Startsida / Inlägg

En första omgång tips till barnfamiljen

av Johanna Paues, Berlin

Berlin är en perfekt stad att ta med barnen till. Det finns massor kul här för barnen att göra och staden är barnvänlig på så fantastiskt många sätt. Över 2000 fantasifulla lekplatser, restauranger som slänger fram kritor och ritblock så fort de ser skymten av en gäst av den mindre sorten och så många kaféer med extra lekrum för barnen att jag tappat räkningen.

Jag ska förstås ge er alla tips jag har, men eftersom det finns så mycket får det bli i omgångar. Här kommer några av mina bästa för familjen med barn i mellanstor ålder. Alltså från fyra år och uppåt ungefär.

MACHMit Museum. En gammal kyrka som gjorts om till museum och, viktigast och ballast av allt, en gigantisk klätterlabyrint. Dessutom finns ett gäng ”pysselstationer” där de som tröttnat på att klättra och se på utställningar kan göra sina egna kungakronor, krambollar och riddarkostymer. Fantastiskt ställe som funkar för barn i de flesta åldrar (det finns även ett krypområde för minisarna). Om du kommer med små barn – var beredd på att behöva klättra en hel del själv.

machmit1

Legoland Discovery Centre. Egentligen avskyr jag stället. Det är mörkt och högljutt och verkligen inget Legoland som skapar minnen för livet – men så tillhör jag knappast målgruppen heller. Min fyraårige son fullkomligt älskar det och skulle gärna åka dit minst en gång i veckan om han bara fick (och om hans föräldrar hade råd och tid. Och tillräckligt med mental styrka). Här kan ungarna titta på ett miniberlin byggt helt i lego, knåpa ihop sina egna racerbilar och sedan tävla om vilken som blev snabbast, se på 4D-bio och åka draktåg. Ni hör ju. En hit. Ligger vid Sony Centre på Potsdamer Platz. Leta efter den gigantiska giraffen så kommer ni rätt.

Schwarzlicht Minigolf. Minigolf är ju den perfekta familjesysselsättningen, det vet ju alla, men kanske framför allt om man har barn i klubbför ålder. På Schwarzlicht får ni en minigolfupplevelse utöver det vanliga. Banan, som ligger inomhus, är nämligen upplyst med hjälp av neonljus. Vänta dig spejsade fantasivärldar i knalliga färger, 3D-effekter och förtjusta ungar.

schwarzlicht

Loxx Miniaturwelt Berlin. En minivärld till, jag vet, men Loxx Berlinversion är faktiskt snäppet vassare är den i lego. Ligger i ett stort rum högst upp i det ocharmiga köpcentret Alexa vid Alexanderplatz. Otroligt fascinerande att titta på tågen som åker runt, de alldeles perfekt gjorda husen och de små, små dockmänniskorna som går hem med matkassar, går på bussen eller tittar på när brandkåren släcker en eld.

loxx

Och till sist. Flyger ni hem och vädret är fint kan det löna sig att komma någon timme tidigare till flygplatsen. På både Schönefeld och Tegel finns nämligen en stor terass där flygintresserade barn (och vuxna såklart) kan spana på flygplan. Vem vet, kanske blir det resans höjdpunkt.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti och Jenny Åsell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB