Trendspaning i Paris…. från natur till industri-chic

Stor, större störst.

Inredningsmässan Maison et Objet och Paris Designweek har gått av stapeln. På 130 000 kvm trängs trender, stilar och epoker. Här finns verkligen något för alla. Och för en stylist och inredare är det här verkligen Mecka, eller som en stor godisbutik… som typ aldrig tar slut.

Här kan du hitta vackra franska gjutjärnselement, köksinteriörer i 50-talsstil, gamla snirkliga dörrar från palats i Indien.

Men generellt när jag gick runt, kilometer efter kilometer, så kunde jag ändå se återkommande trender.

paris, maison et objet Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.07.53

Allt är trendigt, bara du gör det PERSONLIGT. Grafiska tryck och färger är populärt, gärna med underliggande retro influenser. Den färgstarka stilen ”Happy-chic” som Jonathan Adler går i spetsen för, är en eklektisk mix av gammalt och nytt, kitsch och elegans, stort och litet.

Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.08.07Blanka metaller är oerhört populärt som accent i hemmen i höst och nästa vår. I Sverige har vi fastnat väldigt mycket för koppar, men här i Paris är mässing, silver, brons och guld lika stort. Och gärna med en gnutta humor och tvist på produkterna.Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.08.50

Bambu, sjögräs, kork och rotting, naturmaterial är jättepoppis. Du finner flätade korglampor, mattor, sänggavlar, stolar, skålar, you name it!

Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.09.18

En av de stora trenderna som syntes överallt är hur man jobbar med kontraster för att få ett personligt hem. En gigantisk kristallkrona över det lilla vardagsrumsbordet, eller blanda nytt och gammalt som här ovan, gamla indiska dörrar i en supermodern garderobsram.Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.09.32

Naturen inspirerar. Trärena, nästan ”nakna” material är populärt, grova material, linne, jute och handgjord keramik, allt i beige, vitt, grått och brunt. Här går epoker in i varandra, från enkelt och avskalat i 1800-tals-stuk, till en skandinavisk, modern stil.

Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.09.53

Brunt skinn fortsätter att vara populärt, gärna med en sliten patina. Möbler du lätt kan matcha i alla stilar, passar lika bra i ett danskt designhem, i ett hem med maskulin bibliotekskänsla eller i ett modernt och vitt hem.

Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.10.48

Och trodde man att nu-måste-väl-industristilen-snart-ta-slut… så har man tokfel. Snarare tvärtom, så är det den stil som ökar ännu mer, fast nu med en liten tvist. Den har blivit industri-chic. De ruffa, råa möblerna och accenterna har letat sig in i de finare hemmen. Låt industribordet förgyllas av en stor kristallkrona, Låt sängen på lastpallar bäddas med exklusiva textilier. Kontraster är A och O och är ett av det viktigaste orden inom inredning just nu för att skapa ett personligt hem.Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.10.33 Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.10.10 Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.11.19

Shabby-chic-eran är över, men den lantliga romantiska känslan lever vidare i Boheme-chic-stilen. Franskt lantliv eller liten lya i Paris, den populära stilen innefattar lyxiga textilier, allt från skrynkligt linne till mjukaste sammet, mycket kuddar med detaljer, lampor, stora kristallkronor eller rustika lampor med stor träfot. Små snirkliga järnbord, en buddhafigur, stora tavlor… och massor av lager på lager med plädar och täcken. Och återigen, en personlig stil som förstärks av kontraster, stort kontra litet, nytt och gammalt… ja ni fattar!Skärmavbild 2013-09-11 kl. 01.11.03Det var min lilla trendspaning från Paris, självklart finns mycket mer, men stilarna går nästan in i varandra, den koloniala stilen är populär med djurmönster, liksom grafiska tryck och prints på i princip allting, bokstäver och skyltar fortsätter dominera på våra väggar!

Hoppas ni fått lite inspiration att inreda hemma i höst!

Ha en fin-fin onsdag vänner!

 

Fler blogginlägg från Bohemchic

Senaste artiklarna från Härligt Hemma