Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Tre fjärdedelar spelade

av Anders

Med tre fjärdedelar av serien spelad så är Mora för blott tredje gången över playoffstrecket. De två första tillfällena var korta gästspel, kanske MIK denna gång är över strecket för att stanna?

Tittar man tillbaka på Moras säsong så hade man efter 13 spelade matcher, den första fjärdedelen av serien, 19 poäng. Den andra fjärdedelen gav även den 19 poäng. Nu har man totalt 64 poäng vilket betyder att man den senaste fjärdedelen fått ihop 26 poäng. När jag spekulerade tidigare under säsongen hur många poäng MIK borde ha för att få godkänt som betyg och för att kunna hänga med i kampen om playoff- och direktplatser så räknade jag med 21 poäng per fjärdedel för att vara med och kriga om playoffplatser. Det skulle betyda 63 poäng nu efter tre fjärdedelar spelade. Och mycket riktigt är MIK med sina 64 poäng nu över strecket. Jag tror därför att man har all anledning att tro att 20 poäng till, dvs totalt 84 poäng vilket är fyra gånger 21 poäng, räcker till en playoffplats.

Hur ser då avslutningen ut? Sundsvall (b), Leksand (h), Rögle (b), Örebro (h), Växjö (b), Troja (h), Borås (b), Tingsryd (b), Bofors (h), Almtuna (b), Leksand (b), Västerås (b) och Sundsvall (h) är spelschemat. Spontant så känns det tufft men på inget sätt omöjligt. Framförallt sviten Leksand, Rögle, Örebro och Växjö som man har framför sig efter Sundsvallsmatchen känns tung. Man möter alltså de fyra topplagen i en följd. Förhoppningsvis kan man ta en trepoängare mot Sundsvall ikväll – man har inte råd att slarva bort poäng i de på papperet lättare matcherna – och sedan ta lite poäng även i de fyra matcherna mot topplagen. Gör man det kommer man hålla sig kvar över playoffstrecket samtidigt som man behåller det självförtroende som man jobbat upp. Men skulle det gå tungt får man inte drabbas av panik eller bli knäckta. I matcherna som följer sedan, Troja, Borås, Tingsryd och Bofors har man möjligheten att reparera situationen ifall man resultatmässigt skulle få det tufft mot topplagen.

Å andra sidan kan man se på det hela optimistiskt istället. Som tabellen har blivit är det inte alls orimligt att drömma om en direktplats och det tycker jag MIK också ska göra. Med riktigt bra resultat i matcherna mot toppkvartetten så kommer Mora att få häng. Med seger i den match mindre spelad som Mora har gentemot Leksand så skiljer det bara fem poäng lagen emellan. Upp till Rögle är det tre poäng till. Till Örebro ytterligare tre. Det har blivit ett getingbo.

Det som talar mest för att MIK ska kunna förlänga säsongen, åtminstone med playoff, är att man spelmässigt är mycket bättre nu. Målvaktsspelet är bra oavsett om Daniel Hansen eller Lars Johansson står. Backspelet är bra och tryggt, egentligen är det bara Aki Heino som fortfarande har problem med det defensiva spelet – han spelade minus direkt när han kom in i uppställningen mot Västerås senast trots storsegern. Å andra sidan är Patrik Eklund tillbaka igen och då har MIK sex stabila backar: Eklund, Robin Gartner, Dan Iliakis, Simon Löf, Viktor Amnér och Patrik Andersson.

Det är fortsatt kedjorna som är orosmomentet. MIK har en riktigt pålitlig och stabil (Mikael Zettergren, Martin Johnasson och Mattias Beck) medan övriga är lite osäkrare. Visserligen har det kommit lite mål från de andra kedjorna men det är också fortsatt dessa som släpper in de flesta målen bakåt. Tyvärr i synnerhet den formation som Daniel Viksten och Tony Lagerström är med i. För efter två bra insatser mot Almtuna och Bofors så blev det -2 för både Viksten och Lagerström mot Västerås. Emil Sandin gjorde dock en lovande comeback och gav fart åt kedjan med Niklas Bröms och Marco Tuokko. Eftersom Henrik Olsén saknas mot Sundsvall på grund av skada får Viksten och Lagerström ett bra tillfälle att visa att det var en tillfällig svacka mot Västerås och att tendensen även för dem är positiv.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB