det inte särskilt troligt att han ingår i AIK:s framtidsplaner om de lyckas hålla sig kvar i elitserien och han inte dög nu.

Elva matcher har det blivit den här säsongen, de flesta med begränsad istid – totalt snittar han ca 7½ minut per match och det är inte mycket. Tre poäng har han fått ihop, ett mål och två assist, men samtidigt spelat -1. I fjol så var han ordinarie på ett helt annat sätt och på 51 grundseriematcher blev det åtta mål och 16 assist samt -1. I Kvalserien blev det sedan tio matcher, ett mål och en assist samt -2.

Rent statistiskt är det faktiskt inte särskilt imponerade siffor. Han var långtifrån att vara en poängmaskin, var ingen målskytt av rang och dessvärre direkt dålig i plusminusstatistiken. Väldigt få i AIK gick minus förra säsongen. Förutom Beck var det junioren Mathias Franzén och hyfsat unge – 23 år i fjol – backen Mikael Österberg som nu är utlånad till Almtuna. Att Beck får lämna redan nu är ur den synvinkeln mindre förvånande än att Beck fick vara kvar när en spelare som Jonas Westerling inte ens fick chansen.

Därmed ser jag ingen omedelbar frälsare i Beck. Han är en hygglig allsvensk spelare men knappast en stjärna. I läget han kommer till MIK så kan han dock komma in som en friskt fläkt, förhoppningsvis taggad och sugen på att visa sitt värde, utan att Moras tunga start har sänkt självförtroendet som hos de Moraspelare som varit med från början. Tar han den rollen så kan han bli värdefull.

Vem som i så fall får kliva åt sidan återstår att se men de som hänger lösast är gissningsvis Niklas Bröms och Håkan Bogg. Henrik Olsén fick ju komma in senast mot Malmö och såg pigg ut men det troliga, i alla fall om Beck kommer, är att Olsén och Alexander Holmberg även i fortsättningen kommer att få slåss om platsen som trettonde forward.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB