Chili på högrev med guacamole & tomatsalsa
byFörra fredagen blev jag bjuden på en grym chili hos min kompis och i lördags blev jag så sugen på att göra en egen för det var så längesedan. Så här kommer receptet på en supergod chili på högrev.
Du behöver för ca 6 portioner:
1 gul lök
3 klyftor vitlök
100 g rökt sidfläsk i bit
1 torkad anchochili
1 jalapeno, utan kärnor
2 tsk chiliflakes
1 tsk chilipulver
1/2 msk oregano, torkad
1/2 msk spiskummin, malen
1/2 msk koriander, malen
1 kg högrev
1/2 msk mjöl till pudring
1 ljus öl (33 cl)
1 tärning mörk oxbuljong
Gör såhär:
1. Skala och hacka löken och vitlök, strimla sidfläsket och lägg i en skål.
2. Hacka anchochili och jalapeno, mät upp de torra kryddorna & lägg allt i en skål.
3. Fräs lök, vitlök och sidfläsk i lite olivolja i stekpanna utan att löken tar färg, cirka 5 minuter. Häll i kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter. Lägg över i en gryta med lock.
4. Skär köttet i grova tärningar. Stek i olivolja i riktigt het panna, det ska brynas hårt runtom, salta och peppra en aning under stekning och pudra över mjöl mot slutet av stekningen.
5. Lägg över köttet i grytan och vispa ur pannan med lite av ölen, häll över i grytan tillsammans med resten av ölen och buljongtärningen.
6. Koka upp, sänk sedan tempraturen och låt allt puttra i cirka 3 timmar. Köttet ska bli mört och falla sönder. Sen är det bara att servera! Denna gången hade jag tomatsalsa, guacamole & nachos som tillbehör.
Tomatsalsa & Guacumole är ju inte särskilt svårt och det finns mängder av olika sätt att göra på, men här kommer mina recept.
Guaccen: Mosa 4 avokado i en skål och rör ner ca 1/3 finhackad chili, 1 klyfta pressad vitlök, saften av 1/2 citron, 1/2 finhackad tomat, 1/2 finhackad rödlök, salt & peppar.
Tomatsalsan: Finhacka ca 3 tomater och rör ner hackad rödlök, olivolja, chiliflakes, rivet citronskal, salt & peppar. Grymt gott med hackad koriander i också men det struntade jag i denna gången.