Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Imorgon börjar det

av Anders

Imorgon börjar säsongens höjdpunkt för Hockeyallsvenskans lag – Kvalserien. Och äntligen är Mora med om det roliga igen.

Igår avslutades förkvalet till Kvalserien med en match mot Leksand för Mora. Och man hade inte särskilt mycket att spela för. Sett ur Leksands synvinkel handlade det om att spela för sina fans och visa dem att det fanns lite hjärta och lite kunnande hos spelare och tränare. För MIK handlade det egentligen bara om att hindra Leksand från att göra det. Det syntes också från start att Mora, som dessutom vilade en hel del spelare och hade fyllt på med juniorer, spelade på sin höjd på trekvartsfart. Ändå var matchen hyfsat jämn, frågan var om det var dålig inställning eller brist på kunnande som gjorde att Leksand inte utnyttjade tillfället. LIF fick förvisso ledning med både 1-0 och 2-1 men efter att de tagit ledningen med 2-1 var det som att Mora skärpte sig en aning och snabbt vände på steken till 3-2. När sedan 4-2 kom kändes matchen i princip avgjord. Leksand höjde sig inte i slutperioden heller och MIK kunde därmed bevaka av matchen helt utan att förta sig. Att det var två dalalag med formkurvor på väg åt helt olika håll som mötts under förkvalet är det ingen tvekan om. Leksand var som bäst i början av säsongen men har efter sedvanligt dribblande med trupp och annat åter sett till att bli sämre ju längre säsongen gått. MIK har gjort precis tvärtom. Efter en tung start, med det ändrande i truppen och på ledarsidan som det innebar, har man – i synnerhet efter jul – växt till ett riktigt starkt lag.

Totalt sett var det Mora i särsklass sämsta match under hela playoff-serien vilket förstås inte var konstigt med tanke på att det fanns så lite att spela för. De juniorer som kom in istället för en del ordinarie spelare gjorde det helt ok men ingen glänste direkt – och det ska man heller inte kräva.

Imorgon är det dags för Kvalserien och Växjö borta. Den matchen har alla förutsättningar att bli en nyckelmatch. För tittar man på de sex lagen som gör upp om två elitserieplatser hur formen är, vilka trupper de har och hur deras säsonger sett ut så tror jag på en ganska jämn serie. Elitserielagen håller båda viss klass men är naturligtvis i Kvalserien av en anledning: De var elitseriens två sämsta lag. Och med tanke på att nykomlingen AIK, som i fjol i Allsvenskan inte var mycket starkare än de andra topplagen nu – utan alltför stora förstärkningar, inte bara kom före dessa två lag utan till och med sätter stora avtryck i slutspelet så tror jag inte elitserielagen ska tro att de är så överlägsna de Allsvenska lagen som många gärna vill påstå. Formstarkast av lagen underifrån är utan tvivel Rögle och Mora som båda spurtat sig till sina platser i Kvalserien. Växjö höll också relativt bra säsongen igenom. Örebro såg däremot lite tveksammare ut den sista delen och därför är min gissning att de slutar sist. Mellan övriga fem tippar jag att det blir jämnt. Så jämnt att en bra start kan bli avgörande. Och därför menar jag att morgondagens match mot Växjö är så viktig. Vinner MIK den så kan man vara med och kriga, förlorar man blir det nog värre.

Det som talar för en Moraseger är framförallt formen. Spelmässigt har man presterat sin bästa ishockey för säsongen de senaste matcherna – i alla fall om man bortser från avslutningsmatchen mot Leksand – och man har gjort det som ett lag. I princip ingen har fallit ur ramen. Det som gäller nu är att fortsätta vara noggranna och ödjmjuka. Segrarna har kommit för att man varit diciplinerade och gjort rätt i byte efter byte. Släpper man på det kommer det att bli mycket kostsammare nu när motståndet är ännu lite bättre.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB