Aftonbladet i Almedalen

– vi rapporterar direkt från Politikerveckan i Visby

Veckans färg – piratlila

av Eva Buskas

Piratpartiet har ingen egen dag i Almedalen, men de har i allra högsta grad varit närvarande i alla fall. Partiledaren Rick Falkvinge har analyserat EU-valresultat och varit med i Aftonbladet/Svenska Dagbladets debattprogram Korseld.

Och piratpartisternas lila tröjor har varit en vanlig syn i kvarteren runt Almedalen under veckan. Nu verkar trenden ha spritt sig. I tisdags kväll äntrade Maud Olofsson scenen i en hellila klänning. Under Fredrik Reinfeldts tal i dag bar både partisekreteraren Per Schlingmann och MUF-ordförande Niklas Wykman lila t-shirts.

– Jag har fått en del sms från piratpartister, sa Wykman efter talet.

Men försäkrade samtidigt att det inte satt något dolt budskap i tröjan.

– Det var den som luktade minst illa.

IMG_0122.jpgIMG_0119.jpgd43c4345edab2992.jpeg.png

Veckans röda trådar

av Johanna Melén

Det dundrade över Visby i natt och sista dagen började med regn. Fredrik Reinfeldt är inte ensam om att hoppas på uppehåll och kanske sol när han kliver upp på Almedalsscenen klockan 11 i dag.
Det är inte roligt att lyssna på tal i regn.
Det är sista dagen av årets politikervecka, dagen efter för många och dagen då veckan ska sammanfattas.
Finns det röda trådar att se?

En röd tråd var det svenska EU-ordförandeskapet. Det inleddes i onsdags med festligheter i Stockholm men märktes även här – främst i form av frånvaro. Reinfeldt var inte här, Olofsson åkte härifrån, en del journalister också. I Visby talade man om ordförandeskapet i termer av att det skulle stjäla uppmärksamhet från Mona Sahlin, som höll tal just den dagen. Hon började för övrigt sitt tal med att prata ordförandeskap.

En annan röd tråd var frågan om arbetsrätten. Dags att luckra upp nu när så många, särskilt unga, är arbetslösa. Folkpartiets Jan Björklund föreslog lärlingsanställningar med lägre lön och sämre skydd. Centerpartiets Maud Olofsson ifrågasatte las och ungdomsförbundet ville skrota lagen helt. Facket hängde på och IF Metall kunde tänka sig särskilda introduktionslöner för ungdomar. Men i går kom finansminister Anders Borg hit och dödade hela diskussionen.
– Den svenska arbetsrätten är en av Europas mest flexibla, sa Borg och så var det punkt.

Veckans utspel  blev de rödgrönas överenskommelse om fastighetsskatten. Men den kändes mest som en repris från förra året med enda skillnaden att nu skrev även Miljöpartiet och Vänsterpartiet under förslaget.

Ett mellanår sa alla men ändå var alla här för nästa år är det val och då är det försent att komma hit och lyfta frågor.

Solen har varit med hela veckan och finansministern som brukar prata om det ekonomiska läget i termer av tunga höstmoln hade låtit molnen lätta något. Den finansiella oron har minskat och en stabilisering kan vara på gång. Fast å andra sidan stiger arbetslösheten nu. Och det är förstås ett väldigt mörkt moln för en regering som gick till val på att jobben skulle bli fler. 

Jag har hela veckan undrat över banderollen ”Kylskåpsavdrag nu”, vänd mot partiledarna på Almedalens scen. i går gick jag dit och frågade. Det var Electrolux som lobbade för avdrag för energismarta vitvaror. Sverige har visst EU:s fjärde äldsta kylskåpspark. Bara Ungern, Slovakien och Cypern har äldre kylskåp enligt mannen från Electrolux.

kylskap.jpg

”Totalsågning av regeringen”

av Johanna Melén
erikssonbild.jpg

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson var för snabb upp på scen. SVT 24 hade inte börjat sända och en foglig Eriksson gillade läget och dösnackade i en sådär fem minuter. Efter det kom han aldrig riktigt in i matchen. Det var innantilläsning och stakningar så det stod härliga till. Men budskap saknades inte. Peter Eriksson gick ut hårt mot sittande regering och berättade varför den måste bytas ut. Han berättade om sjukskrivne Milan 47, om ryggskadade Sara, 51 och om deras problem i det svenska samhället.
– Hårt drabbade, sjuka människor kastas mellan systemen och ut ur varje form av stöd eller trygghet. Det är inte myndigheterna som är elaka. Det är regeringen som har ändra lagar och regler så att vi fått ett samhälle som är mer hänsynslöst än tidigare, sa Eriksson.

Han hänvisade till den opinionsundersökning som de rödgröna har beställt och som visar att en majoritet av de tillfrågade vill se mer stöd till kommuner och landsting – även om det kräver högre skatter. En nästan lika stor majoritet säger samma sak om mer pengar till järnvägar och kollektivtrafik.
– Vilken sågning! Faktiskt en totalsågning av regeringens politik, sa Peter Eriksson och ungefär från och med här tog talet lite fart.

Det var glesare i Almedalen i kväll. Många lämnar redan i dag. En som kommer först i kväll är statsminister Fredrik Reinfeldt. I morgon avslutar han Almedalsveckan för den här gången. Men något riktigt drag blir det nog inte. Klockan 11 en lördag i Visby är inte den bästa tiden att elda massorna som är ganska möra efter sex långa dagar av politik- och pr-festival.

Reinfeldt till Visby i kväll

av Johanna Melén

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer till Visby redan i kväll.

Tidigare var det sagt att han bara skulle flyga fram och tillbaka till och från Gotland på lördagen, för att hålla sitt tal i Almedalen. Nu blir alltså besöket något längre.

– Men han har ingenting utåtriktat planerat, säger pressekreterare Edvard Unsgaard.

Det som inte dödar härdar

av Johanna Melén

Det går bra för Miljöpartiet. I Aftonbladet/United Minds senaste väljarbarometer fick partiet 10,5 procent och blev därmed Sveriges tredje största parti. Även i EU-parlamentsvalet gick de gröna starkt framåt. Språkröret Peter Eriksson är glad förstås men hur glad vågar han vara? Vänsterpartiet gjorde ju inget toppenval precis och förtroendet för Mona Sahlin som enligt planerna ska leda en rödgrön regering är inte vad det kunde vara. Fler tycker helt enkelt att Fredrik Reinfeldt är bäst av de två på att styra landet. I alla fall enligt flera mätningar det senaste året.

Men Peter Eriksson är bara lite orolig.
– Det är klart att det hade varit bättre om hon (Mona Sahlin) hade ännu större förtroende. Men det viktigaste är ändå att människor är beredda att rösta på det rödgröna alternativet. Jag känner stort förtroende för att Mona kan klara av att leda en rödgrön regering. Av de som är aktiva i svensk politik finns det ingen som har så lång erfarenhet av att sitta i regering som hon, säger Peter Eriksson.

Och det som inte dödar, det härdar verkar han tycka.
– Hon har gått igenom kriser och problem så jag är övertygad om att det kan gå väldigt bra.

erikssonchatt.jpg

Tidigare i dag chattade Peter Eriksson med Aftonbladets läsare. En fråga löd: ”Oftast så är ni missnöjda med Alliansen, finns det något som du anser att de gjort rätt?”

Peter Eriksson funderade och funderade och frågade pressekreteraren men kom inte på någonting. Då ryckte Aftonbladet ut och föreslog arbetskraftsinvandringen (Miljöpartisten Mikaela Valtersson skrev en debattartikel i frågan tillsammans med migrationsminister Tobias Billström på Almedalsveckans första dag)

– Just det! Sa Peter Eriksson lättat och skrev just det.

MC-gäng stöder Alf Svensson

av Eva Buskas
hoj.jpg

Foto: Lina Boström-Einarsson

Alf Svensson kryssade sig hela vägen från nionde plats på valsedeln, rakt in i EU-parlamentet. Men så har han också starka supportergrupper, som till exempel MC-gänget Alfs Änglar som självklart finns på plats i Almedalen.

Sida 1 av 9

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB