Startsida / Inlägg

Nu kan KFF slippa en ny ”Elmsituation”

av Ulrik Sandebäck

Hur ska Kalmar FF slippa i att hamna i en ny ”Elmsituation”?

Det vill säga ha unga talanger som jagas över halva Europa samtidigt som spelarna sitter på utgående kontrakt.
Jag har sagt det förr och gör det igen: Ni måste våga chansa, våga skriva längre kontrakt med spelare som har potential att gå långt.
Nu är en sådan situation här. KFF:s mittfältare Daniel Ahonen, 18-åring talang, som sitter på ett utgående kontrakt jagas nu plötsligt även av Elfsborg. Vore givetvis en stor förlust om KFF släpper en talang från vår region till en konkurrent. Men om Kalmar FF lyckas knyta till sig Ahonen så hoppas jag att föreningen skriver ett långt kontrakt med honom.

Får 18-åringen till exempel ett femårskontrakt så får han både tid att utvecklas – och om han skulle ta de sista avgörande stegen så får även KFF betalt den dagen det skulle vara aktuellt med en flytt utomlands.

Nackdelen?

Skulle Ahonen stanna i utvecklingen så sitter föreningen med lönekostnader, och en plats i truppen är upptagen som kunde gått till en annan, mer lämplig spelare.

Men ibland måste man chansa för att kunna skörda.
Hade Kalmar FF gjort en sådan satsning med Viktor Elm så hade föreningen haft råd att ”chansa” flera gånger om… Nu blev det noll kronor för ”Mellan-Elm”, hade han fått ett längre och bättre kontrakt hade han kunnat säljas för runt 15-20 miljoner kronor efter guldssäsongen 2008.

Men hur bra är Ahonen?
Jag måste erkänna: Jag har sett honom för lite för att värdera talangen. Det är Nanne Bergstrand och Svante Samuelsson betydligt bättre på.
Snart får vi se duons dom. Ett tvåårskontrakt skickar – enligt mig – ut helt fel signaler i alla fall.

Johan Wittberg är en lokal hjälte i Kalmaridrotten. Han spelar innebandy (CL98) och fotboll (Lindsdal) på division 2-nivå när han inte delar ut post med moppen. Han har kapacitet att nå betydligt längre om han väljer att specialisera sig.
Snart spelar han troligen i en sydlig Superettan-klubb.
Själv tycker jag det är synd att han inte har fått chansen i Kalmar FF. Med tanke på hur läget är i KFF i helgen – med Dauda avstängd och Mendes skadad (kanske kan spela) och två Elmare sålda – så tror jag att Wittberg hade kunnat svara för ett inhopp. Ibland behöver man inte åka till Brasilien för att hitta bänkspelare…

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB