Barnfattigbloggen

Hur är det att vara barn och fattig i Sverige? Följ Kristina Edbloms och Andreas Bardells blogg

Världspremiär för Lisa Miskovskis nya låt!

av Kristina Edblom

Exklusivt på Barnfattigbloggen: Lyssna på Lisa Miskovskis nya låt – We Wanna Be Loved – för kampanjen Black, som uppmärksammar barnfattigdomen. Kampanjen är ett samarbete mellan Aftonbladet och Rädda Barnen.

LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR. 

”We Wanna Be Loved 

We have moved from town to town

But this moon is still the same

A hard wind is blowing my friend

But I will stay until the end

 

If they knew how much I’ve heard

When they thought I was asleep

I’ve seen my mother try to hide her tears

When I say that I can’t breath

 

We Wanna Be Loved

We All Wanna Be Loved

 

If you see me on the streets tonight

Just look the other way

I keep hearing we will work things out

I hope this time we all get to stay

 

A change is coming soon, they say

I think it’s time to take my hand

I have done this so many times

Down by the shoreline

On the sand”

Lisa Miskovsky sjunger om fattiga barn

av Kristina Edblom
Lisa.png

Lisa Miskovsky skriver en låt om barnfattigdom till Rädda barnens kampanj. Ett ämne hon känner starkt för.

– Mina föräldrar hade det tufft när jag var liten, säger hon.

Artisten Lisa Miskovsky står just nu i studion och spelar in låten som ska uppmuntra fler barn och unga att skriva låtar som kända artister tolkar till Rädda barnens kampanj Black mot barnfattigdom.

– Jag hade redan en låt i tankarna som jag skrev för ett tag sedan den här frågan kom upp. Den handlar om utanförskap. Vissa situationer kan uppfattas som självklara för vissa men kan innebära utanförskap för andra, säger hon.

Vad har du själv för erfarenhet av det?

– Jag tycker att jag har sett ganska mycket, särskilt när jag har varit ute och spelat i olika sammanhang.

Lisa Miskovsky säger att det kan handla om små saker som betyder mycket för barnen. Sådant som kan vara svårt att se. Hon hoppas att låten ska bidra till att öka folks medvetande om barnen som lever i fattigdom.

– Många tror att det inte finns i Sverige. Jag hoppas att vi kan få upp ögonen på folk, att det faktiskt existerar och att det är ett problem.

Hon berättar att hennes egen uppväxt var knaper – även om hon själv inte märkte så mycket av det.

– Jag tror att mina föräldrar höll det väldigt mycket för sig själva. Men jag vet att de inte hade mycket, de kan nog verkligen relatera till det som föräldrar. Att inte kunna köpa varma kläder på vintern, till exempel.

I mitten av augusti släpps låten som än så länge inte har någon titel.

Fram till 31 oktober går det att ladda upp låttexter på Blacks sajt.

Partiledarna debatter barnfattigdom i riksdagen

av Kristina Edblom

Nu på förmiddagen har partiledarna debatterat barnfattigdom i riksdagen. Både Lars Ohly (V) och Gustav Fridolin (MP) passade på att ta upp frågan. Fridolin tycker att Fredrik Reinfeldt ska släppa på prestigen och stoppa utförsäkringarna av sjuka föräldrar, rapporterar TT.

Statsministern svarade (som han brukar göra) att regeringen redan höjt flerbarnstillägget och att bostadsbidraget ska höjas för barnfamiljer.

Sedan fastnade Reinfeldt och Ohly i en diskussion om huruvida barnfattigdomen ökat eller minskat. Om relativ och absolut fattigdom. Det är synd att diskussionen så ofta stannar där, när alla är överens om att det finns fattiga barn i Sverige och att det är oacceptabelt.

Många som jobbar direkt med att hjälpa de här barnfamiljerna vill se mindre tjafs och politiska poäng och efterlyser i stället en bred och långsiktig överenskommelse mot barnfattigdom. Någon som vågar hoppas på det?

Bra snack med Tilde och Fatima

av Kristina Edblom
Skärmavbild 2011-06-14 kl. 14.41.56.png

I morse var jag och Fatima Åsard från Barn till ensamma mammor med i Nyhetsmorgon med Tilde de Paula. Det blev ett bra samtal, tycker jag. Även om det alltid finns så mycket mer man vill få sagt.

Det var också fantastiskt givande att prata med Fatima om hennes arbete med de här barnen och deras mammor. Bara i Stockholm har de nästan 1 000 medlemmar och snart drar de igång i Malmö också.

I går var det kalas i Stockholm och Göteborg för alla barn som aldrig riktigt har fått fira sina födelsedagar. Det pratade vi om medan vi väntade på att ta plats i studion, bland annat. Det var också skönt att utbyta erfarenheter med Fatima. Hon är frustrerad och ledsen över att så det finns så många som ifrågasätter barnfattigdomen i Sverige. Jag vet att hennes arbete betyder oerhört mycket för många mammor och barn.

Tack också till Tilde för att vi fick vara med!

PS. Jag har lite problem med att få klippet att funka i bloggen. Här kan du se inslaget på TV4 Play.

Sätt väckarklockan i morgon

av Kristina Edblom

Kära bloggvänner!

Nu är vi klara med den första intensiva perioden med Barnfattigbloggen. Men arbetet fortsätter. Bloggen kommer att finnas kvar, men inte som en ”varje dag”-blogg.

Barnfattigdomen i Sverige är ett ämne som kommer att fortsätta diskuteras och det ska vi också göra. Alla riksdagspartier ser att behovet finns. Och jag lovar att den politiska debatten fortsätter.

Den här bloggen är också ett bevis för hur viktigt det här ämnet är. På kort tid har den nått rekordmånga läsare och vi har fått fler mejl än vi någonsin kunde föreställa oss. 

Jag har fortfarande massa mejl jag ska svara på och många fler som jag vill gå tillbaka till och läsa igen. Samma sak med kommentarerna, självklart ska jag bemöta kritik och svara på frågor.

I morgon ska jag vara med i Nyhetsmorgon i TV 4 och prata om Barnfattigbloggen och om fattiga barn i Sverige. Hoppas att ni tittar då!

Tack så länge, och håll utkik efter Barnfattigbloggen i sommar!

Att prata om fattigdom

av Kristina Edblom

I dag fyller den här bloggen två veckor! Det har varit oerhört intensiva dagar och jag har fått fler mejl än någonsin förut. Det är framför allt föräldrar och barn som hört av sig, men också lärare, socialtjänstarbetare och fritidsledare som berättar om hur barnfattigdomen ser ut i Sverige.

För det finns fattiga barn i Sverige. Så här skriver en högstadielärare som jag haft kontakt med i veckan:

”Jag arbetar som lärare och ser varje år elever som lever i fattigdom. De som inte har råd att hålla barnen med rätt storlek på gympakläderna. De som får limma ihop barnens utslitna vinterkängor för tredje gången. De som inte kommer in till skolan för att det inte finns bensin i bilen så att de kan bli skjutsade till bussen. De barn som i låg ålder stängs ute från nätet eftersom det inte finns någon dator hemma. 

De som inte får några nya glasögon för ingen har råd att hämta ut dem hos optikern. De som tacksamt äter en stor portion av den skolmat som många ondgör sig över. Jag vet de som stjäl toalettpapper på skolans toaletter och knäckebröd i matsalen.
De barn som oroligt pratar om den hemskt dyra elräkningen som de vet att mamma och pappa inte kan betala. De barn som kommer till skolan med sina tillhörigheter i en plastkasse utan att veta vart de ska ta vägen efter skolan (jo, det är sant). 
Du ser dem varje dag med kläder som är lite för små och lite för vältvättade. Det går inte att blunda.
Tack vare fonder som majblomman så kan vi lärare ibland se till att barnen får lite glasögon, skor eller julklappar. Det gör ont i hjärtat och se barnen, år ut och år in….och jag har inte jobbat länge….”

Många som mejlat har också uttryckt förvåning och frustration. Artiklarna om Viking och barnen på Frälsis läger har fått hundratals att höra av sig – arga och ledsna men också fyllda av en vilja att förändra.

Till exempel vet jag att Frälsningsarmén nu bjuder in 40 barn och föräldrar som ska få gå på Gais–Djurgården i augusti efter en gåva.

Jag tror att fattigdom och ekonomisk utsatthet  är bland det svåraste som finns att prata om i Sverige. Skammen är så stor, det är många som skriver och berättar om det. Och det är ett ämne som diskuterats här på bloggen.

Skam och skuld, men också föräldrarnas ansvar.

Barn skäms också, de kanske till och med skäms ännu mer än sina föräldrar. Många som skriver till mig säger att det faktiskt blir lättare när man blir lite äldre. Det spelar mer roll vem man är än hur man ser ut eller vad man har på sig.

Det främsta syftet med Barnfattigloggen är att berätta hur ekonomisk utsatthet drabbar barn i Sverige. Och vi tror verkligen på att det är bra att lyfta frågan och försöka göra barnfattigdomen synlig. Vi tycker inte att barn ska skämmas, barn är barn.

Stora skillnader mellan kommunerna

av Kristina Edblom

I går kom Majblommans senaste rapport om barnfattigdom. Jag sitter på jobbkonferens i Oslo hela dagen, men måste så klart smygläsa rapporten. Majblomman har stor erfarenhet av att arbeta mot barnfattigdom och ger bidrag till barn som lever i ekonomisk utsatthet (som ni säkert vet om ni brukar köpa blommorna).

I sin senaste rapport konstaterar Majblomman att det är stora skillnader mellan kommunerna när det kommer till att bekämpa barnfattigdom och minska utanförskapet för de fattiga barnen.

Till exempel:

• En tredjedel av kommunerna som deltagit i undersökningen saknar en policy om avgifter i skolan.

• Möjligheten att få glasögon varierar från kommun till kommun.

• Allt fler erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter som kollon eller andra läger, men de är fortfarande i minoritet.

Jag ska lusläsa hela rapporten senare. Men vad tycker ni, är det okej att fattiga barn behandlas olika beroende på var de bor i landet? 

Läs rapporten själva här.

”Vi behöver göra mer för de mest utsatta barnen”

av Kristina Edblom

Här kommer svaren från barnminister Maria Larsson (KD) som jag pratade med i går eftermiddag. Tack för alla frågor ni skickade!

Ministern vill se över den ekonomiska familjepolitiken för att förbättra för de fattiga barnen. Med de viktigaste utmaningarna är jobb och integration.

Men hon började med att protestera lite mot ordet ”barnfattigdom”.

– Barnfattigdom som begrepp stigmatiserar lätt barnen. Det är föräldrarna som har möjligheten att ha ett jobb och förändra situationen. Det är bättre att tala om föräldrar som är fattiga, säger hon.

Om vi bara utgår från barnen. Vad är viktigast att göra för dem?

– Det går inte riktigt att sära på barnen och deras föräldrar. Barnen är medlemmar i en familj, barnens situation är beroende av hela familjens situation. Däremot är det viktigt at titta på frågan ur ett barnrättsperspektiv och utifrån barnkonventionen. 

Vad är viktigast att göra utifrån barnkonventionen?

– Det som verkligen skulle förändra för barnen är att föräldrarna får ett jobb. Vi har också haft en integrationspolitik som har fungerat dåligt och den måste fungera bättre.
– I det korta perspektivet kan det hjälpa att höja bidragen, men barnen skulle nog önska det längre perspektivet, nämligen att föräldrarna får ett jobb.

Vad tycker du om att den ekonomiska familjepolitiken inte lyckas utjämna skillnaderna mellan familjerna i större utsträckning?

– Vi behöver göra mer för de barn som lever i familjer som har det sämst ställt. Vi föreslår en stor höjning av bostadsbidraget för barnfamiljer. Om man har tre barn blir det 600 kronor mer i månaden från och med 1 januari. Det är en rejäl ökning. Vi höjde också flerbarnstillägget, det kan förändra i det korta perspektivet

Enligt Rädda Barnen var det bara 6 av totalt 67 miljarder som fungerade omfördelande 2009. Är det godkänt?

– Nej, det är därför vi behöver göra fler förändringar framöver.

Kan du säga något om vad regeringen planerar till hösten?

– Det vore oklokt att uttala mig om det här och nu.

Anders Borg har pratat om insatser för ensamstående föräldrar.

– Ja, de är överrepresenterade, vi har ett förslag som handlar om underhållsstödet från försäkringskassan kontra underhållsbidraget från den andra föräldern. Det tror jag är en viktig del. Om föräldrarna löser det här själva och samarbetar skulle barnen i snitt få 1 000 kronor mer per månad.

Många tycker att det är orättvist att en del föräldrar kan sätta in barnbidraget på ett sparkonto medan andra behöver varenda krona. Vad tycker du, borde det vara behovsprövat?

– Som kristdemokrat tycker jag det. Vårt förslag är ett fördubblat barnbidrag som också är beskattat. Alla får det, men har du en hög inkomst så betalar du mer skatt. Det ger en fördelningspolitisk effekt. Men det är möjligt att det landar på andra lösningar. Det blir orättvist som det är nu.

Alla familjer får del av att barnbidraget eller bostadsbidraget höjs men inte de som går på försörjningsstöd och har allra minst att leva på. Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är värt att titta över inom ramen för en översyn. Vi har en samsyn om att vi behöver titta över den ekonomiska familjepolitiken i en vidare bemärkelse.

Går det att öronmärka pengar så att de går till barnen?

– Hur tekniken ska se ut det får man titta närmare på. Inom ramen för försörjningsstödet kan man begära en ökning om det finns särskilda behov för barnet, till exempel till en fritidsaktivitet. Det hoppas jag att kommunerna uppmuntrar till. Det kan vara ett sätt att underlätta för barnen.

Det finns många som Viking

av Kristina Edblom

Ni är jättemånga som vill hjälpa Viking, och det är fantastiskt! Vilket engagemang.

Jag ska så klart förmedla kontakt så gott det går. Jag vill också påminna om att det finns många barn som Viking. Som inte kan köpa fotbollsskor eller gå på Grönan. Det finns flera organisationer som hjälper fattiga barn och deras familjer.

Till exempel:

Majblomman

Rädda Barnen

Frälsningsarmén

Stadsmissionen

Barn till ensamma mammor

Thomas, som är handläggare på ett socialtjänstkontor, säger att alla som lever på försörjningsstöd ska orka stå på sig och alltid kräva att besluten tas utifrån barnens bästa.

Fråga ministern!

av Kristina Edblom
Maria Larsson.jpg

I eftermiddag ska jag prata med barnministern Maria Larsson (KD). Hur ska hon minska barnfattigdomen och vad tycker hon om att barn inte har råd att spela fotboll med kompisarna?

Är det något särskilt ni vill att jag frågar? Mejla mig!

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB