Barnfattigbloggen

Hur är det att vara barn och fattig i Sverige? Följ Kristina Edbloms och Andreas Bardells blogg

Startsida / Inlägg

”Det är en väldig utmaning att möta de här familjerna”

av Kristina Edblom
Reinf.jpg

Vi åkte till Skansen och nationaldagsfirandet för att fråga statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vad han ska göra för att motverka barnfattigdomen. Så här svarade han på mina frågor.

Vad tycker du om att det finns över 200 000 fattiga barn i Sverige?

– Det finns många barn som lever i familjer med svag ekonomi, även om vi ska minnas att Sverige ändå är väldigt lyckligt lottat jämfört med hur barn har det i många andra delar av världen.

– Det är en väldig utmaning att möta det, så att fler kommer i arbete och att man utformar politiska ekonomiska reformer som når fram till dem som har en svag ekonomi.

Under den här veckan har vi hört om barn som inte får äta sig mätta, som inte kan vara med och spela fotboll för att det är för dyrt, som inte kan delta fullt ut i skolan för att de inte har någon dator hemma.

Vad tycker du om att det ser ut så i Sverige 2011? Skäms du?

– Återigen det finns många barn som lever i familjer med svag ekonomi. Det är väldigt kopplat till ensamstående föräldrar men det är också en stor integrationsutmaning, Sverige tar emot många människor från andra länder och det är en stor utmaning att de kommer in i det svenska samhället och kommer i arbete.

(Här fick jag problem med bandaren så Fredrik Reinfeldt började om från början.)

– Det är en utmaning för oss att förbättra situationen. Vi är inriktade på att sänka trösklar in i jobb för deltidsarbetare och de som stått länge utan arbete. Det är därför vi har riktat in skattelättnader för låginkomsttagare. Vi har till det kombinerat åtgärder som vi tror är träffsäkra, vi har höjt flerbarnstilläggen.

Vad ska du göra nu då?

– Vi höjer barndelen i bostadsbidraget som vi tror är träffsäkert för ekonomiskt utsatta familjer. Men man kommer inte runt det med mindre än att folk kommer i arbete. Det är huvudlinjen.

Är det värdigt ett land som Sverige att det finns barn som inte får äta sig mätta?

– Vi har ju en obligatorisk skola öppen för alla utan avgifter där det serveras mat, det tycker jag är ett bra sätt. Över 90 procent av barnen går i förskola som har samma situation. Sen finns det familjer som har små marginaler som vi försöker möta. 

I morgon skriver vi om resultatet av Rädda Barnens senaste larmrapport om barnfattigdomen i Sverige. Då kan ni också läsa mer om de ensamstående mammor och deras barn som vi träffade på Frälsningsarméns läger.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB