Afghan Star

Shakeb Isaar leder jakten på Afghanistans nästa sångstjärna

Startsida / Inlägg

Att köpa en självmordsbombare

av Shakeb Isaar

Jag chockades när nyheten om självmordsbombaren i Stockholm nådde mig. Det lugnaste landet i världen. Men om det kan hända i New York och London är det inte konstigt att det också kan ske i Stockholm. Men låt oss se varför det hände. 

Först och främst. Ingen trodde att en sådan tragedi kunde ske i Stockholm. Sverige är en av de starkaste demokratierna jag har levt i. Här får alla olika religiösa grupper och politiska partier verka och göra sig själva hörda och vara aktiva i samhället. I bland ser jag inte någon gräns och jag tror att detta är ett känsligt ämne att ta upp, men att tillåta så mycket frihet kan i bland orsaka problem, som nu också skedde i Stockholm. 

För afghaner är självmordsattacker en del av vardagen. Samtidigt kan jag garantera att 99 procent av alla självmordsbombare i Afghanistan kommer från arabiska länder eller Pakistan. När jag var i Kabul berättade ett par vänner till Amrullah Saleh, förre chefen för den afghanska säkerhetspolisen, hur han och säkerhetspolisen jobbade för att förhindra självmordsattackerna. Enligt honom råder det ingen tvekan: Alla självmordsattacker organiseras, direkt eller indirekt, från Pakistan eller Yemen. Det är väldigt enkelt att köpa en hjärntvättad självmordsbombare i Pakistan och skicka denna person på uppdrag vartsomhelst i världen. Vad Saleh gjorde var att han i stället köpte upp självmordsbombare och skickade tillbaka dem. 

Självmordsattackerna startade så sent som 2004 i Afghanistan. Det var den Pakistanska säkerhetspolisen (ISI) som lärde upp och hjärntvättade extrema islamister för sådana hemskheter och de flesta av själmordsbombarna var mellan 16 till 19 år gamla. Och så har det pågått fram tills 2010.

När jag återvände till Kabul i oktober fick jag höra att det gått fyra månader utan en enda självmordsattack. Detta på grund av Amrullah Salehs fruktbara metoder. Men i år fick han sparken.

Det var när Hamid Gul, förre chefen för ISI, kom till Kabul och hade ett långt samtal med president Hamid Karzai som det stod klart att Amruallah Saleh inte skulle få vara kvar. I utbyte skulle ISI inte skicka några fler självmordsbombare till Afghanistan. Och sedan dess har Afghanistan faktiskt varit skonade från dessa brutala, ofattbara dåd. 

Jag vet att det är stor skillnad i Afghanistan jämfört med Sverige. Men jag tror att det bästa svenska säkerhetspolisen kan göra är att hålla ögonen på vissa religiösa grupper och framförallt hålla en tät och levande kontakt med de högsta muslimska ledarna i Sverige. De kan nämligen hjälpa till att hitta dessa hjärntvättade extremistiska islamister mycket bättre än vad svenska polisen någonsin kommer att kunna göra. 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB