Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Seger igen!

av Anders

I det andra raka mötet med ett topplag tog Mora i och med segern mot Växjö igår sin andra raka trepoängare. Sin andra raka välförtjänta trepoängare dessutom.

Precis som mot Örebro inledde MIK med en strålande förstaperiod där man skapade flertalet utmärkta målchanser utan att bjuda Växjö på nästan någon. Att det ändå bara stod 1-1 efter perioden var oerhört smickrande för bortalaget. En hemmaledning med ett par mål hade varit logisk. Istället hade Växjö, som jämnade ut spelet en aning i den andra perioden – framförallt genom att bättre vara med på Moras vändningar, oavgjort halvägs in i matchen. Men efter MIK dödat ett bortapowerplay kom man igång igen och Dan Iliakis 2-1 kom omedelbart. Både välförtjänt och efterlängtat. Mora fortsatte bra även efter målet och när man fick läge att spela fem mot tre så fick man aningen turligt in även 3-1 som stod sig perioden ut.

Förhoppningen inför slutperioden var att MIK skulle kunna fortsätta spela bra, åtminstone vad gällde minimering av de egna misstagen, snabbheten i att få ut pucken ur egen zon för att undvika att hamna under tryck och ambitionen att försöka vända spelet kvickt. Istället för det första Mora gjorde att ta en onödig utvisning. Det var Marco Tuokko som för andra gången i matchen drog på sig en tvåminutare i mittzon på grund av någon slags missriktad övertändning. Första gången redde MIK ut boxplayspelet, denna gång gick det sämre och det var reducerat till 2-3. Precis den start Mora inte ville ha med en bjudning som gav Växjö häng. Så istället för att ha två mål att spela på och dessutom den positiva känslan av att man gjort matchen två senaste mål så var MIK nu jagade av ett Växjö som fått vittring. Slutperioden blev därför onödigt spännande från start då MIK, även om man spelade rätt bra, bara hade ett ynka mål att gå på. Marco Tuokko måste dragit en lättnades suck när slutsignalen ljöd och han slapp bli syndabock, assisterande kapten som han är.

Tre nya poäng gav dock ingen skjuts upp över playoffstrecket utan tabellen har istället trycks ihop. Örebro, Växjö och Leksand som länge sett ut som klara för kvalserien ser inte alls lika säkra ut längre och kampen om playoffplatser är ett getingbo. Mycket skönt då att MIK spelmässigt ser riktigt bra ut. I synnerhet kedjan med Martin Johansson, Mikael Zettergren och Mattias Beck ser sylvass ut för tillfället. Johansson har ett mål, tre assist och +4 de senaste två matcherna, Zettergren har två assist och +3 och Beck har två mål, två assist och +4. Spelmässigt så lyckas de ofta med sina snabba spelvändningar och är också de som oftast får till en bra forechecking.

Imorgon är det dags för bortamöte med Troja/Ljungby och förhoppningsvis kan MIK fortsätta med det spel de visat upp de senaste matcherna. Gör de det kommer det bli en rolig Smålandsresa.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader