Recept: Det Godaste Brödet.
avHaha, klart att ni ska få receptet på det godaste brödet någonsin! Jag kände mig bara lite lat igår – vi fick receptet av svärmor via telefon på väg till affären, och det är hastigt nedklottrat på baksidan av ett IKEA-kvitto. Men nu ska jag ta mig samman och skriva ner det (hoppas bara att jag kan tyda min handstil idag också).
Man behöver:
2 avlånga bakformar
1 liter vetemjöl
8 dl dinkelmjöl fullkorn
1 liter A-fil
1 dl lingonsylt
2 dl mörk sirap
2 dl russin
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 msk sesamfrön
Så gjorde vi:
– Först kladdade Ronnie lite matolja i brödformarna med hushållspapper, för vi tänkte att det var en bra idé, men jag vet inte om det behövdes.
– Sedan rörde vi ihop precis alla ingredienser utom sesamfröna till en smet.
– När allt verkade ordentligt blandat fördelade vi smeten i de två formarna och strödde sesamfrön ovanpå.
– Till sist gräddade vi bröden i två timmar längst ner i ugnen i 150°C.
– När de två timmarna gått lät vi bröden stå och kallna i sina formar en stund, då blir de tydligen lättare att skära.
Och ja, sedan åt vi så många mackor vi orkade! Brödet funkar alldeles utmärkt att frysa, är fantastiskt med de flesta pålägg, men brie och aprikosmarmelad… det är bara… alltså, godare blir det inte.
Brödet är alltså extremt enkelt att göra, även om det behövs ungefär en miljon ingredienser. Man bara rör ihop smeten med en slev i en jättebunke, det ska inte stå och jäsa eller någonting utan sköter allt det där i ugnen.
Så, slut på mitt första riktigt husliga blogginlägg någonsin. Baka lugnt!