Startsida / Inlägg

Gaudís hemliga krypta

av Elin Hellström, Barcelona

Barcelonas största sevärdhet är basilikan Sagrada família, arkitekten Antonio Gaudís ofullbordade mastodontverk. Vad färre känner till är att Gaudí även designade en annan, betydligt mindre kyrka strax söder om Barcelona. Den kallas Gaudís krypta och ligger i Colònia Güell, en av de tidstypiska kolonier som uppstod kring textilfabrikerna i Katalonien under slutet av 1800-talet.

Güell2
Gaudís tre stora inspirationskällor natur, religion och Katalonien återfinns i kyrkans arkitektur.

Industrimagnaten Eusebi Güell var ett stort fan av Gaudí och möjliggjorde hans konstnärliga skapande. Den före detta kolonin är i dag ett pittoreskt art nouveau-inspirerat bostadsområde med runt 800 invånare. Husen påminner även lite om Vilda västerns låga byggnader. På huvudtorget tronar herr Güell himself.

Güell
Eusebi Güell var Gaudís viktigaste mecenat.

Gaudís krypta uppfördes nyligen på UNESCO:s världsarvslista.

Om man vill göra en utflykt till kryptan, som ligger 20 minuter från centrala Barcelona, gör man det bäst genom att hoppa på pendeltåget (ferrocarriles) från Plaça Espanya och åka till stoppet Colònia Güell. Det ligger en mysig kvartersrestaurang nära kryptan som heter El Capritx.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB