Spanskt bubbel på stående fot
avSpanien har sin egen champagne. Den heter cava och produceras framför allt i Katalonien. Så missa inte att beställa in ett glas eller varför inte en hel flaska när du är i Barcelona, det går att göra på de flesta barer och restauranger.
Tidigare i år samlade jag mina favoritställen i en guide till de bästa cava-barerna i Barcelona.
I går var jag på ett av dem igen, Can Paixano eller ”la Xampanyeria” – champagneriet – som det kallas i folkmun. Men det här kvartershaket är något helt annat än de eleganta barer som ofta förknippas med champagne. La Xampanyeria påminner mer om en stimmig saluhall där man får armbåga sig fram till disken för att beställa ett glas bubbel som dricks på stående fot.

Atmosfären är alltid livlig och klientelet är en blandning av unga Barcelonabor, Lonely Planet-resenärer och kvarterets pensionärer.
I matväg är det smörgåsar med olika köttpålägg eller ost som gäller. Allt till väldigt bra priser. Cavan serveras i gammaldags champagneglas med bred, låg kupa. Obekräftade myter gör för övrigt gällande att dessa glas skulle ha formats efter Marie Antoinettes bröst.

La Xampanyeria ligger på Carrer de la Reina Cristina 7, tio minuter från stranden i Barceloneta.
Lotta Zachrisson, 37, är New York-bo sedan fyra år. Där upptäcker hon gärna spännande konst och nya stadsdelar.På helgerna hittar man henne på något trevligt brunchställe eller på picknick i någon park.
Kontrasterna, den närvarande historien och den sköna atmosfären – frilansjournalisten Johanna Paues föll handlöst för Berlin redan under det första besöket för sju år sedan. Två år senare flyttade hon dit.

Västgöten Elin Hellström har dragit till Barcelona för vädret och de sena vanorna. Hon sliter med katalanskan och övar på spansk mañana-mentalitet. Svag för ordböcker, balkongodling och morgonkaffe.
Skånske Petter Larsson, 25, har bott i London i tre år. Han älskar mixen av musik, mode, mat och märkliga människor. Utöver journalistjobb så bedriver han en ändlös jakt på nya områden, trender och barer.