Startsida / Inlägg

Spanskt bubbel på stående fot

av Elin Hellström, Barcelona

Spanien har sin egen champagne. Den heter cava och produceras framför allt i Katalonien. Så missa inte att beställa in ett glas eller varför inte en hel flaska när du är i Barcelona, det går att göra på de flesta barer och restauranger.
Tidigare i år samlade jag mina favoritställen i en guide till de bästa cava-barerna i Barcelona.

I går var jag på ett av dem igen, Can Paixano eller ”la Xampanyeria” – champagneriet – som det kallas i folkmun. Men det här kvartershaket är något helt annat än de eleganta barer som ofta förknippas med champagne. La Xampanyeria påminner mer om en stimmig saluhall där man får armbåga sig fram till disken för att beställa ett glas bubbel som dricks på stående fot.

webb
Avslappnad och stimmig stämning på cavahaket ”La Xampanyeria”.

Atmosfären är alltid livlig och klientelet är en blandning av unga Barcelonabor, Lonely Planet-resenärer och kvarterets pensionärer.
I matväg är det smörgåsar med olika köttpålägg eller ost som gäller. Allt till väldigt bra priser. Cavan serveras i gammaldags champagneglas med bred, låg kupa. Obekräftade myter gör för övrigt gällande att dessa glas skulle ha formats efter Marie Antoinettes bröst.

Cava brut
Cava brut natur är den torraste varianten och den jag gillar bäst.

La Xampanyeria ligger på Carrer de la Reina Cristina 7, tio minuter från stranden i Barceloneta.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB