Så lyckas du med palmer!

Köper du också gröna, frodiga palmer i hopp om att ääääntligen få in lite liv i inredningen hemma?

Palmer sägs ju vara perfekt för oss med totalt ogröna fingrar.

Men jag är tydligen ett hopplöst fall…. för jag lyckas inte ens med palmer!

Sitter här i skrivande stund och tittar på min palm i köket, som för ett halvår sedan var 1, 5 meter hög och med härligt svajiga palmblad som spretade åt alla håll.

Och nu….. tittar jag ned på en knähög, sorglig liten varelse med bruna, torra blad. Lyfte upp den, och tänkte ”aj aj, den måste vara såååååå törstig”….. och så stod den i några centimeters vatten…Va? Jag vattnar den max en gång i månaden, häller i lite växtnäring för gröna växter och den står i hemmets soligaste vrå (för palmer gillar väl sol?!?)…. vad gör jag för fel?

palm

 

Så, google is your friend, sägs det.

Det första som slår mig är att alla dessa palmer som säljs ute i butikerna har olika önskemål om ljus o vatten, så det är bra att kolla vad just din palm vill ha. Jag som alltid tänkt ”palm som palm”!

Men här är fyra generella tips att lyckas med palm i vårt klimat:

1. Dör palmen, då är det förmodligen för varm och torr luft i rummet. Palmer gillar generellt svalare rum med mycket ljus. För mycket värme och för lite ljus ger bruna, torra blad. (Se upp med att ställa den nära ett element vid fönstret!).

2. Palmer gillar att bli duschade under hela vinterhalvåret. Men låt aldrig palmen stå med blöt rot. Håll jorden fuktig, men vattna mindre under vintern.

3. Palmer har ofta djupa rötter. Plantera palmen djupt i medelhavsjord och ge en svag dos krukväxtnäring varannan vecka under sommaren, sedan ca 1 gång i månaden.

4. Palmer behöver en viloperiod då och då under vintern, 14-18 grader är perfekt. (Därför blev den så populär runt sekelskiftet då de stod i de kalla förmaken/ inglasade verandorna, och trivdes utmärkt).

 

Källa: Odla.nu, Blomsterlandet, Bravardag.se, Husohem.se,

 

Fler blogginlägg från Bohemchic

Senaste artiklarna från Härligt Hemma