Startsida / Inlägg

Cabtest – från ax till limpa, typ

av Jonas Bladh

Tillbaka på redaktionen efter tre dagar utan tak Stockholm–Malmö-Stockholm. Skåne mötte oss med kanonväder, knallgula rapsfält och härliga vägar att köra cab på.

Så här var det, från start till mål.

testet1.jpg

Vi, undertecknad, Benjamin, Dino (till höger) och Magnus (till vänster, redaktör för tv-bilagan som hängde med på det här testet) möttes upp i Botkyrka i måndags morse. Med oss hade vi tre av de fem bilarna i testet, Volvo C70 T5, Mercedes E-klass 350 och Lexus IS 250.

testet3.jpg

Redan i Södertälje kom första stoppet, eftersom vi inte kunde tanka i Botkyrka (den sjuke testchefen hade Shellkortet hemma i Norrtälje, så vi fick åka till nästa mack). Där la jag upp det första inlägget i Bloggen.

testet4.jpg

Sedan bar det av på E4:an söderut. Nu är det förvisso så att det inte är någon störtskön känsla att köra cab i motorvägsfart, men för den goda sakens skull bet vi ihop och lät luften virvla runt våra huvuden. Och hoppades att våra nackar inte skulle rosta ihop… Benjamin körde och jag satt bredvid och plåtade lite.

testet5.jpg

…men i Mörbytrakten gav vi upp. Benjamin fällde upp taket, jag köpte en jacka, vi svor lite över vädret och luften och avsaknaden av en vindavvisare i Lexusen. Sedan var det bara att svänga ut på vägen igen. Varmare och allt bättre till mods.

testet6.jpg

Bilden av svensk sommar. Så fort tjälen ger med sig kommer de, vägbyggena. E4 är inte skonad från omdirigeringar och grävmaskiner – tvärt om. Men vi kom så småning om förbi även dessa, och belönades med…

testet8.jpg

…vyn från Sveriges vackraste motorvägssträcka, den längst med vättern med utsikt mot Visingsö. Blir lika hänförd varje gång jag passerar denna ögonfägnad till bilutsikt.

testet9.jpg

Inte lika vacker, men bra ändå är Martin, vår femte förare som vi hämtade upp vid hans hus utanför Jönköping. Oh här sitter han på något riktigt snyggt – Audi R8 Spyder V10! Den och Porsche Boxster Spyder kompletterade vår bilpark, och med fullt gäng kunde vi sätta fart mot Skåne.

testet10.jpg

En bit före Örkeljunga var det dags att fylla upp bilarna, allihop på en tankning, så att säga. Och ja, det kostar en del med biltest.

testet11.jpg

Efter en sväng på mindre, trevligare vägar var vi nära vårt mål och logement, Malmö Camping (inget lyxliv i hotellsviter här inte, vi delade på en stuga för sex personer). Då upptäckte Martin att han ställt in navigatorn på fel camping. Det var fyra gånger så långt kvar, men vad fasen. En sväng till och sedan var vi framme. Trötta, vindrufsade men samtidigt impade över bilarna.

testet12.jpg

Dag två anslöt fotograf Andreas redan på campingen. Sedan bar det av till tvätten för att rensa bilarna från resdammet. Sjävklart slet Andreas fram kameran direkt.

testet13.jpg

Samtidigt gav Magnus Audin (som han förälskat sig i på ett sätt som får tankarna att flyga iväg till Glenn Close och Farlig Förbindelse, om ni kommer ihåg den kanin-kokar-rullen?). Men öm hand tvättade och torkade han sin nya ögonsten.

testet14.jpg

Gula rapsfält – ett måste som bakgrund för cabbar om våren! Och vårt gnäll om kyla dag ett fick oss att skämmas en smula när Andreas, placerad just så här, efter sju vändor från och åter längst åkrarna konstaterade att ”det blir lite kallt om fingrarna. Men så är han från Foppa-land också.

testet15.jpg

Lunch på Vellinge Gästis och Andreas var snabb på att visa upp vad kameran fångat under förmiddagen. Efter det var det nog med slätter, i stället drog vi mot Bokskogen och mer natur och grymt fina biler.

testet16.jpg

En sak om vackra skåne: vad är det med alla stopp-plikter? Har aldrig i hela mitt liv sett så många stop-skyltar som på vägarna i Skåne. var det mängdrabatt eller vad är det frågan om?

testet17.jpg

Efter att ha kört SKåne runt och plåtat i 13 timmar avslutade vi testet i den mest typiska miljön – med Öresund och bron som fond. Ett bra slut på en riktigt trevlig resa.

Hur bilarna var och vilken av dem som fick högst betyg läser du i nästa Bil-bilaga, som du köper med Aftonbladet 17–19 juni!

//Jonas

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB