Kröniketips.
avJag märker att jag ger ungefär samma feedback till er som skickat in krönikor (ni som inte fått svar – det kommer, jag lovar).
Så jag passar på att sammanställa några av mina tips till er allihop.
– Läs din krönika högt för dig själv. Då märker du lättare om du upprepar dig, och om du behöver korta av meningarna med punkter eller kommatering. Har du använt ord som känns för högtravande när du läser dem högt känns de förmodligen uppstyltade även för dina läsare.
– Ett vackert och poetiskt språk är absolut inte fel, men fråga dig själv om dina poänger verkligen går fram till läsaren, eller om de förloras bland all poesi.
– Nöj dig inte. Jobba med texten. Skriv om varje rad tills du aldrig kan tänka dig den på något annat sätt, och kanske en gång till. Testa att ändra helt i din dramaturgi – kasta om ordningen, byt berättarperspektiv, lek med formuleringarna.
– Vad du än gör, slarva inte med krönikans två överlägset viktigaste delar: inledningen och avslutningen.
– Under hela skrivprocessen, kom ihåg att fråga dig själv: vad är det jag vill säga? När du är färdig, läs igenom krönikan ännu en gång. Är det fullkomligt klart vad det är du vill säga med din krönika? Om inte, skriv om tills du är säker på att det är tillräckligt tydligt.
– Lär av dem som verkligen kan. Vilka som kan, det bestämmer du själv. Läs alla krönikor du kommer över. Tänk över vilka du tycker bäst om och varför. Vad är det som tilltalar dig med dem? Samma sak med de du ogillar – försök analysera vad det är du inte tycker om och hur du själv kan undvika fällorna. Jag läser alltid Hanna Hellquist, Bengt Ohlsson, Ronnie Sandahl och Lena Sundström.
Har ni fler tips att dela med er av? Kommentera!