Barnfattigbloggen

Hur är det att vara barn och fattig i Sverige? Följ Kristina Edbloms och Andreas Bardells blogg

Startsida / Inlägg

Bryter Sverige mot FN:s barnkonvention?

av Kristina Edblom

Sverige var ett av de första länderna i världen som förband sig att följa FN:s barnkonvention, det var över 20 år sedan nu. En av barnkonventionen viktigaste principer är att alla barn har samma rättigheter och värde och att inget barn får diskrimineras.

Dessutom ska barnets bästa alltid komma först i alla beslut som rör barnet.

Alla barn har rätt att överleva, leva och utvecklas.

Artikel 4 i barnkonventionen säger att varje land ska göra allt för att säkerställa alla barns lika värde. 

Artikel 4
Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga lagstiftnings-, administrativa och andra åtgärder för att genomföra de rättigheter som erkänns i denna konvention. I fråga om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter skall konventionstaterna vidta sådana åtgärder med utnyttjande till det yttersta av sina tillgängliga resurser och, där så behövs, inom ramen för internationellt samarbete.

Läs hela FN:s barnkonvention på Barnombudsmannens sajt.

En del hävdar att Sverige bryter mot barnkonventionen eftersom fattiga barn halkar efter och inte kan delta i samhället som andra barn. Som vi varit inne på tidigare visar forskning att de här barnen som grupp har sämre skolresultat, oftare utsätts för våld eller drabbas av olyckor och oftare är mobbade.

FN:s barnrättskommitté skriver uttryckligen i sin senaste rapport att Sverige bör göra allt för att se till att barn inte lever under fattigdomsgränsen.

53. The Committee recommends that the State Party take all necessary measures to ensure that all children are not living below the poverty line. The Committee also recommends that the State party take adequate measures, including special support measures, to ensure that children, in particular those from socially disadvantaged families, including single-parent households and of non-Swedish ethnic origin, are not living in poverty, regardless of where they reside. The State party should consider drawing up a plan of action for combating child poverty in times of economic crisis.

Jag har inte hittat någon svensk översättning, men läs gärna hela rapporten på engelska här.

En sammanfattning på svenska av Sveriges senaste rapport till barnrättskommittén kan du läsa här.

Och så här skriver regeringen på sin hemsida om den senaste rapporten från barnrättskommittén:

”Med tanke på Sveriges resurser och övriga resultat i arbetet med barnets rättigheter förväntar sig barnrättskommittén att Sverige ska ännu bättre leva upp till sina åtaganden enligt barnkonventionen. Inte minst påpekar kommittén behovet av att insatserna som görs på lokal och regional nivå i Sverige ska leda till minskade skillnader i levnadsvillkoren för barn oavsett av var det bor i Sverige. Regeringen kommer att analysera kommitténs rekommendationer och vidta åtgärder för att komma till rätta med de återstående utmaningarna i genomförandet av barnkonventionen i Sverige.”

Ja, det var ett urval för alla er som vill läsa mer om barns rättigheter. 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB