Afghan Star

Shakeb Isaar leder jakten på Afghanistans nästa sångstjärna

Startsida / Inlägg

Afghanska landslaget

av Shakeb Isaar

Det mest populära är det mest korrumperade. Fotboll är ett nöje som växer och växer bland befolkningen. Tyvärr verkar pengarna som är öronmärkta spårlöst försvinna. Trots att du lätt hittar 100 registrerade spelare i vilken stad som helst finns det bara en stadium i hela landet. Alla älskar fotboll, men FIFA eller AFC (Asian Football Confederation) verkar inte bry sig. Det finns inte utrustning, gräsplaner eller tillräckligt med tränare. 

Ghazi
Ghazi fotbollsstadium rymmer 25 000 åskådare.

Afghanistans nationella fotbollslag bildades så tidigt som 1922 och blev medlemmar i FIFA 1948 och i AFC 1954. Afghanistans bästa turnering var 1951 då de placerade sig på en fjärde plats i Asienmästerskapen. Mellan åren 1984 och 2003 spelade inte Afghanistan några internationella matcher. 

afghanistan football national team.jpeg
Afghanistans nationella fotbollslag

Själv spelade jag fotboll i den högsta ligan med laget Maiwand när jag var tonåring. 2001 blev jag faktiskt också inbjuden att spela med landslagsjuniorerna, men jag var aldrig med i någon internationell match förutom en mot Tadjikistan. Vi förlorade med 3-0. Men det var en stor ära och erfarenhet som jag aldrig kommer att glömma. 

De flesta spelarna i det nationella laget är mina vänner. En av mina närmsta afghanska vänner heter Asad och är en mycket duktig fotbollspelare. Han är snabb och har en grym teknik. Förra månaden när jag var i Kabul spelade jag lite med honom, men han var besviken. Han berättade att korruptionen håller på att döda fotbollen i Afghanistan. Han berättade om alla oupptäckta talanger som finns, somliga skulle till och med platsa i europeiska klubblag!

Det fick mig att tänka.

Tänk om Sverige skulle vända sina ögon mot Afghanistan och hämta spelare därifrån. Billigt och enkelt. Och jag är säker på att det skulle gynna Sverige också. 

Det finns mycket att säga om sport och fotboll i Afghanistan. Själv har jag ju mina egna erfarenheter och vet en del om vad som försigår inom sportvärlden… Här är lite fler bilder från nationella fotbollslaget som min vän Sayed Ali Kazmin som är reporter har tagit när han följde med laget för en match i Dushanbe, Tadjikistan. 

Afghanistan National football team ..jpg
National football team in a training camp.jpg

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB