Startsida / Inlägg

Pelle Svensson blåljög – för alla MFF:are

av Mattias Larsson

Intressant senaste twist i Sydsvenskan angående Patrik Andersson-soppan i dag. Mejlet från MFF:s vd Pelle Svensson till Patrik Andersson bevisar iofs ännu en gång att Sydsvenskans nyhet att Patrik Andersson var klar som sportchef och skulle ta över jobbet inom ett par månader var felaktig, men det är en annan detalj jag fastnar för.

Nämligen den här passagen i mejlet från Svensson till Andersson:

”Jag har svarat (bland annat till Sportbladet) att Patrik delvis är engagerad i MFF med egen fond samt delaktig i supporterdialogen och att det vore konstigt om inte PA kommer att vara delaktigt i MFF i framtiden med hans kunnande och hans MFF-hjärta.”

Mejlet är skickat 3 november 2008 16:50.

Några timmar tidigare den dagen träffade jag Pelle Svensson på hans kontor. Jag skrev ut intervjun, Pelle ville läsa den innan publikation, det fick han och han godkände den med reservationen att jag gärna fick putsa bort en eller annan av de svordomar han använt för att understryka sitt budskap vid vårt samtal. Det gjorde jag.

I intervjun – och det här är alltså under samma timmar som Svensson skickar mejlet till Patrik Andersson – säger Svensson ordagrant (något han själv läst och okejat innan publicering):

– Det finns inga planer på att Patrik ska jobba hos oss nästa säsong. Självklart, med den enorma kunskap han har och det MFF-hjärta han har, så är det vår förhoppning att Patrik på sikt ska kunna ingå i organisationen, men i dagsläget finns inget som talar för att det blir av till nästa säsong.

Under samma timmar som Svensson erbjuder Andersson ett jobb säger Malmö FF:s vd  alltså att ingenting i dagsläget talar för att PA ska jobba i MFF kommande år. Eftersom det här händer samma dag så är orden ”i dagsläget” odiskutabla.

Så vem ljög den nytillsatte vd:n för?

Som journalist är jag rätt luttrad och inser att folk ljuger för mig då och då. Det tar jag utan tvekan, det tillhör tyvärr spelet, och att under sin första tid i klubben blåljuga på det sättet som Svensson gjorde är nästan imponerande i all sin dumdristighet.

Om Pelle Svensson ljög för Patrik Andersson kan man diskutera. Det är däremot solklart att Svensson undanhöll stora delar av sanningen. Det Svensson skriver till PA att han sagt till mig stämmer, fast jag tog av utrymmesskäl inte med det i intervjun. Däremot utelämnar Svensson informationen om att han sagt att det inte finns några planer för Patrik Andersson i organisationen. Även om Svensson ljög för mig lär Patrik ha blivit rätt förvånad när han läste tidningen följande dag.

Dem som Svensson först och främst ljög för var Malmö FF:s supportrar. En vd kan inte ljuga i officiella uttalanden. Hasse Borg har jobbat för Malmö FF i tio år. Vi har haft hårda duster, men en sak har alltid varit solklart och har gjort att han kunnat leva vidare i branschen: Borg har sagt inga kommentarer när han inte velat informera och han har sagt sanningen när han väl sagt något. Under 10 år.

För Pelle Svensson tog det inte ens månader innan han – av någon hittills oförklarlig anledning – började ljuga.

Det finns ytterligare en intressant aspekt i det här. Jag rotade i två månader för att få fram sanningen om Patrik Andersson skulle få jobb i MFF 2009. Beskedet från klubben styrelse var solklart – inte i någon betydande position, möjligtvis i en infasningsroll men även det var högst oklart.  Känns som någon/några i klubben inte var helt överens där.

Så var landar Malmö FF i allt det är?

Med fler missnöjda supportrar som riskerar vända sig mot klubbledningen och som delas i två läger. (för och mot Andersson respektive Svensson).

Med en vd vars ord inte inte behöver vara värda speciellt mycket.

Med att ytterligare en av klubbens stora som vänder MFF ryggen.

Jag säger inget om huruvida beslutet att anställa eller inte anställa Patrik Andersson var rätt eller fel. Däremot är det sätt som Malmö FF hanterat situationen högst diskutabelt.

Eller vad säger ni?

Gör gärna era röster hörda här nedan.

Klistrar in Svenssons mejl och länken till min intervju med honom från samma dag.

/Mattias

Sportbladetintervjun.

Mejlet från dagens Sydsvenskan

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB