Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Vilken avslutning det blir!

av Anders

Mora var med besked tillbaka på banan igår när man välförtjänt, med riktigt bra spel besegrade Leksand inför storpubliken på uterinken på basebollplanen i Leksand. Och nu blir det en oerhört spännande avslutning fast utan den där överhängande risken för katastrof som man fruktade att det skulle kunna bli.

Även om man inte vågade jubla förrän slutsignalen ljöd så kändes gårdagens seger stabil. Första perioden var jämn och utan några rejäla målchanser för något av lagen. MIK påminde om hur de såg ut mot Almtuna med bra defensiv men utan snabbhet i spelvändningar och passningsspel. I den andra perioden kom dock Mora ut som det snabba och spelskickliga lag som man vet att de kan vara. Man skapade också flera chanser men tyvärr ville pucken aldrig in. Och precis då man hade börjat tänka tanken att det såg ut exakt som det brukar göra när ett lag som har övertaget men inte gör mål till sist istället åker på ett baklängesmål så fick Leksand powerplay och satte dit 1-0. Orättvist sett till antalet chanser och tufft då MIK egentligen inte gjorde något fel: Spelaren med sämst läge fick avsluta. Men pucken slank in bakom en skymd Lars Johansson och underläget var ett faktum.

Vanligt när detta händer brukar vara en scenförändring där det lag som släppte in målet blir osäkra och tappar sitt spel samtidigt som motståndarna stärks och lyfter sig. Därför var det starkt av MIK att kunna fortsätta som innan. Turligt nog fick man också utdelning direkt. Och inte bara en kvittering utan även ett ledningsmål. Särskilt talande för hur jobbigt Leksand tyckte det var att möta ett MIK med högt pucktempo och vilja att forechecka var 2-1-målet. När förstaläget, då Henrik Eriksson drev in med pucken, retts ut och pucken gick ned bakom mål såg Leksandsförsvarna kollektivt ut att tänka ”puh, nu kan vi slappna av en sekund” och det räckte för att Tony Lagerström skulle hinna först ned och hitta in med en passning till Marco Tuokko. 3-1 kom dryga fem minuter senare när en av Moras giganter, oerhört spelskicklige och hårt jobbande Martin Johansson, trampar ifrån sin markering och med två spelare jagande bakom slår en perfekt passning till Mattias Beck som avslutar klockrent. Helt rättvist och logiskt. När MIK sedan höll resultatet perioden ut kändes det lovande, men långtifrån klart, inför slutperioden.

4-1, som kom nästan direkt i tredje perioden, var avgörande. Även om man givetvis knappt vågade tänka tanken. Framförallt hoppades man på att Moraspelarna inte gjorde det. Och det verkade faktiskt som att MIK den här gången inte tog ut någonting i förskott. Man fortsatte att spela bra. Man höll ihop defensiven och man fortsatte att släppa puck snabbt. Och tiden rann då iväg för Leksand. Långa stunder skapade de ingenting alls och däremellan var det spelare som Jesper Ollas, Ken-André Olimb och Jens Bergenström som individuellt gjorde saker som oroade. Några fler mål blev det dock inte och riktigt svettigt blev det först då MIK i powerplay på slutet stillastående försökte göra ingenting alls för att låta tiden gå. Det slutade med att Robin Gartner åkte ut men sedan red man ut resten av matchen och välförtjänt kunde man få jubla.

Förutom poängen i sig så var sättet man tog dem på glädjande. Man spelade, bortsett från första perioden, riktigt bra och i stort sett var det ingen i laget som föll ur ramen utan alla höll en god nivå. Med två omgångar kvar har tabellen nu blivit otroligt tät och spännande. Mora avslutar ju mot Västerås och Sundsvall och en poäng räcker för att det ska bli playoff. Det bör Mora rimligen klara. Men att ta sig till playoffspel är inte allt, man vill ju ha en så bra placering som möjligt. Och den kampen kan bli hur jämn som helst. Leksand kan mycket väl förlora även mot Växjö och skulle därmed stå kvar på 87 poäng inför slutomgången. Almtuna har Tingsryd härnäst men det ska mycket till för att de ska tappa poäng där även och Tingsryd givetvis slåss med näbbar och klor för sin överlevnad. Rimligen står därmed Almtuna på 86 poäng inför sista omgången. För Moras del är det Västerås som gäller härnäst och för att MIK ska kunna klättra i tabellen krävs tre nya poäng. Det skulle göra att även MIK och Västerås står på 86 poäng inför slutomgången. Sanslöst jämnt med andra ord. Tyvärr har MIK den sämsta målskillnaden av de inblandade lagen och det gör att de fortsatt är lite av en outsider till topplatserna bland playofflagen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB