Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Underbar start!

av Anders

Mora fick bästa möjliga start  i playoff till Kvalserien då man igår inte bra slog Leksand, utan slog dem övertygande. 5-1 blev slutresultatet men sett till antalet chanser så kunde siffrorna varit ännu större.

MIK kom till start med fler ordinarie spelare än vad man fruktat. Både Patrik Andersson och Viktor Amnér var med i startuppställningen och Aki Heino var med på bänken. Och det var nog viktigt, även om juniorbackarna, Johan Eriksson och Tom Nilsson, som spelade senast visade upp sig från sin bästa sida. Bortsett från matchens första byta där Leksand fick komma två mot en så var MIK stabila från start. Man var noga i försvaret och såg till att ligga med på rätt sida och hela tiden hålla sin markering. Man spelade med högt pucktempo och spelvändningarna gick fort. Dessutom pressade man högt och skickligt och kunde ofta vinna puck ganska högt upp i banan och skapa chanser utav det. Om det fina spelet kom sig av det tidiga ledningsmål Mora fick eller om det hade sett ut så ändå är givetvis omöjligt att veta men trots att MIK gick till pausvila med 2-0 så hade man inte varit överdrivet effektiva. Leksands målvakt, Patrick Galbraith, hade så långt varit Leksands bästa spelare och det skulle han fortsätta vara. 2-0 kunde varit ännu mer.

I den andra perioden fruktade man, som vanligt efter att MIK varit överlägset sin motståndare i inledningsperioden, att motståndarna skulle komma ut som ett helt nytt lag samtidigt som Mora själva skulle kliva ut en aning självgoda och inte helt på tå. Detta skedde inte. MIK fortsatte spela bra och Leksand fortsatte att inte skapa någonting alls. 3-0 kom ett par minuter in i perioden och det stärkte naturligtvis MIK samtidigt som det var tungt för Leksand. Men det var ändå imponerande att se hur Mora fortsatte spela disciplinerat och rätt. Det gjorde att det enda LIF hade var några inslängda puckar mot mål från backplats. Så såg det sedan ut till strax efter halva perioden då MIK blev lite väl sugna på att få in 4-0 och därmed antagligen avgöra matchen. Resultatet blev inget mål framåt men däremot tappade spelare högt upp i banan och ett par numerära överlägen, tre mot två och två mot en, för Leksand. Offervilja och en duktig Lars Johansson gjorde att MIK kunde reda upp situationen och behålla 3-0 perioden ut. Mot slutet av perioden började desperationen dessutom komma hos Leksandsspelarna. De kände att de inte kunde spela hem matchen utan det enda hoppet stod till att få Mora att tappa koncentrationen och sluta spela ishockey. Leksands David Åslin försökte därför dra igång ett gruff med Jens Jakobs och det var underbart att se att Jakobs var helt iskall i det läget. Åslin var den enda som gruffade och han åkte helt riktigt ut. Att Åslin slog klubban i plexit och skrek på väg in i båset måste varit skönt att se för Moraspelarna. Så frustrerade var Leksand över att man inte kom åt Mora på något vis. Och Åslin fick vara glad att han inte fick sitta längre i utvisningsbåset än de två minuter han redan fått.

Period tre började precis som de övriga två. MIK inledde i allra högsta fart och fick också utdelning. 4-0, som var matchens mål – Leksandsförsvaret var så bortspelade att Niklas Fogström hade ett helt öppet mål att peta in pucken i, var ett faktum strax efter att halva slutperioden var spelad. Nu handlade det för MIK bara om att fortsätta spela lika ödmjukt och noggrant som innan och tre poäng skulle vara ett faktum. Det kände nog Leksand också varför man tog en sista chans att få Mora att göra annat än att spela. Resultatet för Alen Bibic, som försökte samma sak som Åslin gjort i slutet av den andra perioden, var precis som för Åslin en ensam tur till utvisningsbåset och två minuters powerplay för Mora. MIK fortsatte att spela disciplinerat ett par minuter efter målet men sedan smög sig känslan av att det var klart på dem och LIF fick lite mer ytor. Ett reduceringsmål kom också  med cirka tre och en halv minut kvar. Leksand skapade också ett par halvchanser strax därefter med MIK höll tätt och fick sedan ordning på spelet igen och kunde till sist även kontra in 5-1 i boxplay

Totalt sett så såg det mycket bra på alla fronter. Spelmässigt var det bra både i defensiven, i spelvändningarna, i pucktempot och i forecheckingen. Dessutom föll ingen i laget ur ramarna även om kedjan med Jens Jakobs, Niklas Fogström och Alexander Hilmersson samt backparet med Robin Gartner och Viktor Amnér var Moras bästa formationer för kvällen. Kan MIK hålla den här nivån även fortsättningsvis kan det bli en mycket rolig playoffserie! Nu gäller det för MIK att ladda om och komma ut med samma inställning och ödmjukhet även mot Västerås imorgon.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader