Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Förlust även mot SSK

av Anders

Mora räckte tyvärr inte till mot SSK heller. Det blev förlust med hela 6-1 ikväll och även om siffrorna rann iväg en aning på slutet så kanske motståndet blivit så tufft att det inte räcker att spela bra utan man behöver ha lite tur också.

Mora inledde en aning svajigt och släppte till ett par chanser men sedan fick man själva ett par, minst lika goda chanser framåt. Avsluten var dock alldeles för tama. Tony Lagerström sköt rakt i Pontus Sjögrens plockhandske på sitt friläge och när Martin Johansson fint hittade Mattias Beck i ett två-mot-en-läge så tog Beck emot pucken istället för att skjuta direkt och det räckte för att Sjögren skulle hinna över och stänga till. Nästa chans blev Södertäljes. Och åter syntes det var lite man kan bjuda bra lag på. Patrik Eklund fick inte riktigt ut pucken ur egen zon utan Södertälje kunde bryta. En något ställd Simon Löf med fart åt fel håll hann inte reagera och vända lika snabbt som sin motståndare som kunde kliva förbi och ta ett skott. Lars Johansson försökte täcka av men pucken letade sig förbi, fram till Mathias Månsson som Eklund inte riktigt markerade och underläget var ett faktum. Efter målet fortsatte MIK att ha svårt att få ordning på spelet och Harald Lückner gjorde det enda rätta och tog timeout. Och efter någon minut till under press i egen zon så lyfte sig Mora och fick ordning på både det egna försvarsspelet, spelvändningarna och forecheckingen. Det såg naturligtvis inte lika bra ut som i förkvalet, motståndet var trots allt klart sämre där, men man såg att MIK försökte och det räckte för att jämna ut matchen. Dessvärre straffades MIK ännu en gång hårt för ett enda misstag. Niklas Fogström satsade som siste man på att bryta en passning framför Södertäljes Jonas Almtorp men missade och Almtorp blev fri. Hur säkert som helst satte han 2-0. Efter det var det befogat att frukta att Mora skulle tappa spelet helt men det gjorde man inte. Tvärtom så förstärktes tendensen att Mora var på väg in i matchen och perioden ut var det MIK som höll i taktpinnen och skapade flest chanser. Något mål fick man dock inte in utan tvingades, något oförtjänt, gå till pausvila i två måls underläge. Känslan var ändå den att om Mora kunde fortsätta resten av matchen som man avslutat så hade man alla möjligheter att vända på tillställningen.

Mora inledde den andra perioden precis som man hoppats och de första fem minuterna var det bara MIK som skapade. Ett reduceringsmål kom också i powerplay genom Daniel Viksten och det var välförtjänt. Matchbilden höll i sig även efter målet. Det var Mora som förde matchen och Södertälje fick spendera mycket tid i egen zon. Några kontringar släppte MIK inte till och det såg på det hela taget mycket lovande ut. Strax före mitten av perioden vände man spelet och Aki Heino hade pucken i mittzon i ett två-mot-en-läge. Han tog dock för god tid på sig, något han även gjort tidigare vid ett par tillfällen, och det räckte för att han skulle bli av med pucken och ställa de medspelare som följt med. Södertälje vände och skapade sin första farliga chans för perioden. Därefter tappade också MIK sitt spel. Man blev lite tveksammare och drogs in i Södertäljes lägre tempo vilket ledde till mer närkampshockey. Något som givetvis inte gynnade MIK. Aki Heino fick kliva av efter misstaget och in kom istället Mikael Wikstrand och det kändes rimligt. Ett mål till föll i perioden och dessvärre var det Södertälje som gjorde det. Och tyvärr på ett Moramisstag. Mora anföll och Viktor Amnér avslutade men efter att hans skott hade räddats så vände spelet och då hade Mora passat på att byta. En ensam Patrik Andersson var kvar och åter var Södertälje smärtsamt effektiva och satte dit 3-1.

I den tredje perioden inledde MIK helt ok. De få chanser som skapades stod Mora för. Men något mål gjorde man inte. Istället avgjorde Södertälje på sin första riktiga chans i perioden då drygt åtta minuter gått. På nytt var det ett dåligt byte där MIK trodde man fått iväg pucken och kontroll på läget men istället Södertälje snabbt kunde vända på en spelare utan markering. Efter 4-1 var matchen i praktiken körd och MIK skapade heller inte särskilt mycket de sista tio minuterna. Södertälje hade förvisso inte särskilt många chanser de heller men effektiviteten var imponerande. 5-1 kom efter att Mikael Wikstrand spelat en puck i blindo bakom eget mål rakt till en Södertäljespelare. Slutresultatet 6-1 spikades sedan då Tony Lagerström slog en passning parallellt med anfallsblå som Yanick Lehoux bröt och skapade sig ett friläge på.

Sammantaget gjorde MIK en ok insats, problemet är att det börjar märkas att motståndet är bra nu. Framförallt är den effektivitet som motståndarna uppvisar imponerande och det är det som gör att siffrorna rinner iväg. De bästa spelarna hos motståndarna håller en lite högre nivå än alla Moras spelare. Många i MIK håller tillräckligt bra nivå för att hålla matchen jämn men det är tyvärr MIK som har de svagaste länkarna och till sist är det någon av dem som gör det misstag som motståndarna väntat på och utnyttjar. Sanningen är nog dessvärre att det skiljer lite för mycket mellan MIK och de två lag man mött hittills. Med det inte sagt att Mora ska lägga sig ned och dö nu. Andemeningen är att MIK behöver både göra en riktigt bra match och ha lite tur för att det ska bli trepoängare mot topplagen i den här serien.