Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Kvalserien nästa!

av Anders

Efter 1-0 hemma mot Västerås är Mora klara för Kvalserien. Och efter fem raka, rättvisa, segrar kan det inte sägas annat än att det är mycket välförtjänt.

MIK började också med bra fart och det spel som gett framgångar tidigare i playoff-serien. Denna gång var det Marco Tuokko som inledde med en tackling som satte press på Västerås och slog an tonen. Att Mora mötte helt annat motstånd än senast var dock uppenbart. Västerås är det näst bästa laget i playoff och de spelade taktiskt rätt och försökte med snabba spelvändningar och ville till varje pris undvika att checkas fast i egen zon. Knappt fem minuter in i matchen tog en kanske något övertänd Henrik Olsén matchens första utvisning och även om MIK höll tätt så förycktes matchen en aning av utvisningen och de utvisningar som följde. Matchen blev aningen jämnare även om antalet chanser som skapades fortfarande var relativt få. Efter lite mer än halva första perioden åkte Marco Tuokko på en riktigt tuff utvisning men MIK redde ut även det boxplayspelet. Därefter kom MIK igång igen och det såg bättre ut även om känslan var att Mora såg aningen nervöst ut. Något mål blev det dock inte.

I andra perioden var det ett riktigt vasst Mora som kom ut. Man hade högt tempo, forecheckade oerhört bra och var riktigt stabila och noggranna bakåt. Chanserna radades upp och även om få var hyperfarliga som var det ändå tillräckligt många och bra för att en Moraledning med ett eller två mål skulle vara rättvis. Men pucken ville aldrig in. Så trots att Västerås skapade sin första chans i perioden med bara några minuter kvar så kunde den gett dem ledningen. Lyckligtvis var Lars Johansson med på noterna och Mora klarade sig från baklängesmål.

Peride tre började ungefär som period ett. Västerås kändes lite tätare igen men kom samtidigt inte till särskilt mycket – eller ens alls  – framåt. Först efter lite mer än halva perioden började man, piskade att ta tre poäng, gå framåt riktigt ordentligt och när det resulterade i tryck direkt valde Harald Lückner klokt nog att ta timeout. Det gav resultat även om VIK givetvis fortsatte att trycka på. Men det var lite bättre ordning i Moraförsvaret och klockan tickade därmed lite snabbare. Samtidigt kom MIK upp i en del kontringar. Med 40 sekunder kvar hade Västerås inte mycket att välja på. De plockade ut målvakten och satsade allt på ett kort. Men så mycket hann man inte få uträttat, MIK vann pucken och en kylig Tony Lagerström kunde hitta en ren Mattias Beck som kunde kliva ifrån den jagande Västeråsare som precis kommit in som sjätte utespelare. 1-0 var ett faktum och med 39 sekunder kvar handlade allt om att se till att inte släppa in något mål. Det klarade MIK även om de inte kunde låta bli att tvinga supportrarna att sitta med hjärtat i halsgropen tiden ut.

Därmed är MIK alltså klara för Kvalserien och med tanke på hur säsongen började är det oerhört starkt gjort. Man har växt och blivit bättre under säsongen och det är nyckeln om man vill att avslutningen på säsongen ska bli rolig. Nu blir morgondagens möte med Leksand betydelselöst ur tävlingsmässig synvinkel men eftersom det är frågan om ett derby så står ändå viss prestige på spel. Leksand kommer att spela för att få vinna något – att matchens resultat inte har någon praktisk betydelse spelar ingen roll. Moraspelarnas morot är därmed given: Det handlar om att hindra dem från det och istället avsluta med att besegra ett redan slaget Leksand inför sin hemmapublik.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader