Vladimir om Nikita, Nikita om Vladimir

En envägsdispyt mellan en expertkommentator och en spelare (Wikegård och Rundblad), där den anklagade håller med och den anklagande ber om ursäkt. Eller internetmobbning mellan en obotligt omogen kanadensare och en individ som gömmer sig bakom ett tangentbord (No Scorin’ Lee Goren och Facebook-supportern).

Vad är det när en förbundskapten befinner sig mitt uppe i ett hätskt ordkrig med sin lagkapten?

För ett par dagar sedan hade jag i förbifarten upp att Vladimir Kljusjtjev vill skylla Rysslands kvartsfinalförlust i JVM på Nikita Filatov. Jag ska korrigera mig själv där. Kljusjtjev smiter inte från kritiken, han menar i själva verket att det endast är hans fel. Att han utsåg Filatov till kapten alltså. Ångern har varit så stark att han inför den betydelselösa matchen om femteplatsen mot Finland tog ifrån Filatov bindeln och satte honom på bänken.

Sport-Express har tagit fram diktafonen och låtit både Filatov och Kljusjtjev tala ut om mästerskapet. Vi nöjer oss med vad de säger om varandra.

Vladimir om Nikita:

Kanske var den främsta orsaken (till misslyckandet, bloggens anm.) oförmågan att välja kapten. Det är en väldigt viktig roll, kaptenen måste föregå med exempel på hur man agerar på isen, i omklädningsrummet och utanför arenan. Vi förlade det ansvaret på Nikita Filatov, förväntade oss att hans erfarenhet skulle leda till ett framgångsrikt spel för honom och hans lagkamrater. Men Nikita verkar inte förstå det här. Ledarskapet misslyckades. Efter matchen mot Schweiz gick jag till omklädningsrummet och bad om ursäkt till killarna, erkände mitt misstag. Filatov var inte värdig att bära en tröja med bokstaven C.
När jag föreslog Filatovs kandidatur hoppades jag på ett annat resultat, en annan attityd. Jag behöver inte glamour på isen. Antalet poäng som Nikita gjorde på hela turneringen ska han göra i en period mot österrikarna.

Nikita om Vladimir:

Jag vill helst inte uttala mig i detalj. Jag har alltid tyckt att spelare och ledare är en enhet. Och så vill Vladimir frånsäga sig allt ansvar efter matchen mot Schweiz, och skylla på spelarna. Framför allt mig som kapten. Jag förstår inte hur det är möjligt.
Efter första perioden sa han att vi misslyckats totalt och började förolämpa några av spelarna. Faktum är att vi vann den perioden mot Schweiz. I 15 minuter skickade de ut pucken ur egen zon och hade bara fem skott på mål.