Aftonbladet i Almedalen

– vi rapporterar direkt från Politikerveckan i Visby

Startsida / Inlägg

Veckans röda trådar

av Johanna Melén

Det dundrade över Visby i natt och sista dagen började med regn. Fredrik Reinfeldt är inte ensam om att hoppas på uppehåll och kanske sol när han kliver upp på Almedalsscenen klockan 11 i dag.
Det är inte roligt att lyssna på tal i regn.
Det är sista dagen av årets politikervecka, dagen efter för många och dagen då veckan ska sammanfattas.
Finns det röda trådar att se?

En röd tråd var det svenska EU-ordförandeskapet. Det inleddes i onsdags med festligheter i Stockholm men märktes även här – främst i form av frånvaro. Reinfeldt var inte här, Olofsson åkte härifrån, en del journalister också. I Visby talade man om ordförandeskapet i termer av att det skulle stjäla uppmärksamhet från Mona Sahlin, som höll tal just den dagen. Hon började för övrigt sitt tal med att prata ordförandeskap.

En annan röd tråd var frågan om arbetsrätten. Dags att luckra upp nu när så många, särskilt unga, är arbetslösa. Folkpartiets Jan Björklund föreslog lärlingsanställningar med lägre lön och sämre skydd. Centerpartiets Maud Olofsson ifrågasatte las och ungdomsförbundet ville skrota lagen helt. Facket hängde på och IF Metall kunde tänka sig särskilda introduktionslöner för ungdomar. Men i går kom finansminister Anders Borg hit och dödade hela diskussionen.
– Den svenska arbetsrätten är en av Europas mest flexibla, sa Borg och så var det punkt.

Veckans utspel  blev de rödgrönas överenskommelse om fastighetsskatten. Men den kändes mest som en repris från förra året med enda skillnaden att nu skrev även Miljöpartiet och Vänsterpartiet under förslaget.

Ett mellanår sa alla men ändå var alla här för nästa år är det val och då är det försent att komma hit och lyfta frågor.

Solen har varit med hela veckan och finansministern som brukar prata om det ekonomiska läget i termer av tunga höstmoln hade låtit molnen lätta något. Den finansiella oron har minskat och en stabilisering kan vara på gång. Fast å andra sidan stiger arbetslösheten nu. Och det är förstås ett väldigt mörkt moln för en regering som gick till val på att jobben skulle bli fler. 

Jag har hela veckan undrat över banderollen ”Kylskåpsavdrag nu”, vänd mot partiledarna på Almedalens scen. i går gick jag dit och frågade. Det var Electrolux som lobbade för avdrag för energismarta vitvaror. Sverige har visst EU:s fjärde äldsta kylskåpspark. Bara Ungern, Slovakien och Cypern har äldre kylskåp enligt mannen från Electrolux.

kylskap.jpg

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB