Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Härlig seger

av Anders

Mora besegrade tidigare ikväll serieledande Örebro med hela 5-0 på bortaplan efter en bra insats. Förstaperioden var strålande, den andra lite sämre men ändå klart godkänd och den sista totalt sett ok den med.

Mora hade inledningsvis allt det man kan hoppas på av laget den här säsongen: Man låg helt rätt i markeringsspelet och var på rätt sida hela tiden, man bjöd på väldigt få chanser, man var snabba med att få ut pucken ur egen zon och hanmade därmed i princip aldrig under tryck, man vände spelet med snabba passningar på yta för spelare med fart, man jobbade föredömligt i backcheckingen och äntligen fick man till en riktigt bra forechecking. Kort sagt – MIK spelade precis som man ska. Och hade man haft maximal utdelning hade man lett med 5-0 redan efter den förtsa perioden. För heta målchanser saknades inte. Därför kändes den 2-0-ledning man hade efter inledningsperioden definitivt i underkant och med tanke på att lag som har en så tuff förstaperiod som Örebro hade ofta brukar komma ut som ett nytt lag till nästa period så kändes det aningen oroväckande. Förhoppningen var att MIK skulle komma ut och köra på lika bra framåt samtidigt som man var ännu noggrannare och alertare bakåt.

Det var också precis var Mora gjorde. Man inledde den andra perioden lika bra som den första och fick också utdelning tämligen omgående. När sedan Moras första powerplay i matchen kom drygt halvvägs in i perioden så hoppades man på ett 4-0 som med stor sannolikhet avgjort matchen. Istället tappade man farten och började åka med pucken i de lägen där man tidigare släppt den till varandra. Resultatet blev att det var Örebro som i två powerplay i rad kunde vända på Mora och skapa den farligaste chanserna En Niklas Fogström som tycktes ha en kväll av ideliga felstudsar och kladdande med pucken och en Daniel Viksten som var alldeles för sugen på att göra poäng och därmed spelade för svårt var de största syndarna. Mora kom av sig och resten av perioden var klart sämre. Defensivt höll man ihop laget bra fortfarande och man var fortsatt ganska snabba ut ur egen zon med pucken. Men spelvändingarna i fart blev färre och forecheckingen dog ut helt. Ett sista powerplay slutade med att Viksten drog på sig en utvisning och därmed fick Örebro dryga minutens powerplay i början av den tredje perioden.

Slutperioden blev inledningsvis tung för MIK som helt slutade att vända snabbt. Man började åka ur egen zon med pucken och det ledde bara till pucktapp och spelvändningar där Örebro fick vassa lägen. Två riktigt farliga hann en bra Lars Johansson i Moras mål avvärja innan Örebro fick in en puck bakom honom. Turligt för Mora så dömdes målet bort och man behöll sin 3-0-ledning ytterligare ett tag. Men man var fortfarande under hårt tryck även om det byte för byte sakta började se lite mer kontrollerat ut. När Moras bästa kedja för kvällen, Mikael Zettergren, Martin Johansson och Mattias Beck, fick till Moras första snabba spelvändning i perioden så avgjordes matchen. Beck kom loss efter Johanssons öppnande passning och kunde få in 4-0. Därefter fick MIK ordning på sitt spel igen. Åtminstone så man åter hade både en organiserad defensiv och bra vändningar. Och detta räckte. Örebro skapade inte så många fler heta chanser utan Alexander Hilmersson kunde i sin comeback sätta den sista pucken i Örebros mål för kvällen fram till 5-0.

Totalt var segern välförtjänt. För även om man betänker att Örebro säkerligen underskattade Mora en aning i inledningen så klarade man inte av att vända på matchen när man väl insett att Mora var att räkna med.