Startsida / Inlägg

Därför sitter Kalmar i guldsits

av Mattias Larsson

Fyra lag – AIK, Göteborg, Kalmar, Elfsborg – återstår i kampen om Guldet.

Lycka bra att bryta ner dem i sina beståndsdelar för att se vem som tar titeln.

 

MÅLVAKTER

AIK ++++ IFK ++++ KFF +++ IFE +++

Örlund gör det bra bakom en lyckad defensiv, Christensen är en av seriens bästa medan de mer rutinerade Wastå och Covic har lägre högsta nivå. Ingen av de fyra är helt tabbfri och målvaktsposten kommer spela en viktig roll i allsvenskans avgörande.

HÖGERBACKAR

AIK +++ IFK ++++ KFF ++++ IFE +++

Johan Karlsson är relativt stabil men saknar spetsegenskaper medan Markus Jonssons främsta spetsegenskap är straffskytte. Emin Nouri är en modern ytterback med bra fart, fint tillslag och grym speed. Erik Lund är av samma snitt som Nouri. Klar fördel KFF och IFK här.

 

MITTBACKAR

AIK ++++ IFK +++ KFF +++ IFE +++

Holländaren Hooiveld bär AIK:s backlinje på ett imponerande sätt medan Per Karlsson spelar andrabas, IFK har tappat med Bjärsmyr såld. Kalmar behöver få Marcus Lindberg frisk och i form för att vara helt på topp och Martin Andersson bredvid Teddy Lucic är en försvagning jämfört med Augustsson-tiden.

 

VÄNSTERBACKAR

AIK +++ IFK ++ KFF ++++ IFE ++++

Nisse Johansson är stabil men har problem i kvicka en mot en situationer, Dyrestam, 17, har gjort det bra men i en hård lång guldstrid är risken för dippar stora. Stefan Larsson har inte bara kvickheten och spelförståelsen, han är följsam och har ett fint tillslag också. Elfsborgs Florén påminner väldigt mycket om Larsson.

 

DEFENSIVT MITTFÄLT

AIK ++++ IFK +++ KFF ++++ IFE ++++

Ortiz med hjälp av Johnson (och Obolos tidiga försvarsspel) är en av huvudanledningarna till AIK:s succé. Med Eriksson och Svensson har IFK talang och kunnande men är aningen ojämna medan Kalmar med främst Rydström/Eriksson har seriens för tillfället bästa defensiva mittfältsspel. Anders Svensson med hjälp av Helgi Danielsson håller hög klass.

 

OFFENSIVT MITTFÄLT

AIK +++ IFK +++ KFF ++++ IFE ++++

Özkan och Mutumba sticker på kanterna och Obolo går ner och hämtar, men det offensiva mittfältsspeletär en stor delförklaring till varför tio lag gjort fler mål än serieledande AIK i årets serie. Defensiven har prioriterats, med gott resultat. IFK har flyt och bra fart men kompetensmässigt över åtta matcher guldspurt är det tveksamt om spelare som Bjarnason, Selakovic och Stiller håller hela vägen. I Elfsborg däremot är det närmast överflöd med Bajrami, Izhisaki, Eriksson, Nordmark medan Kalmar med sitt 4–3–3/4–5–1 för tillfället har en grym speed och en rakhet i sitt anfallsspel som man tidigare saknat. Sobalense och Mendes visade mot TFF att man längtat efter att få ansvar i KFF.

 

ANFALL

AIK +++ IFK ++++ KFF ++++ IFE +++

Om det inte vore för Obolo hade AIK fått två plus. Ett mål i snitt per match har dugit förut, men det borde inte göra det igen. IFK har gjort flest mål i serien, Hysén har börjat hitta rätt igen och Stiller är en succé. Sobralense, Mendes, Dauda, Santos och Reinaldo. Får KFF tre av dem att funka i slutspurten är man med hela vägen. För Elfsborg är det kantspelarna som ska göra det, Bajrami och Ishi är bästa målskyttar med sex baljor var, men lagets 36 mål är fullt godkänt.

 

SAMMANLAGT:

AIK: 24+

IFK: 23 +

KFF: 26 +

IFE: 24 +

Fördel Kalmar i guldracet alltså.

Och kollar man på formen är fult möjligt.

På de senaste 17 omgångarna är Kalmar sju (7) poäng bättre än serieledande AIK (KFF har bara förloart mot HBK borta under den tiden). KFF tog bra två pinnar på de första 5 omgångarna och med en normaldålig start, säg två vinst tre torsk, hade Kalmar redan lett serien.

Med Rasmus Elm kvar i laget är jag rätt säker på att Kalmar vunnit allsvenskan. Nu säger jag att det är fifty-fifty. Dessutom har KFF bara en av guldkandidaterna kvar att möta och det är Göteborg hemma.

/Mattias

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB