Textilkonstnären som skapar djup i kuddarna!

Vissa saker håller hela livet, typ ullfiltarna från min barndom.

Eller mormors lakan (som aldrig verkar få slitage trots att de använts i över 50 år!), den tätheten och kvalitén går knappt att få tag på idag…

Och så har vi Simon Key Bertman. Textilkonstnären som är släkt med både Ellen Key och Isaac Grünewald. Simon key bertman Simon jobbar med en speciell vävteknik med trådar och färger som skapar en levande tredimensionell känsla. Mer än så tänker jag inte gå in på tekniken, för då kommer jag trassla till det totalt.

Allt jag vet är att textilierna är vackra och av högsta kvalité ….. och känns som de kommer hålla en evighet. Jag blev speciellt kär i pläden, hur man än vänder och viker den, så får den nya nyanser och djup. Och den har en förmåga att plocka upp färger runt om i rummet.

simon key bertman textil

Jag frågade Simon om den just tredimensionella effekten i textilierna. Vilka material och färger han helst jobbar med….

– Jag jobbar oftast i naturmaterial, då jag tycker att de åldras på ett fint sätt, liksom grova fibrer då de är enklare att uppfatta för betraktaren och går att arbeta mer tredimensionellt med. Jag har tre utgångspunkter när jag jobbar med färger:

1. Starka rena färger och blandningar.

2. Svart/vitt för att skapa effekter med mönsterbilder.

3. Toner mellan två färger för att skapa den tredimensionella känslan.

 

Hmmmm….. jag är inte säker på att jag förstår riktigt… men det gör inget…. huvudsaken man får en känsla för textilierna, eller hur? simon key bertman

Jag fortsatte att fråga Simon vad som inspirerar honom och varför han fastnat för just textil. Så här svarade han:

– Det som inspirerar mig är när någonting är multifunktionellt, när det går att använda till mer än en sak. Jag fastnade speciellt för textil under min utbildning i Nyckelviksskolan utanför Stockholm. Textil är ett sätt att uttrycka sig och som passar mina idéer. Min släkting Elle Key myntade en slogan som också inspirerat mig genom åren: ”Skönhet för alla”.

Simon har gått flertalet utbildningar, haft massooooor av utställningar, skrivits om i media och fått spännande uppdrag för olika klienter inom olika branscher. I hans webshop kan du hitta hur mycket fint som helst! Simon key bertman textil       Spana in den här blå kudden, är den inte helt galet vacker? Se hur den smittar av sig på kaktusen som egentligen är helt grön och den grå krukan som får som ett blått skimmer över sig…

Simon själv inte är stormförtjust i pasteller.  Men skulle jag få önska, så skulle jag även gärna se lite mjukare färger i hans kollektioner. Jag älskar rosa, mint, oliv, babyblått, tror de skulle bli en snygg och spännande kontrast till de starka färgerna.

Inredning är dyrt idag, ibland galet dyrt.

Men ska jag lägga pengar på något, så är det banne mig bra kvalitativa textilier! Det är ett konsthantverk som är värt att lägga några extra hundralappar på! Och de kommer hålla i årtionden framåt!

 

Fler blogginlägg från Bohemchic

Senaste artiklarna från Härligt Hemma