Startsida / Inlägg

Ät ”dagens” på general Francos sätt

av Elin Hellström, Barcelona

Frukosten i Spanien burkar inte vara speciellt stor, förmodligen för att man fortfarande har fullt upp med att smälta gårdagens middag. Men när det blir dags för lunch vid tvåsnåret är det däremot på allvar. Menu del día –”dagens”– är i Spanien en prisvärd, trerätters måltid där det ingår bröd samt vin, öl eller annan valfri dryck.

På 60-talet lagstiftade diktatorn Franco om att alla restauranger i landet skulle erbjuda lunch bestående av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Tanken var att arbetarna skulle kunna äta sig ordentligt mätta till ett rimligt pris. Även om Franco nu är borta sedan länge har traditionen blivit kvar.

Trerätterslunchen kostar i dag mellan 7 och 15 euro inne i Barcelona och många restauranger skriver ut pris och dagens rätter på en griffeltavla. Det går alltid att beställa från den vanliga menyn också, men det är helt klart en bättre deal att be om att få el menu del día.

menu
Griffeltavlan är det vanligaste sättet att presentera vilka rätter som ingår i just den här dagens lunchmeny.

Förrätten, primer plato, består av ett antal alternativ där man väljer ett. Ofta är det sallad, soppa eller skaldjur men bara restaurangens fantasi sätter egentligen stopp.

För huvudrätten, segundo plato, gäller samma princip. Här är det fisk, kyckling eller kött. Kanske en paella eller fideuà – paella gjord på pasta istället för ris.

Till efterrätt brukar det också finnas ett antal alternativ. Passa på att testa någon av de lokala katalanska efterrätterna crema catalana eller mel i matò. Den tidigare påminner om crème brulée, den senare kan jämföras med honung och kvarg.

I det fasta priset ingår dessert eller kaffe. Vill man ha båda får man betala lite extra. Bra att veta då är att kaffet inte kommer till efterrätten, utan efter. Så om man som svensk vill få i sig sin kaffe och kaka samtidigt gör man bäst i att uttryckligen be om det.

Nästan 40 år efter diktatorns död lever hans matpolitik alltså fortfarande kvar.

Smaklig måltid!

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB