Afghan Star

Shakeb Isaar leder jakten på Afghanistans nästa sångstjärna

Arkiv för October 2010

- Sida 1 av 2

Trädgården för kvinnorna

av Shakeb Isaar
Shakebs mor
Min mamma

Gårdagen spenderade jag tillsammans med mamma. Vi var på hennes kontor som ligger i kvinnoträdgården i Kabul. Det är en mycket uppskattad plats dit afghanska kvinnor träffas för att träna, äta och shoppa. Jag imponerades av de kläder som kvinnorna gjort och som säljs där. Mycket vackra.

handgjorda afghanska kläder
Handgjorda afghanska kläder

 

Afghankläder

afghankläder

Saknar friheten i Sverige

av Shakeb Isaar

Scenen är byggd i Dubai. Den är verkligen häftig. När det här publiceras har jag redan presenterat första programmet. Men nu, medan jag skriver det här, är det precis innan. Eftersom att det inte är live och jag inte kommer att framträda live förän december när det bara är tolv deltagare kvar, är jag inte så nervös.

Uttagningarna i Mazar-i-sharif är förstås avslutade. 350 personer sökte lyckan. Bara män. Det var lite synd, tycker jag. I går åkte de till Herat i västra Afghanistan, nära gränsen till Iran. Jag vet ännu inte hur många som deltar där.

Dagarna rullar på och jag börjar bli lite uttråkad faktiskt. Jag saknar friheten i Sverige och längtar efter att komma tillbaka. Tyvärr har jag ingen bra kamera, men jag ska köpa en så snart som möjligt, ta bättre bilder och ladda upp lite videoklipp också.

Jag får inte skämta med domarna

av Shakeb Isaar

Kabul har blivit kyligare. Jag är lite spänd och nervös men framförallt förväntansfull. På fredag kommer första avsnittet av Afghan Star att sändas. Miljoner afghaner kommer att sitta som fastklistrade framför teveapparaterna.

Det här året har vi försökt göra showen lite roligare och vi har hittat ett par karaktärer som vi följt och gjort inslag om. Men självklart är det fortfarande väldigt annorlunda jämfört med svenska Idol. Jag får till exempel inte skämta med och om domarna.

Domarna i årets Afghan Star
Det är inte tillåtet att skämta med domarna.

Det tycker jag är idiotiskt. Det här ska ju också vara ett kul program som får folk att skratta, men det är svårt. Jag måste hela tiden balansera mellan vad jag vill och vad kulturen tillåter mig att göra.  


Sex år mot diktatur och censur

av Shakeb Isaar

I går fyllde Tolo TV sex. När kanalen startade, 2004, stod den i frontlinjen mot diktatur, censur och konservativa krafter.

TOLO TV
Tolo TV har bevakat nyheter, sport och nöje i Afghanistan sedan 2004. Bilden är från ett nyhetsinslag 2005 och visar upp vapnen som misstänkta pakistanska talibaner hade tänkt använda för en attack mot USA:s ambassadör.

I dag är Tolo en av cirka 50 tevekanaler i landet, men den mest populära med över 60 procent av marknaden.

Jag är glad och stolt över att vara en av de första personerna som stod framför kameran för Tolo, presenterade underhållningsprogram för miljoner afghaner och var delaktig i en ny sorts revolution av modern media i Afghanistan. 

Festen började med att de visade klipp från de allra första programmen. Jag var med. Sen dök det upp två komiker på en scen som drev med alla anställda. Men innan komikerna gjorde sin grej höll jag ett tal. Eftersom att jag var den första personen som presenterade musikprogram på Tolo TV kändes det naturligt att berätta om den tiden för de nu 850 anställda!

Jag är stolt över att ha varit med från början, då det inte fanns någonting och sedan vara här nu och se hur stort och modernt det här mediebolaget har blivit. Festen avslutades med musik, kaka och en fantastisk måltid. 

Radio varje dag

av Shakeb Isaar
Började dagen med en promenad till jobbet tillsammans med mina fyra vakter. Sedan var jag – precis som alla andra dagar – med i ett musikradioprogram. Det är jättekul.
Radioprogram
Varje dag, mellan 11-12, är jag med i ett musikradioprogram.

Efter radioprogrammet samlade jag gänget från Afghan Star och visade dem lite klipp från American Idol. Jag tänkte att vi skulle få lite inspiration för att utveckla Afghan Star. Men det jag vill ändra på går inte att göra detta år. Manuset är färdigt. Allt innehåll är bestämt. Men jag kanske kommer att kunna förändra litegrann när vi kör live…

Vill du ha ditt livs äventyr?

av Shakeb Isaar
Afghan Star 2010 klipper
Redigerar första programmet av Afghan Star.

I går åt jag den godaste pizzan i mitt liv från en takeaway här i Wazir Akber Khan. Sedan mötte jag upp Andres, chefen för Kabora production som producerar Afghan Star detta år. Tillsammans började vi att klippa det första programmet från Kabul-uttagningarna som ska visas på fredag.

Innan vi började redigera visade Andres upp lite klipp från tyska Idol för en av redigerarna. Vi tänkte att det skulle ge honom lite inspiration. Det visade sig dock att det inte fanns så mycket att hämta inspiration till.

När vi tittade på materialet från Afghan Star upptäckte vi att det här håller en helt annan klass. Jag blev lite besviken.

Afghan Star-redigering
Sex timmars redigering blev 18 minuter…

Efter sex timmar hade vi ändå lyckats få fram 18 minuter som blev bra. Fortfarande går det inte att jämföra med svenska eller tyska Idol. Först och främst så har vi ingen speciell studio för programmet. Men den största skillnaden är det tekniska. Det behövs bättre kameramän, redigerare, producenter och så vidare…

Jag önskar att jag kunde ta med någon från svenska Idol som kunde hjälpa till med detta enormt populära program i Afghanistan.

Jobba med Afghan Star?
Intresserad?

Så censureras musiken

av Shakeb Isaar
Domarna Afghan Star
De tillåter inte afghaner att sjunga på engelska

Domarna måste bytas ut! De låter inte deltagarna sjunga på engelska eller urdu (talas i Pakistan och Indien). Det har blivit en utdragen konflikt mellan mig och domarna. Jag har klagat till ledningen på Tolo TV. Och efter mycket tjat accepteras det nu att afghaner – uppväxta utomlands – får sjunga på vilket språk de vill. Men jag är fortfarande inte nöjd.

Musik har inga gränser. Musik är inte bara ETT språk.

Kabul Dreams
Poprockgruppen Kabul Dreams sjunger på engelska. De skulle inte få delta i Idol.

Domarna tycker däremot att den ”afghanska” musiken – och därmed kulturen – måste försvaras. Konstigt argument. Om jag är kvar nästa säsong måsta domarna absolut bytas ut!

Annars har jag varit och tittat på inspelningarna från Kabul. Allting ser väldigt bra ut. 60 deltagare av 1 200 gick vidare. Två tjejer gick vidare. Nästa fredag ska det sändas. Förra året tittade drygt 27 miljoner!

Sedan samlade jag ihop hela teamet från HOP (musikprogrammet som jag blev känd för). Vi jobbade ju ihop för sex år sedan. Det var mycket kul att träffa dem och vi åt och skrattade och delade gamla minnen med varandra.

Jag ville gärna promenera hem efter middagen. Det var inte så långt från restaurangen hem till mig och jag ville ha lite frisk luft. Men det är inte så bekvämt när du måste ha med dig fyra vakter – med kalasjnikovs.

Shakeb och vakt
Jag får inte gå någonstans utan vakterna vid min sida.

Fast i Kabul

av Shakeb Isaar
Kabul

Jag trodde att jag var på väg till Mazar. I stället är jag är fast i Kabul. Risken är för stor. Produktionsledaren ringde sent i går natt och berättade. Tydligen finns det en ökad hotbild mot mig och det är farligt för mig att följa med runt i provinserna. Speciellt i Kandahar och Jalalabad. I stället kommer en reporter att följa med Afghanstar-teamet…

 

På väg till Mazar-i-Sharif

av Shakeb Isaar

Haft extremt mycket att göra de senaste dagarna så jag har helt enkelt inte hunnit uppdatera bloggen. I går chattade jag bland annat med Aftonbladets läsare. Tack för alla bra och intressanta frågor! Uttagningarna i Kabul pågick i fyra dagar och 1 200 personer deltog. Det var otroligt. 

Afghan Star Kabul uttagning
Uttagning till Afghan Star i Kabul
Babur Garden Afghan Star Idol
Här i Babur Garden, en oas i Kabul, hölls uttagningarna till Afghan Star
Habib Afghan Star
Producenten Habib, 20, gör i ordning inför inspelningen

Snart är jag på väg norrut till Mazar-i-Sharif. Här befinner sig bland annat de svenska trupperna. Men också tusentals hoppfulla ungdomar. Alla med drömmen om att bli Afghanistans nästa stjärna. 

 

Vem är Afghanistans Idol?

av Shakeb Isaar
Shakeb Isaar leder Idol
Första dagen på jobbet

I går började första uttagningen. Allting spelades in i Babor Garden. Jag kom dit tidigt på morgonen eftersom att jag behövde vänja mig vid kamerorna. Men till vår stora förvåning hade det redan samlats ett gäng förväntansfulla deltagare när vi kom fram. Så vi startade showen nästan direkt. Jag började med att presentera mig och välkomna domarna. Afghan Star 2010 var i gång. 

Runt 400 deltagare, endast killar i åldrarna 18-25 år, hade samlats. Men jag vet att det är 1 200 anmälda, varav 50 tjejer. Och jag hoppas att det är fler tjejer anmälda i Mazar-i-Sharif och Herat. 

Deltagarna till Afghan Star Kabul
Förväntansfulla. Alla vill bli Afghanistans nästa Idol

Stämningen var på topp. Alla deltagare var fullständigt galna och jag träffade så många som var så säkra på att just han skulle bli den nästa stjärnan i Afghan Star. Men många gick inte vidare. De blev frustrerade och ledsna. Jag hade ingen aning om att så många tar musik så seriöst i Afghanistan. Men jag fick veta att det startats upp många nya musikskolor och att det kommit musiker till Afghanistan för att lära upp den unga befolkningen. 

Under eftermiddagen tittade jag på det vi gjort. Det var fantastiskt. Precis som svenska Idol.

Allting har börjat mycket bra och jag är väldigt nöjd med min insats och framförallt glad att få leda denna show. Samtidigt är jag rädd. I bland slår tanken mig: Vad lätt det skulle vara för en självmordsbombare att ta sig in bland de stora folkmassorna som bildas. Men när jag frågade deltagarna om detta verkade det som att de tog det med en klackspark.

– Händer det så händer. Insha’Allah.

Alla är så otroligt modiga. Trots alla problemen i Afghanistan vill de sjunga och få en möjlighet att förändra sina liv.

En av deltagarna i Afghan Star i Kabul
Blir han en ny Afghan Star?

Det är fortfarande många deltagare kvar som ska få sin chans att uppträda i Kabul. Både i dag (tisdag) och onsdag kommer inspelningarna fortsätta här i Babor Garden. Sedan åker vi till Mazar-i-Sharif.

Och på tal om Mazar. Jag är mycket ledsen över den svenska soldaten som dog häromdagen. Jag hoppas också att allting är bra med de två svenska soldaterna som skadades alldeles nyligen.  

Sida 1 av 2

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB