Anders Linder – din man i Mora-land!

Mora i ledningen

av Anders

Efter en underbar start med två raka segrar leder nu Mora playoff-serien till Kvalserien. Och det är faktiskt första gången för säsongen som MIK är i täten av en tabell. Kul om det kan hålla i sig.

Men matchen igår mot Västerås inleddes inte på ett sätt så att man kunde börja tro på serieledning. MIK kom ut och försökte spela som mot Leksand men denna gång var motståndet klart tuffare. Västerås var precis lika disciplinerade som Mora då det gällde att hålla sig på rätt sida, undvika att hamna under tryck och att vända snabbt. Det gjorde att första perioden gick på poäng till Västerås. 1-0 eller till och med 2-0 hade inte varit orättvist men Lars Johansson gjorde det bra i målet samtidigt som MIK ändå jobbade hårt för varandra. 0-0 höll sig dock perioden ut och det var viktigt för MIK. Man kunde då gå in i omklädningsrummet och styra upp det hela taktiskt utan att ha hamnat i ett läge då man fick lov att börja jaga.

I den andra perioden hade också Mora höjt sig. Nu var det två riktigt bra lag på banan och det var riktigt tätt och jämnt. Få misstag gav få chanser åt båda håll men spelmässigt var det insatser från båda lagen som skulle gett mycket utdelning mot sämre lag. Mora fick dock in en puck efter att först Alexander Hilmersson gått in i en duell i neutral zon och sedan Jens Jakobs anslutit och knackat fram pucken till sig själv. Det gav ett två-mot-en-läge tillsammans med Niklas Fogström. Fogström fick pucken, sköt i stolpen och sedan snappade Jakobs upp pucken och kunde skrinna runt målet och slänga in pucken i ett halvöppet mål. Fler mål än så blev det inte i den andra perioden.

I slutperioden blev matchbilden åter mer lik den som varit i period ett. MIK kändes aningen försiktiga samtidigt som man hade lite svårt att få till passningarna som man ville. Det gjorde att spelvändningarna inte riktigt fungerade. Samtidigt var Västerås åter bättre på att ta sig ur sin zon där Moras forechecking fått fast dem en del i den andra perioden. Västerås kvittering kom välförtjänt efter att Simon Löf blivit stillastående framför eget mål och inte riktigt fått ordning på pucken. Strax efter halva slutperioden kom också ett ledningsmål för Västerås. Även det var välförtjänt och kom i ett läge då Västerås hade tryck i Moras zon en stund och Henrik Olsén till sist bara tittade puck och tappade sin markering. I det läget kändes det tungt. MIK hade egentligen inte spelat direkt dåligt, man hade bara inte varit jättebra. Efter målet kom dock en oväntat scenförändring. Istället för att Västerås skulle fortsätta föra matchen så var det Mora som plötsligen började komma upp i banan och skapa igen. Kanske var det Västerås tur att bli försiktiga, kanske var det MIK som insåg att man inte hade något att förlora. 2-2 kom bara två minuter senare, efter att Jens Jakobs hittat Simon Löf med fart rakt in i slottet. En skön revansch för Löf som ju inte var helt lyckosam vid Västerås kvittering. 3-2 var även det lite av ett revanschmål. Tony Lagerström och Daniel Viksten hade varit inne på tidigare baklängesmål, även om de inte varit orsak själva, och nu kunde Viksten checka fram pucken och hitta Lagerström som direktsköt 3-2. Bara lite mer än fyra minuter återstod i det läget och nu var det Västerås som hade hamnat i ett svårt läge. Mora fortsatte bra ett par minuter till innan Västerås till sist kom upp i banan och fick till några chanser. Från Västerås 2-1-mål fram till det var ca två minuter kvar skapade man ingenting samtidigt som MIK fick in två puckar. En total förändring av matchbilden. Sista två minutrarna blev spännande. Men VIK förmådde inte riktigt att skapa särskilt många riktigt heta chanser och Mora redde ut stormen till tre poäng.

Totalt sett gjorde MIK åter en bra insats. Men med bättre motstånd märktes det att det inte räcker med att spela ok. Man måste spela bra, eller kanske till och med riktigt bra, för att det ska bli tre poäng. Lars Johansson i mål var mycket vass, och det var viktigt. Likaså var kedjan med Jens Jakobs, Niklas Fogström och Alexander Hilmersson. För andra matchen i rad var man inte bara Moras främsta kedja utan spelade åter 2-0 i sin match i matchen. Nästan ingen föll heller denna gången egentligen utanför ramen även om det självklart syntes att man blev mer stressade och pressade på sina håll än mot Leksand. Henrik Olsén hade kanske det allra tuffast och var också inne på båda Västerås mål bakåt.

Ikväll står Almtuna på programmet och de lär med tanke på sin tabellposition känna att de måste vinna mot Mora. Därmed måste MIK vara redo från start och inte bara ta Almtuna på allra fullaste allvar för att man vet att de är ett bra lag utan även vara beredda på att de kommer att komma ut och strida för förtsatt playoff-serieliv.