Startsida / Inlägg

Kontantlös i Berlin – en dålig idé

av Johanna Paues, Berlin

Och så var jag tillbaka i fina gamla Berlin igen efter en lång Sverigesemester. Det känns bra, högsommaren här brukar vara händelserik och kul och nu när kontot med havsfläktar är påfyllt kommer jag att kunna njuta även när värmen blir tryckande och luften kvav. Bring it on, bara!

”Dags att se till att ha kontanter på sig igen då”, var bland det första min man sa efter att väskorna var uppackade och tvättmaskinen satts igång.  Efter några i princip kontantfria veckor i Sverige fick det bli en tur till bankomaten.  I Berlin är det nämligen cash som gäller. Och särskilt för turister som inte har något tyskt EC-kort att dra fram – ett betalkort som funkar på åtminstone ganska många ställen.

VISA och Mastercard är långt ifrån säkra kort (höhö). Varken de vanligaste mataffärerna eller storbutiker som IKEA tar dem. Inte heller automaterna där du köper biljetter till tunnelbana, buss, spårvagn och pendeltåg tar VISA eller Mastercard. Ett smart drag är alltså att ha några euro i mindre valörer med sig redan från Sverige, så är åtminstone resan från flygplatsen är säkrad.

I turisttäta områden går det oftast bättre att betala med kort, men bäst är verkligen att alltid ha kontanter på sig under tiden här. I Berlin, och i stora delar av resten av Tyskland också, är cash fortfarande king. Bara att vänja sig.

 • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Love Isakson Svensén och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB