Startsida / Inlägg

Största nybörjartabben: äta middag klockan sju

av Elin Hellström, Barcelona

Det finns några saker som är bra att veta om spanjorernas matvanor när man beger sig ut för att upptäcka Barcelonas breda restaurangutbud.

Första steget för att komma i takt med stadens dygnsrytm är att börja äta och dricka några timmar senare än vanligt. En av de största nybörjartabbarna man kan göra är att ge sig ut för att äta middag vid sjutiden. Ända fram till klockan åtta kan du räkna med att mötas av neddragna jalusier, förutom på restaurangerna som vänder sig till ”guiris” – spansk slang för utländska turister – där man riskerar att bli serverad paella av halvfabrikat.

Lägg därför följande tumregel på minnet: Barcelonaborna äter lunch någon gång mellan halv två och tre, middag mellan klockan nio och tio. På helgerna kan detta dock förskjutas ytterligare några timmar. Det är inte sällan jag har fått min mat på bordet först vid midnatt när jag är ute med mina kompisar här.

För essensen i mañana-mentaliteten är: gör inte nu vad du kan göra lite längre fram.

I Spanien äts middag från klockan 21 och framåt. Tapas kan man däremot äta lite när som helst.
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB