Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Ny förlust

av Anders

Det blev en fjärde förlust på raken när MIK ikväll mötte Rögle på bortaplan. Därmed är Moras chanser till en elitserieplats nu bara en teoretisk dröm.

Känslan efter den första perioden var att ett visst mått av nervositet påverkade båda lagen. Det var chansfattigt och spelmässigt var det inget av lagen som lyckades få till särskilt mycket. För Moras del saknades både snabbheten i spelvändningarna, framförallt kom passningarna sent och utan rätt adress, och riktig intensitet i forecheckingen. Kvar av Moras spel från när det ser som bäst ut var egentligen bara noggrannheten i defensiven där man försökte vara mellan puck och mål och hela tiden hålla sin markering. Oavgjort, 1-1, hade varit det mest rättvisa resultatet efter en period men den chans Rögle skapade i powerplay som gav 1-0 var både riktigt vass, och därmed svår att missa, samt skickligt utförd. MIK hade ett stolpskott från unge Tom Nilsson och ett missat friläge av Daniel Viksten som sina bästa chanser.

Den andra perioden påminde inledningsvis om den första men ganska snart kunde man skönja tendenser till lite snabbare spel och lite mer bestämd forechecking hos Mora. Det ledde till att matchbilden tippade över i Moras favör och 1-1 som kom var inte orättvist. Efter målet såg det länge fortsatt lovande ut för MIK även om man aldrig såg helt stabila ut bakåt. Sista sex eller sju minuterna av perioden så svängde det dessvärre tillbaka. Några misstag gav bra chanser för Rögle och när de gjorde 2-1 var det inte alls orättvist. Lite oorganiserade efter att Rögle haft både puck och chanser så tittade Mora för mycket puck och både Patrik Eklund och Daniel Viksten missade sin markering på de Röglespelare som smög bakom ryggen på dem. Efter målet stärktes Rögle ytterligare och resterande del av perioden var det Rögle för hela slanten. Ett Röglemål till i det läget hade inte varit ologiskt med för Moras del kom det lyckligtvis inget tredje mål, vilket antagligen hade varit i det närmaste avgörande för matchens utgång.

Den tredje perioden var Rögles från början till slut. Man inledde med spel i numerärt överläge och strax efter att utvisningstiden var slut så var ledningen utökad till 3-1. Målet var ganska symptomatiskt för MIK i Kvalserien. En av Moras tänkta ledarfigurer, lagkaptenen Niklas Fogström, tog för god tid på sig att ta tag i en puck på väg in i egen zon och blev då istället av med den. Rögle gjorde inget misstag utan utnyttjade den öppna ytan man fick exemplariskt. Och just detta, att de spelare i Mora som har rollen att leda laget även de har de riktigt tufft mot motståndet i Kvalserien är en tungt bidragande faktor till att man inte räcker till. Efter 3-1 kom MIK egentligen aldrig tillbaka. Det var Rögle som förde matchen och skapade chanserna. Detta trots att Mora hade två raka powerplay. Dessa var dock helt misslyckade – man skapade ingenting. Istället var det Rögle som gjorde mål när de väl fick powerplay en stund senare. Och med bara dryga fem minuter kvar av matchen så var det hela givetvis avgjort. Det var först då Mora kom upp i banan och kunde skapa lite chanser, till stor del hjälpta av att Rögle hade börjat betrakta allt som klart. Mora fick in en tröstpuck efter att Tony Lagerström hittat ut till Viktor Amnér som klev in från sin högerkant och sköt in 4-2. Kul för Amnér som sedan han fått chansen gått från klarhet till klarhet och ikväll var Moras främste spelare. Framförallt är det passningsskickligheten, snabba passningar till rätt adress, snabbheten på skridskorna och spelsinnet som är styrkorna. Med förtroende från tränarna har han absolut potential för över 20 assist och närmare 30 poäng samtidigt som han går klart plus i plusminusstatistiken.

Tyvärr var det inte MIK som fick det sista ordet utan Viktor Lindgren fick avsluta med att lura bort Aki Heino, Patrik Andersson och Daniel Hansen i nämnd ordning. Och även om matcher redan var över så svider det alltid att åka på ett extra baklängesmål på det sättet.

Därmed talar det mesta för att Moras vidare spel i Kvalserien handlar mer om att skaffa sig nyttig erfarenhet mot bra motstånd än om en spännande kamp om elitserieplatser.