Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Tung inledning

av Anders

Mora fick allt annat än den inledning man önskade sig i Kvalserien då man ikväll förlorade med 5-1 på bortplan mot Växjö. En del nervositet och en del mental och fysik slutkördhet såg ut att vara de största orsakerna.

Även om Mora inte riktigt hade den fart och långtifrån den forechecking man hade i förkvalet så var det ändå MIK som inledde bäst. Man fick också ganska snabbt utdelning efter att Mattias Beck slagit en fin passning som gav Martin Johansson både tid och yta nog att kunna skjuta in 1-0 via ena stolpen. Spelmässigt betydde målet dock inte att Mora höjde sig utan det såg fortsatt ungefär likadant ut. Det var som att man endera var tagna av stundens allvar samtidigt som man hade lite väl mycket respekt för motståndet eller att det låga tempot från den avslutande betydelselösa matchen mot Leksand satt kvar. Man var ändå rätt bra med i försvaret och det var därför ändå lite irriterande att kvitteringen inte kom för att Växjö gjorde något riktigt bra utan för att Mora själva slarvade en aning. Daniel Viksten ville byta och skulle bara dumpa in pucken i Växjös zon men slog den istället på Växjös Erik Josefsson. Han hittade en ren Daniel Åhsberg tvärsöver banan då Mora var mitt inne i ett byte och 1-1 var ett faktum. Tyvärr stannade det inte där. Mora, och Daniel Viksten, stod för ytterligare ett ödesdigert misstag. I powerplay jagade Viksten för att hindra pucken från att rinna ut över anfallsblå men det ville sig inte bättre än att den studsade så illa att Steve Saviano hann sno åt sig den innan Viksten fick någon kontroll på den. Saviano skrinnade ifrån och satte dit 2-1 bakom Lars Johansson. Hastigt, med definitivt mindre lustigt, var Växjö i ledningen. Så långt var det ett riktigt effektivt Växjö man fått se.

Tyvärr kom det mer av den varan i period två. Efter en svag förstaperiod är det vanligt att Mora lyfter sig till den andra perioden och visar upp en helt annan sida. Det hände inte ikväll. Man såg precis lika osäkra, nervösa och tempofattiga ut som innan. Det var nästan som att vissa spelare ville av isen så fort som möjligt när de kommit in på den. 3-1 kom också logiskt, fast åter efter att Mora gjort ett misstag och inte för att Växjö spelade bra. MIK gjorde ett huvudlöst byte och det var helt tomt på folk bakåt när de Moraspelare som gick till anfall tappade pucken. Mora fortsatte på den inslagna vägen. Det låga tempot i passningarna, och den dåliga riktningen på dem, gjorde att man hela tiden mötte ett samlat Växjö och hamnade ute på kanterna. Och därifrån hade man svårt att komma in på mål. Ofta slängde man bara i pucken mot Växjös mål, som om man var nöjda med att bara ha tagit sig in i Växjös zon. I försvaret blev det dessvärre samtidigt lite sämre. Man började titta puck och då föll man offer för Växjöspelare som smög bakom ryggen. 4-1 var ett typexempel då både Simon Löf och Patrik Eklund tittade puck och Växjös Erik Josefsson blev ren bakom dem. Efter det målet kändes det ganska hopplöst. Mora drogs in i ett böljande spel där man själva inte riktigt kom till utan Växjö hela tiden var dem som skapade de farligare chanserna.

Tredjeperioden blev en upprepning av de tidigare två och det var tidigt tydligt att MIK knappast skulle kunna få någon poäng med sig hem. I och med att Växjö mest slog vakt om sin ledning så höll Mora länge tätt men till sist kom även 5-1. Åter var det ett mål där Mora tittade för mycket på spelaren med puck och glömde sin markering som rörde sig bakom. Niklas Bröms var syndaren denna gång.

Totalt sett gjorde MIK sin sämsta match på mycket länge. Man såg inledningsvis mest nervösa ut men ju längre matchen led även ganska tröttkörda. Någon anledning till förändringar i laget ser jag därför inte utan kanske är det bästa nu istället att ge spelarna lite ledigt från ishockeyn. Låt dem få någon dag med familjer och kompisar så de får rensa skallarna och tänka på något annat ett slag. Därefter, när de fått vila både fysiskt och psykiskt, är de redo på att börja fundera på nästa match. Och fokus där bör ligga på glädje. Det finns ingen press, Kvalserien är för MIK bara en bonus. En bonus där man får vara ett av endast fyra allsvenska lag som den här säsongen får möta elitserielag i tävlingsmatcher.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB