Stylist, javisst, men det är ett hårt jobb!

I dag har jag och fotograf Angelica Söderberg fotat omslag till Härligt Hemma-bilagan. Och den som tror det är en enkel match att vara stylist, tror helt fel. En fotografering har cirka fem huvudmoment för en stylist.

1. Jag  börjar alltid med en grov skiss på jobbet som ska fotas. Jag tänker ut bildspråk och vad som ska förmedlas. Färger osv. Sedan presenterar jag idén för fotografen och vi spånar gemensamt en bra plats att fota på.

2. Samtidigt som man letar en passande location, så börjar nu det stora sakletandet hos leverantörerna och deras presskontor. Vilka produkter kommer ligga ute i butik samtidigt som reportaget ligger ut i butik. Viktigt för er läsare, för det är tröttsamt att läsa snygga inredningsreportage, och det går aaaaldrig att få tag på sakerna i reportaget. Man kontaktar leverantörer främst i Sverige men även utvalda butiker som passar för reportaget. I Härligt Hemma vill vi helst använda butiker som sträcker sig över hela Sverige, just för att ni läsare ska kunna köpa det som visas. Dagen innan fotografering inhandlar man alla förbrukningsvaror, ljus, blommor, mat (beroende om man fotar kök, vardagsrum etc)

3. När passande lokal är funnen och inbokad så är nästa moment själva fotograferingen. Man packar in allt ordentligt i bilen, sedan bär man typ 25 svintunga kassar med saker, från bord, kuddar och superömtåliga accessoarer. Sedan stajlar man och piffar, ofta i smärre panik för att dagsljuset ska vara det allra bästa. Även om fotografen har lampor så är dagsljus det allra vackraste när man fotar inredning. Mitt i fotograferingen skickar man sedan över bilder till tidningen för att se om omslagsbilden håller måttet. Logga, rubriker och små säljnotiser ska ligga på rätt ställen på omslaget, och kan inte krocka med accessoarer och andra smågrejor. Det är fruktansvärt kul, men otroligt mycket att hålla reda på. Efter fotograferingen ska allt varsamt packas igen. Inga kartonger eller plastförpackningar ska vara rivna och allt ska vikas så som det såg ut när man packade upp det ur förpackningen. Och så in med allt i bilen igen.

4. Sedan ska allt skickas, budas eller returneras tillbaka till leverantörerna. Man bockar av alla följesedlar, kollar av att alla produkter ser ok ut.

5. Efter det är det dags att skriva texter och eventuellt ladda ner högupplösta bilder till en tillhörande plocksida. Rubrik, ingress, ibland brödtext och sedan alla dessa miljoooner prisuppgifter på alla produkter.

Superkul och kreativt jobb, men otroligt oglammigt. Det är tungt och man blir lätt skitig, bryter naglar i parti och minut och man har ont i ryggen. Men för en kreativ själ som älskar inredning är det ett drömjobb!

Här en en liten snapshot från dagens omslagsfotografering för Härligt Hemma.

Skärmavbild 2013-12-09 kl. 22.54.22

Ha en fin tisdag vänner!

 

Fler blogginlägg från Bohemchic

Senaste artiklarna från Härligt Hemma