Startsida / Inlägg

av med det!

av henham

På torsdag -3.års dagen….. ska jag iväg och ta bort bandaget runt mitt huvud. På 3:års dagen bli jag AV med alla ingrepp som har vart sen händelsen. Visserligen kommer jag inte märka något resultat förrän om flera månader. Men, att vänta är en bagatell jämfört med vad jag gjort innan….

Frågor och svar

Hejsan, hur gick det med att ställa lite frågor till barnens pappa?

Det gick jättebra! Svaren har du i inlägget ”Svar från Nicklas” den 20 februari.

Jag har läst din bok och följt dig här. Jag har en liten fråga, jag undra om du någongång har tänkt på om ni hade haft en säkerhetskejda på dörren, då hade hon inte kunnat komma in. Har ni en sån nu? Det är ganska bra skydd faktiskt, ingen kan tränga sig in och man lite extra skyddad trots att det inte skydda mot allt. Tänkte det är bra när man har lite större barn, som kan vara snabba på att springa och öpnnar dörren innan man själv hinner dit.

Nej, jag har inte ältat saker som jag borde/inte borde gjort. Det är så onödigt, och det går inte att göra något åt nu.
Vi hade en säkerhetskedja i vår förra lgh, jag behövde det för att känna mig trygg. Idag har vi ingen sådan. Men vi har dock andra säkerhetsanordningar för att jag ska känna mig trygg.

Har nu kollat på den länkade sidan ”bill & bull” och lyssnat på sos samtalet samt tittat på dem små filmerna. Det är fruktansvärt att se dig i det skicket
du var samt att höra dig och dina föräldrar berätta om allt när det var så nära inpå. Väldigt intressant att höra Nicklas berättelse oxå. Han beskrev barnen
 så fint, att Max var så lik dig och Saga var så lik honom. Fast utseendemässigt var det väl tvärtom. Max liknar sin pappa med bruna ögon och Saga hade mer
dina färger.
Den fina bilden på barnen, den som vi oftast ser i massmedia, när dem sitter tillsammans, var det den bilden som togs av en fotograf i din pappas affär?

Ja det var den bilden.

Har du sparat kläderna som barnen hade på sig när bilden togs?

Några av de kläderna är sparade.

Vad hade barnen på sig sista kvällen?

Barnen hade sina pyamaser på sig den kvällen. Det var dax att sova precis när tyskan kom.

 Har du kunnat spara dessa kläder också, eller var dem helt förstörda?

De var helt förstörda. Både blodiga och sönderklippna.
 
Kan du minnas hur barnen luktade?

Ja, jag kan känna dofter som jag knyter samman med Max och Saga ibland.

Nu när du var med i senaste Efterlyst, var det filmat i huset där ni bor nu?
 Jag tyckte man kunde se att huset var lite speciellt på utsidan, tror du inte det är lätt att spåra var det ligger?

Nej, det var inte filmat i lägenheten där vi bor. När jag ska träffa journaliser så reser jag till min mamma och pappa och lånar deras hus. Ingen journalist vet vart jag egentligen bor.

Åh, vad du får kämpa! Du är värd allt gott resten av ditt liv. Jag hoppas du blir helt återställd i och med denna operationen.
Vet du om tyskan fick några skador i samband med händelsen?

När hon häktades fick hon genomgå en undersökning för att se om hon hade några skador, men de hittade inget som de kunde koppla samman med händelsen i hallen.

Vet du vad hon har för restrektioner inne på fängelset nu?

Nej, jag vet inte om hon har några restrektioner. Jag vet hur man som intern har det i fängelset. Men, jag vet inte hur just HON har det.

Får hon ta del av massmedia, använda internet, ta emot besök m.m.

Anstalten får vissa tidningar skickade till sig. Bla svenska dagbladet. Andra tidningar får de köpa för egna pengar och internet får de inte använda mer än om de pluggar inne på anstalten och måste skicka någon uppgift. Men då sker detta under övervakning.
Besök får hon ta emot som vilken intern som helst vad jag vet.

Under rättegången, förstod hon svenska eller hade ni tolk?

Hon hade en tolk med o använde sig av den till viss del i tingsrätten. I hovrätten var han också med, men då klarade hon sig med det svenska språket.
 
Hur många år motsvarar ett svenskt livstidsstraff?

Livstid ska vara listid sägs det. Men efter 12 år kan man begära prövningstillstånd. Efter det kan man ha möjlighet att slussas ut i verkligheten igen om det anses vara lämpligt.

Och vad händer om hon försöker komma tillbaka till Sverige, trots livstids utvisning? Får hon ett nytt fängelsestraff då?

Hon är dömd till utvisning. Det vill säga så bryter hon mot lagen om hon vistas i sverige. Men, jag vet inte om hon får ett nytt fäglesestraff. Rimmligtvis borde det ju vara så.

Tycker det är märkligt att livstidsstraff i Sverige bara är några år… Kan du känna dig helt trygg nu för tiden?

Jag jag håller helt med dig. Jag tycker också att livstid borde vara livstid. Det vill säga. Tills man inte lever längre. Det är som att ljuga när man säger att någon fått livstid.
Men, jag känner mig trygg nu. Jag vet att hon sitter där hon sitter. O jag hoppas att hon kommer att sitta där länge till. Den dagen hon kommer ut, då får jag börja oroa mig då… jag vill inte och orkar inte göra det nu. Då slarvar jag ju bort massa viktig tid med att vara lycklig över allt jag har kvar.

vart ungefär i sos samtalet hör du max? jag hör bara dej… men att lyssna i en dator ger väl inte lika bra ljud som du fick höra det i rättslaen.

Nej, du har så rätt. Jag hör inte heller när jag lyssnar på datorn. Men, jag hörde i rättsalen. O hade det inte vart för att min samob hade hört samma sak, så hade jag trott att jag inbillat mig.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB