Startsida / Inlägg

En förbundskaptens hörapparat.

av Mattias Larsson

Morten Olsen har haft sina duster med journalister.

Efter 3–2-segern borta mot Portugal i VM-kvalet valde han och hans lag att inte säga en bokstav i media för att man tyckte att dansk press varit för kritisk till laget.

Därför var det inte förvånande att se hans skeptiska min när jag närmast klättrade in i hederslogen på Swedbank Stadion i går för att snacka VM-kval.

Men Olsen är en flink man, lutade sig så nära att jag såg hans hörapparater och förklarade vänligt men bestämt att han tycker Anders Svensson är ett stort avbräck för Sverige – men också att han tycker att Daniel Andersson är en fullvärdig ersättare. Och visst har han rätt. Andersson var fantastisk mot Örebro i går och visade allt det vi behöver mot Danmark. Snabbt tydligt och funktionellt passningsspel, massor av bollvinster och avskurna kontringsmöjligheter för motståndarna.

Det kommer så klart att gnällas över att Andersson kommer att spela, men det är helt rätt av Lars/Roland att lira honom. Han är bästa alternativet.

Det kan ha funnits en andra aspekt med Olsens besök i Malmö; Ajax vill alltså ha Olsen som van Bastens ersättare, Olsen har svarat med att han i så fall vill kombinera den tjänsten med förbundskaptensjobbet.

Frågan är om DBU går med på det.

I så fall kan Labinot Harbuzi gå i Zlatans Ibrahimovics fotspår.

Harbuzi hade (som vanligt) några fantastiska sekvenser mot Örebro. Jag kollade Olsen och hans assisterande förbundskapten Peter Bonde varje gång Harbuzi briljerat. Först rynkade de sina pannor och nickade lite. Sedan tittade de på varandra med lätt imponerade blickar. Och när Harbuzi sulfintade sig runt tre Örebroare och lekte bollen vidare vände sig Bonde med ett supersmil mot Olsen. Olsen bara log och skakade på huvudet.

Det börjar bli bråttom för Hasse Borg att få Harbuzis namn på ett papper.

Å andra sidan heter Harbuzis agent Oliver Cabrera. För två år sedan fick han Lille att betala 20 miljoner för Emra Tahirovic (15 till Halmstad). Efter att ha sett klasskillnaden mellan Harbuzi och Tahirovic i går borde Cabrera kunna få 200 miljoner för Labinot. Å andra sidan är Labbe fri transfer om en månad, vilket innebär att kosingen blir mycket mindre, men går rakt i spelare – och agents – ficka.

Gårdagens citat?

Daniel Anderssons: ”Det är roligt att se, trots att vi är ett sketet mittenlag firar lagen som om de vunnit VM-guld när de fått oavgjort mot oss.”

I dag: Vångavallen. Trelleborg–Djurgården. Den allsvenska maskinen rullar vidare. TFF har inte förlorat hemma sedan juli 2008, DIF har inte tagit poäng på bortaplan i år. Hur angriper man det? Säker etta – eller alla trender bryts förr eller senare?

/Mattias

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB