Startsida / Inlägg

Grekiska tips

av Anna Andersson

När man talar om Greklandstips skulle man önska att det handlade om spännande öar och oupptäckta stränder. Här är det lite bistrare – det handlar om krisen.

Det politiska läget i Grekland är fortsatt förtvivlat. Arbetslösheten ligger på 28 procent – bland unga är den svindlande 66 procent – statsskulden är 169 procent av BNP och grekernas disponibla inkomst har sjönk under årets andra kvartal med nästan 10 procent. Det nynazistiska partiet Gyllene gryning ligger i opnionsmätningar på nästan 10 procent.

Hur kunde det gå så illa? Åtminstone en del av svaret presenterades i en superspännande fransk dokumentär som visades i ”Dokument utifrån” på SVT i söndags. I ”Greklands väg mot krisen” medverkar många höjdare i Europas politik under från 1970-talet och fram till i dag. Att Grekland fuskade med sina siffror vid eurointrädet är klart – men här blir det också tydligt hur övriga EU lät det ske. Det är också intressant att se hur mycket i EU som bygger på politisk vilja och vissa statsmäns personliga engagemang, snarare än rationella beslut. Se den, du kommer att känna dig klokare! (Du hittar den på SVT-play december ut.)

Är du intresserad av inrikespolitiken i Grekland rekommenderar jag Haralampos Karatzas blogg. Där hittade jag till exempel siffrorna ovan (med källhänvisning förstås). Han finns även på twitter under @HaralamposK.

På min önskelista i jul finns dessutom Alexandra Pascalidous bok ”Kaos – ett grekiskt krislexikon”, som kom i höstas och fick väldigt fina recensioner.

PS. Är det restips till Grekland du vill ha så kolla in våra PLUS-guider! DS.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB