Startsida / Inlägg

Labinot tvingar MFF att ta steget – vågar dom?

av Mattias Larsson

Spelaragenten Oliver Cabrera säger i dagens Sportbladet att Labinot Harbuzi inte kommer att förlänga sitt kontrakt med Malmö FF.

Hade jag varit MFF-supporter hade jag inte börjat gråta blod. Inte ännu. Vad Cabrera gör är till stor del sitt jobb. Genom att säga att Harbuzi inte förlänger drar han (ännu) mer uppmärksamhet till Harbuzi, och klubbar som kanske vacklat lite får ökat intresse av att kolla in Labinot.

Hur det här kommer att sluta går inte att avgöra i dagsläget. MEN. Det finns några väldigt intressanta detaljer i den här affären.

1. LÖFTET.

Efter 1–1 hemma mot Trelleborg sa Labinot att han aldrig skulle lämna MFF(”klubben i mitt hjärta”) utan att föreningen skulle få betalt för honom. Hur pass tungt väger det löftet? Sviker ”Labbe” det löftet till klubbens fans?

2. LÖNEÖKNINGEN

Och det här är kanske det viktigaste. Vågar Malmö FF ta sin förening – och svensk klubbfotboll – till en ny nivå? Malmö har råd att behålla Harbuzi. Men det skulle kräva en rejäl löneökning, en löneökning som i dessa bistra tider kan få negativa konsekvenser då eventuell nyvärvade stjärnor skulle kräva samma pengar. MFF är inte riktigt där ännu, om ett par år när den nya arenan börjat ge ordentlig avkastning så… Men i dag? Njae. Det vore spännande. Men jag tror MFF bangar att ge Labinot ett kontrakt liknande de man kan få i danska och norska ligan.

3. KLAUSULEN

Ska man göra en omvänd Jon Jönsson? D v s acceptera en relativt låg försäljningsklausul för Harbuzi mot att kunna använda hans tjänster till nästa sommar, max? Känner jag Hasse Borg rätt (vllket jag inbillar mig att jag gör) så kommer det aldrig att bli akutellt.

4. KOLLAPSEN?

Vad skulle hända med MFF utan Labinot? Motsägelsefullt nog skulle en försäljning av Labinot kunna lösa en del problem, framför allt för Roland Nilsson och ”Supporterhotaren”. Utan Harbuzi kan Figueiredo placeras i den offensiva mittfältsroll han hade i AIK, en anfallare är plötsligt det naturliga alternativet för MFF och den debatten dör. Då återstår det ”bara” att Malmö ska börja göra mål…

 

Vad jag tror?

Efter att ha sett Danmarks förbundskapten Morten Olsen le, skratta och skaka på huvudet åt Harbuzis uppvisning mot Örebro har jag svårt att se ”Labbe” i allsvenskan speciellt länge till. Nu verkar det inte bli så att Olsen tar över Ajax, men Olsen känner väldigt mkt fotbollsfolk och många vill ha lirare som Harbuzi, speciellt när de sitter på utgående kontrakt.

Det blir mycket pengar i Harbuzis egen ficka (och i Cabreras, så klart).

Jag hoppas, för svensk klubbfotbolls skull, att Malmö FF spänner sina ekonomiska muskler och lyckas behålla Harbuzi utan försäljningsklausul, men jag tror inte att det är aktuellt. Svensk klubbfotboll är inte där ännu.

Å andra sidan, när ekonomin i fotbolls-Europa är sjunker som Titanic är det bästa möjliga läge för en  ”liten” klubb med pengar i plånboken att börja knappa in.

Det lämnar oss med en fråga som han med kåken vid T-bryggan tog upp tidigare i veckan:

Har Malmö FF pungkulorna som krävs?

/Mattias

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB