Största nybörjartabben: äta middag klockan sju
avDet finns några saker som är bra att veta om spanjorernas matvanor när man beger sig ut för att upptäcka Barcelonas breda restaurangutbud.
Första steget för att komma i takt med stadens dygnsrytm är att börja äta och dricka några timmar senare än vanligt. En av de största nybörjartabbarna man kan göra är att ge sig ut för att äta middag vid sjutiden. Ända fram till klockan åtta kan du räkna med att mötas av neddragna jalusier, förutom på restaurangerna som vänder sig till ”guiris” – spansk slang för utländska turister – där man riskerar att bli serverad paella av halvfabrikat.
Lägg därför följande tumregel på minnet: Barcelonaborna äter lunch någon gång mellan halv två och tre, middag mellan klockan nio och tio. På helgerna kan detta dock förskjutas ytterligare några timmar. Det är inte sällan jag har fått min mat på bordet först vid midnatt när jag är ute med mina kompisar här.
För essensen i mañana-mentaliteten är: gör inte nu vad du kan göra lite längre fram.

Lotta Zachrisson, 37, är New York-bo sedan fyra år. Där upptäcker hon gärna spännande konst och nya stadsdelar.På helgerna hittar man henne på något trevligt brunchställe eller på picknick i någon park.
Kontrasterna, den närvarande historien och den sköna atmosfären – frilansjournalisten Johanna Paues föll handlöst för Berlin redan under det första besöket för sju år sedan. Två år senare flyttade hon dit.

Västgöten Elin Hellström har dragit till Barcelona för vädret och de sena vanorna. Hon sliter med katalanskan och övar på spansk mañana-mentalitet. Svag för ordböcker, balkongodling och morgonkaffe.
Skånske Petter Larsson, 25, har bott i London i tre år. Han älskar mixen av musik, mode, mat och märkliga människor. Utöver journalistjobb så bedriver han en ändlös jakt på nya områden, trender och barer.