Arkiv för August 2009

- Sida 1 av 3

Derbyt – större än Zlatan

av Mattias Larsson

Lokalt håller fotbollsvärlden på att gå i spinn.

Dagens Derby utmålas som det viktigaste på fem år. Och fan vet om det inte är sant.

För MFF handlar det om en enda sista lilla chans att rädda säsongen med en seger mot HIF.

För HIF gäller det att vinna och hänga på i guldstriden.

Som objektiv reporter skulle en MFF-seger innebära att HIF är borta från guldet och krisen är borta från MFF.

Medan en HIF-seger skulle innebär titeljakt i Syndets Pärla och att MFF är fortsatt indraget i kvalstrecksstriden.

Ingen tvekan om vad som ger den mest kittlande hösten.

Sydsvenskan rankar HÄR alla MFF:s nyförvärv under Hasse Borg.

Kul att se alla namnen på ett bräde.

Extra kul att artikeln avslutas med att berätta att Hasse Borg avböjt att kommentera listan som om den vore något han skämdes för.

Anledningen är istället att Borg inte pratar med Sydsvenskan sedan den HÄR artikeln från i julas om hur Borg skulle petas till förmån för Patrik Andersson.

Jag hade fått samma uppgifter från augusti till december 2008 men de dementerades av alla källor som har någon slags insyn i vad som händer i Malmö FF.

Borg sitter fortfarande kvar, Patrik Andersson är fortsatt pappaledig i Falsterbo och Malmös största morgontidning får inte en bokstav från sportchefen i stadens absolut största lag.

På listan betygssätts Patrik Andersson med 5 (skala 1-5) och Jari Litmanen med 1.

Andersson gjorde 19 matcher och ett mål på två säsonger – Litmanen 3 mål på 11 matcher under lika lång tid.

Patrik Andersson gjorde det bra i återkomsten till MFF och betydde mycket, men var nästan lika skadedrabbad som Litmanen som var lysande i flertalet av de matcher han spelade.

Lokalpatriotism blir inte finare än så.

Tips till i kväll?

Vettefan. Frånvarolistorna är större än på Malmöskolarna under festivalen.

Återkommer under dagen med mer derbynews.

Tills dess, hur tror ni det slutar?

/Mattias

 

Stor-Elm till Fulham – så jävla coolt!

av Ulrik Sandebäck

David Elm blir idag klar för Fulham.

Naturligtvis en jättebomb.

Själv tycker jag det är förbannat coolt att Stor-Elm blir först av bröderna att nå PL. Väntat? Inte alls.

Däremot har jag länge hyllat David Elm för hans spetsegenskaper och gång på gång tjatat om att han lär vara med på landslagets vinterturné 2010. Men till den lär han inte vara aktuell nu – istället spelar han mot sitt favoritlag Manchester United.

David Elm är stor stark, tekinisk och tänker fotboll precis lika bra som Henke Larsson. Smart helt enkelt. Saknar bara en sak; speeden. Om jag tror han tar en plats i Fulham? Han kanske inte blir en startspelare, men Fulham matchas hårt i alla cuper och Roy Hodgson behöver en bred trupp. Jag tror David kan lyckas där – och han gör så klart HELT RÄTT när han tar den här chansen.

Jag säger; Grattis.

Kalmar FF:s sportchef Svante Samuelsson har ett stort problem. Nån i styrelsen läcker information blixtsnabbt till media. information som både skadar klubben och spelarna. Givetvis oprofessionellt och det elemäntet måste natutligtvis bort från styrelsen. Svante kan inte lita på någon just nu. Vem läcker? Och varför? Kanske är läge att Svante tar alla besluten själv – den mannen kan man i alla fall inte få ut något ur…

Trots läckorna så är dock Laul alltid på tårna. Vilken nyhetsnäsa. Jag är imponerad.

 

De två som måste lämna – Nilsson och Madsen

av Mattias Larsson

Jag drog till Berlin i några dagar och kom hem till ett Malmö FF som gått från kris till KRIS.

Det stormas bland fansen, vissa vill tillsätta en ny styrelse och MFF-supports ordförande Tony Ernst säger: ”Högste ansvarige är sportchefen, det är Hasse Borg som har det yttersta ansvaret. Däremot tycker jag inte att vår vd Pelle Svensson svikit mig hittills.”

Problemet är att sportchefen i Malmö FF, sedan 2008, inte är klubbens högste sportslige ansvarige längre. Det är istället VD:n Svensson. Och samtidigt som den förändringen gjordes gavs Roland Nilsson och Hans Gren mandat, att som nya tränare bygga ett nytt lag på fyra års sikt. Därför kom Sportchefens jobb (Borgs) i praktiken att handla om att ge tränarduon de spelare de ville ha.

Det jobbet har Borg skött nästintill exemplariskt (och under tiden har han skeppat Toivonen till Holland för 40 miljoner).

Så var ligger misslyckandet?

Ja, det finns två möjligheter och inget av dem är Hasse Borg.

1. Hos styrelsen som utsåg Roland Nilsson och Hans Gren till tränare.

2. Hos Roland Nilsson och Hans Gren som inte klarat av att göra någonting av ett, med allsvenska mått mätt, rätt hyfsat lag. (Minns att Toivonen, värvad till MFF innan Nilsson/Gren, med sin fantastiska höst i fjol räddade klubben uppåt i tabellen).

Mitt svar?

1. Byt tränare.

2. Byt styrelseordförande.

Motiveringen till punkt 1 är helt enkelt att Roland Nilsson och Hans Gren bevisat att de för tillfället inte har de psykologiska egenskaper och den tankemässiga flexibilitet som krävs för att bli en framgångsrik tränare i dagens toppfotboll.

Vad det gäller punkt 2 menar jag att det symboliska värdet av att byta Bengt Madsen som ordförande mot någon annan är stort – och ofantligt mycket större än den praktiska betydelsen. Madsen kommer från en tid som flytt. Där mäktiga herrklubbar skötte affärer efter eget huvud och efter en egen mentalitet. Det fungerar inte längre.

Att inför 100 årsjubiléet nästa år presentera en ny ordförande skulle på allvar visa att Malmö FF går in en ny tid även vad det gäller klubbens inre, och inte bara genom att ha mycket pengar och en fin ny arena.

Att samtidigt göra det med en ny tränare gör att fansen kan känna framtidstro i stället för frustration.

Och det är vad Malmö FF behöver mest av allt just nu.

Att Bengt Madsen efter förlusten mot Örgryte ringde spelarbussen och sade till Roland Nilsson att:” det här håller inte, något måste förändras” var illa.

Att Roland Nilsson – som hela säsongen poängterat hur bra 4–2–3–1 fungerar – dagen efter ringde Madsen och sa: ”OK, vi ändrar till 4–4–2” är skrattretande.

Att Madsen som inte längre har något operativt att göra med MFF:s fotbollsverksamhet kan få tränaren att byta spelsystem är obegripligt.

Och ett bevis på att Malmö FF:s framtidsutsikter är ljusare utan någon av dem i klubben.

/Mattias

 

 

 

En gentleman räddar Kalmar FF:s ansikte

av Ulrik Sandebäck

Rasmus Elm satt på ett utgående kontrakt.

”Halva Europa” jagade honom och redan den här sommaren kunde han skrivit på för en utländsk klubb och sedan gått gratis som Bosman efter säsongen.

Då hade Kalmar FF fått nöja sig med utbildningsbidraget på 3,5 miljoner kronor.

Så hade troligen 95 procent av alla allsvenska lirare gjort. Men inte Rasmus Elm.

Han förlängde kontraktet med ytterligare ett år tidigt i våras, men skrev då så klart in en klausul som gjorde det omöjligt för Kalmar FF att stoppa honom. Exakt hur den klausulen ser ut vet egentligen bara Kalmar FF och kretsen kring Rasmus Elm. Det som är klart är i alla fall att Rasmus får en del av övergångssumman – jag skulle tippa på runt 30-35 procent av övergångssumman – och Kalmar FF resten.

KFF ska så klart vara grymt nöjda med den dealen. Runt 25-30 miljoner kronor är väldigt mycket mer än 3,5 miljoner. Rasmus goda vilja räddade KFF den här gången.

Kalmar FF har troligen lärt sig en mycket dyr läxa sedan klubben tjänat alldeles för lite pengar på Cesar Santin (hade en liknande klausul, 10 miljoner), Viktor Elm (gick som Bosman efter fått ”skambud” när han ville förlänga kontraktet ett år tidigare), Ari Ferreira (ägde klubben bara till hälften).

Hade Kalmar FF skrivit bättre och längre kontrakt med dessa fyra tunga pjäser hade klubben troligen haft 50 miljoner kronor mer i kassan idag. Kanske ännu mer.

Den enda ”normala” försäljningen Kalmar FF har gjort de senaste åren – utan svarte petter på handen – är faktiskt Patrik Ingelsten.

Men det är så klart lätt att vara efterklok.

För det är just snålheten som har gjort Kalmar FF till en maktfaktor i svensk fotboll. Med en alldeles för liten budget utmanar smålänningarna klubbar med dubbel så höga löner. År efter år.
Men för att vara kvar där uppe i toppen måste nog klubben släppa handbromsen ibland.

För jag tror snålheten både kan rädda och stjälpa mästarna.

Jag tror det blir tre Elm i Holland i december.

David Elm sitter också på ett utgående kontrakt och är jagad av ett par holländska klubbar. David är 27 i januari och lär ta den här chansen.

Som sagt, Kalmar FF har en del att jobba med. Nu räddade en gentleman från Broakullen klubbens ansikte.
Det lär knappast hända fler gånger.

Rasmus Elm avtackas på Fredriksskans på söndag.
Jag tror aldrig vi får se än större talang i den rödvita tröjan – och definitivt ingen så generös.
Han är värdig en stående ovation.

Skulason riskerar lång avstängning

av Mattias Larsson

Som om det inte var nog med Henrik Larsson, Marcus Lantz och Rasmus Jönsson. Nu måste HIF klara sig utan Olafur Skúlason och Erik Sundin i derbyt mot Malmö – minst.

Jag skriver minst för om disciplinnämnden – eller vad den kallas nu för tiden – överhuvudtaget kan sitt jobb ska Skúlason ha en längre utvisning.

Varför?

1. För att han efter första varningen vänder sig mot domare Åke Andreasson, sätter pek- och långfinger som en låtsaspistol mot tinningen och trycker, med ilsken blick, av. Andreasson eller hans assisterande såg inte det (för i så fall skulle Skúlason åkt ut direkt) men om man är lite vaksamt är det glasklart på tv-bilderna. Sånt ska disciplinnämnden (eller vad de heter) själv ta upp nu för tiden.

2. Skúlasons beteende efter det andra gula kortet. Enligt regel 12 ska en spelare omedelbart visas ut som

•   uppträder våldsamt eller obehärskat

•    använder stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller    
 gester

Skúlason gjorde sig alltså skyldig till två direkta utvisningar utöver de två gula kort han fick.

Så om regelboken följs lär HIF få klara sig utan sin viktiga innermittfältare i mer än en match.

Sundin får en match. Inte mer. Det ska han inte heller ha.

Vad jag tycker om Skúlasons två gula kort?

Den första är frispark och en gång av tio gult kort.

Och att det påstås att den andra är klart korrekt har jag faktiskt också svårt att se. Jag har vevat reprisen 25 gånger. Jag tycker att det ser minst lika mycket ut som att Skúlason vänder in mot bollen och krokar ihop Lindström än att han fäller honom.

Och Åke Andreasson. Han har delat ut 4,3 varningar i snitt per match han dömt. Martin Hansson – som dömde Conf Cup-finalen i somras och är het internationellt – delar ut 3,2 varningar i snitt och den domare som jag anser är allsvenskans bästa, Jonas Eriksson, visar 2,8 gula kort per match.

Vad säger då ett högt varningssnitt? Att en domare har lätt för att tappa matcher och att matcherna han dömer blir ryckiga, saknar flyt och sällan blir speciellt kul att titta på, till exempel. Hela domarlistan HÄR.

Det är för övrigt inte första gången Andreasson är i trubbel på Olympia.

Ni minns väl när Åke gav Hammarbys Christian Traoré två gula men inte rött för två år sedan? Läs HÄR.

Den gången tog Andreasson en time out. Den här gången är det Skúlason som får vila efter att Åke varit i farten.

Men om inget annat så fick i alla fall Malmö FF något att glädja sig åt.

Och övriga topplag.

/Mattias

Tveksamt arbetsnamn

av Stefan

”Under arbetsnamnet Reclaim the Game vill vi göra ett gemensamt avstamp inför det stundande Skånederbyt”, hälsar MFF i ett pressutskick och bjuder in till träff i veckan.

”Reclaim the Game”?

Låter inte som ett genomtänkt arbetsnamn just i dessa dagar.

/ Stefan

1–1, två avgörande svar på Råsunda

av Mattias Larsson

Kalmar FF helt utan Elmar.

Ändå det bättre laget i 1–1-matchen mot serieledande AIK borta på Råsunda.

Svaret det ger? Kalmar har potential att försvara sitt SM-guld även efter att Rasmus Elm flyttat utomlands.

Men det viktigaste svaret för den allsvenska guldstriden fick vi när Ivan Obolo med tio minuter kvar tvingades gå ut med ett jack i skallen.

Efter det vann inte AIK en nickduell i Kalmars straffområde och hade förtvivlat svårt att på ett strukturerat sätt få fast bollen på offensiv planhalva.

Svaret det ger? Utan Obolo får AIK svårt att vinna SM-guld. Nu lär inte Obolo säljas, men han står på två varningar och lär åka på en avstängning under hösten. Mot vilket lag det blir kan komma att bli oerhört avgörande.

Efter att Kalmar torskade mot HBK skrev jag att det är bättre för KFF att förlora på Örjan än hemma mot Elfsborg. På samma är det viktigaste med en poäng på Råsunda att AIK går miste om två.

Om HIF slår Gais hemma på Olympia i morgon tar man över serieledningen efter tre raka matcher utan Larsson/Lantz. Eftersom jag inte är på Olympia i morgon får ni läsa om den ngn annanstans, men tre HIF-pinnar talar för att laget kommer att vara med hela hösten.

/Mattias

 

Vad f-n gör Rasmus Elm?

av Mattias Larsson

För tre år sedan lastade jag inför allsvenskan in tre brorsor Elm i en Ford Fusion för en plåtning vid Ölandsbron. Viktor satte sig fram och om jag känt brorsorna som jag känner dem nu, hade jag vetat att det var för att han är ledargestalten i trion.

I högerbak, den man ser bäst genom mittbackspegeln, satte sig David och gömd bakom mitt förarsäte satt Rasmus. Med tiden har jag insett att han inte gjorde det för att han är blyg eller yngst, utan för att han gillar att ha det lugnt och skönt. För det var inte så att han bara satt tyst.

När jag frågade vad han tyckte om att ha två bröder i laget och trodde han skulle svara att det var jättekul sa Rasmus: ”Hade det inte varit de två så hade det varit två andra jag skulle konkurrera med… Fördelen är väl att jag vet vilka de här två är.”

Antagligen hade Rasmus redan då på känn vem som kunde bli bäst i familjen.

För en månad sedan var jag i Alkmaar, jag gick över pittoreska kullerstensgågatsbroar och fick ett av takrummen in mot gården på mystrevliga Grand Hotel. (Det låter betydligt lyxigare än vad det var, personen i repan serverade frukost, gav ut nycklar och langa fram espresso mer eller mindre samtidigt). Och jag förstår om Rasmus gillar Alkmaar. Knappt 100 000 invånare, en halvtimme till Amsterdam, en mil till havet och hade Elm bara fått spela i Champions League hade jag faktiskt utan tvekan förstått om han flyttar till Alkmaar. Jag såg AZ förlora premiären i Eredivise mot Heracles med 3–2 och i det laget tar Elm plats, så gott som alla dar i veckan. Och sex matcher i CL:s gruppspel vore en ovärderlig erfarenhet för en spelare på väg in i ett A-landslag.

Men nu med mestadels rätt mediokra matcher i Eredivie? Jag vet inte. Vad jag vet är att Rasmus Elm är för bra för att behöva ta mellansteget via Holland. Vad jag också vet är att han söker en känsla, inte bara på planen utan i hela livet, som han trivs med. Det är mycket möjligt att han funnit den i Almaar.

Men i så fall – och det här är min högst personliga åsikt – tycker jag att Rasmus Elm spelar lite väl safe. Han kan bättre redan nu. Som Helena Segers pojkvän säger: ”För att bli en av de bästa måste du spela med de bästa”.

Men vi ska inte heller glömma:

Alla europeiska ligor utom Serie A och La Liga har redan börjat.

De flesta europeiska lag har värvat klart.

Kalmar FF har en arena som fått klartecken att byggas och då betyder 50 miljoner extremt mycket.

Vad tror ni?

Om Rasmus Elm väljer AZ – rätt eller fel och varför?

/Mattias

Vad händer om MFF torskar mot Öis?

av Mattias Larsson

Bankmannen messade inför landskampen mot Finland och undrade om jag höll med om beskrivingen att MFF:s Daniel Andersson gjorde sin sämsta säsong på mycket länge.

Jag svarade njeae och menade att han spelar i ett lag som mest påmint mig om tjejerna som fångade mitt intresse som tonåring. De såg jävligt bra ut, men det fanns inget att bygga en enhet eller en framtid med.

Efter matchen i går messade Bankmannen igen i ett annat ärende och jag tog upp Daniel A-tråden och skrev något i stil med att: ”Jag har inte tidigare förstått vilken briljant säsong Andersson gör. Efter att ha sett MFF utan honom tror jag Barça värvat fel svensk”.

Om Malmö erbjudit Labinot Harbuzi hälften av stålarna man nu ger Wilton Figueiredo hade MFF:s läge varit ett helt annat. När Labinot kritiseras för att ha svikit och saknat hjärta ska vi inte glömma att det underbara – om än målmässigt impotenta – anfallsspel Malmö spelade i våras allt som oftast kom från Labbes fötter.

Wilton? Killen behöver en paus. Inte en chans till att spela sig i form.

Jeffrey Aubynn däremot. Han ska in i Malmös startelva. Jämfört med Hamad och Daniel Larsson (båda helt misslycakde i går) har Aubynn en viss erfarenhet av tunga tider.

Wilton Figueiredo gick lite glatt gnolande genom den mixade zonen på väg hem efter 1–2 mot Häcken.

Guillermo Molins åkte till U21-EM som ordinarie i MFF och kom in och vände 0–3 till 3-3 mot England i U21-semin genom den bästa insats jag sett Molins göra. Sedan dess har Nilsson/Gren hållt honom på bänken.

Malmö möter i praktiken degraderade Öis borta på måndag. Ny förlust där och vad händer?

Och medan den Sydsvenska elitfotbollen består av HIF:s och Kalmars kamp att hålla sig kvar i den alllsvenska toppstriden känns det underbart att kunna vända blicken över sundet.

FCK tar i kväll emot APOEL Nicosia i CL:s sista kvalomgång och Ståle Solbakken gör en Bosse Nilsson mot de danska journalisterna.

På torsdag möter Brøndby Hertha Berlin hemma i Europa League medan Odense åker till Genoa för att försöka hålla Hernan Crespo mållös.

Odense har numera en före detta Man U-keeper i kassen. Minns ni Roy Carroll? Mannen som gjort tidernas största målvaktstavla som inte blev mål. Eller jo, det blev ju mål. Men domaren var ännu sämre än Carroll. Har ni 1 minut och 58 sekunder över till något kul. Tryck HÄR.

/Mattias

 

Så kan 8 lag fortfarande vinna allsvenskan

av Mattias Larsson

Efter nio omgångar av årets allsvenska hade regerande mästarna Kalmar FF spelat ihop elva poäng och låg åtta poäng från serieledning.

Åtta omgångar senare slog Kalmar Elfsborg med 3-1 hemma på Fornlämningen i Östra Småland. Och tog tillfälligt över den allsvenska förstaplatsen

Vad jag vill säga med detta?

Det är 10 hela omgångar kvar att spela av allsvenskan, hälften av av lagen har elva matcher kvar. Om inte AIK slår Halmstad i kväll kan vi med 10 omgångar kvar ha åtta lag inom de där åtta poängen som Kalmar tog in på åtta matcher.

Det innebär att hälften av seriens lag med en tredje del kvar att spela har en realistisk chans att vinna allsvenskan.

Slår Örebro kris-Dif hemma i kväll är laget sex poäng efter Göteborg och Elfsborg.

Och det märkligaste av allt. Om Malmö slår HäckenSvettbank i kväll så är laget åtta pinnar efter ledarlagen.

Det vi pratar om för att en raketspurt ska vara möjlig är en lång segersvit (Kalmar hade åtta raka matcher utan förlust – 7 segrar 1 kryss). Och av lagen som ligger där bak känns det faktiskt som Malmö FF är laget som har störst chans att explodera i ett radband av trepoängare. Jag har fortfarande svårt att tro att det kan bli så och om man inte slär Häcken i kväll är det kört.

Men bara att möjligheten finns är snarast osannolikt.

Och allsvenskan i en julklappssäck. Fullständig oviss och den rymmer underbara överraskningar och enorma besvikelser.

Elfsborg är fortfarande guldfavorit. Med en dåres inskränkthet håller jag fast vid mitt tips att Haglunds hunner vinner med fem pinnar.

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB