Kass med cash?
byEn vecka kvar till lön och man undrar hur fan det ska gå. Vill du slippa äta äckliga snabbnudlar de kommande 6 dagarna kommer här några av mina favoritrecept som både är billiga och goda:
1. Superbillig broccolisoppa
En soppa jag brukar göra när det ekar på kontot är den här med broccoli. Det enda man behöver är 1 gul lök, 2 vitlökar, 500 gram broccoli, 1 liter vatten och en buljongtärning (Dvs sjukt billiga ingredienser). Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Häll på 1 liter vatten och koka upp. Tillsätt salt, peppar och buljongtärning. När det kokar – lägg i broccoli. Häll i allt i en mixer och gör soppan slät. Smula fetaost på toppen om du gillar det.
2. Kycklingbullar
De här kycklingbullarna är så himla goda och tillbehören kan man variera till vad man har hemma. Du behöver 500 gram kycklingfärs, 1 vitlök, färsk hackad krydda (koriander eller persilja är gott!), 1 ägg och 0,5 dl ströbröd. Blanda allt och salta och peppra (lite chili är också gott att ha i). Gör till bollar och stek på medelvärme. Servera tex med rostade grönsaker eller en enkel sallad.
3. Musslor i vitt vin
Att laga en god Moules marinière är inte dyrt även om man kan tro det. Ett nät musslor kostar runt 50-60 spänn. Varianterna är många men här är ett som passar plånboken veckan innan löning. Du behöver 1 kg blåmusslor, 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 2-3 dl torrt vitt vin, hackad persilja. Ev 1 dl vispgrädde. Skölj musslorna och släng de som är öppna. Fräs löken och vitlöken i oljan. Lägg sen i musslorna och tillsätt vinet. Låt koka under lock tills musslorna öppnat sig. Om du vill ha grädde, häll i och koka upp. Avsluta med att blanda ner hackad persilja innan du serverar. I varianten nedan har jag curry i men det behövs inte.
4. Blomkålspizza
Pizza är ju alltid tacksamt att äta när man är low on cash. Den här varianten har blomkål som botten vilket både är bra för plånboken och kroppen. Hehe. Till en hel pizza behöver du 1 blomkålshuvud, 1 ägg och 1 mozzarella. Toppingen kan variera – ta vad som finns hemma. I detta fall använde jag mig av tacosås som grund och la sedan på tomat, svamp, rödlök, lufttorkad skinka, ost och basilika. Men nu när det är fattiga veckan funkar det lika bra med bara lite ost och skinka! Gör såhär: Riv ett blomkålshuvud och blanda med ett ägg och en riven mozzarellaost. Krydda med salt, peppar och ev oregano. Bred ut på en plåt och grädda i ugnen, 200 grader i ca 15 minuter (detta INNAN du lagt på toppingen). Ta ut pizzabottnen och bre på tomatsås och lägg på din topping. Kör sedan in i ugnen igen i ca 10 minuter.